Forbrukerrådet: Stor test av kreftfremkallende stoff i pepperkaker

De pepperkakene som kom dårlig ut i testen er bakt med hornsalt.

(SIDE2):— Ingen av pepperkakene vi testet ligger over de veiledende verdiene satt av EU, og det er positivt å se at verdiene ikke er så høye som antatt. Men, det er veldig store variasjoner, sier fagdirektør for handel i Forbrukerrådet, Gunstein Instefjord, i en pressemelding og legger til:

- Den typen kaker som inneholder mest, inneholder 21 ganger mer akrylamid enn den typen som inneholder minst.

Forbrukerrådet har testet 15 ulike typer pepperkaker for innhold av akrylamid.

Her er oversikten over akrylamidinnhold i pepperkaker, ifølge Forbrukerrådet.

LES MER: Disse julevarene er priset ned

Akrylamid er et industrikjemikalie, og brukes i produksjonen av blant annet plast og papir. Stoffet dannes ved steking og varmebehandling av ulike karbohydratholdige matvarer. Akrylamid finnes altså i varmebehandlet mat, og ofte nevnes pommes frites og chips.

Akrylamid øker risikoen for å utvikle kreft i alle aldersgrupper, men barn er spesielt utsatt. Folkehelseinstituttet anbefaler derfor å redusere akrylamidinntaket i mat.

LES OG SE SAKEN: SIDE2 TESTER: Kan man bake pepperkakene fra Hakkebakkeskogen?

- Må senke innholdet av akrylamid

EUs veiledende verdi for akrylamid ligger på 1000 mikrogram per kilo, og ingen av de testede pepperkakene lå over denne grensen, ifølge Forbrukerrådet. Hornsalt brukes ofte til heving, og dette kan øke innholdet av akrylamid. De pepperkakene som kom dårlig ut i testen er bakt med hornsalt.

— Matvareindustrien har et ansvar for å senke innholdet av akrylamid i sine produkter. Det betyr at de skal gjøre alt de kan for å redusere innholdet så mye som praktisk mulig. Funnene her tyder på at det slettes ikke er alle som prøver hardt nok, sier Instefjord.

LES OGSÅ: - Frokostblandinger kan gi økt risiko for kreft

Screen9v2

Screen9v2

Screen9v2

Screen9v2