- Farlige stoffer i chips
Potetgull Paprika er verstingen.

(SIDE2:) Pommes frites og potetgull inneholder fortsatt mye akrylamid, viser en ny test utført av Forbrukerrådet. Det er på høy tid industrien reduserer innholdet i det skadelige stoffet, skriver de på sin hjemmeside.
Aklrylamid mistenkes å være kreftfremkallende. I større mengder kan det også skade nervesystemet, fosterutvikling og menns sædproduksjon.
Akrylamid finnes naturlig i matvarer som varmes opp over 120 grader, når man baker, friterer, steker eller griller. Spesielt i stivelsesrike produkter.
I Forbrukerrådets test er det potetgullet Paprika fra Maarud som inneholder mest akrylamid.

– Potetprodukter som pommes frites og potetgull er tidligere påvist som verstinger, noe vi får bekreftet gjennom vår analyse. Dette er vanlige produkter, og det er særlig bekymringsfullt at barn eksponeres og utsettes for økt kreftrisiko, sier fagdirektør Gunstein Instefjord i Forbrukerrådet på deres hjemmeside.
Jobber med reduksjon
Mattilsynet jobber sammen med matmyndighetene i EU-landene for å redusere akrylamid i mat.
Potetgull, pommes frites og kjeks inneholder mest akrylamid. Men stoffet er også påvist i mindre mengder i matvarer som kaffe og lompe.
Mattilsynet gir følgende generelle råd:
- Spis variert og balansert.
- Reduser inntak av stekt og fritert mat.
- Stordrikkere av kaffe bør vurdere å redusere inntaket.
- Unngå hardsteking av maten og følg stekeanvisningen nøye.
Spesielle råd ved tilberedning av stekte poteter:
- Ikke stek potetene hardt. Stopp steking/fritering når potetene har en gyllen gul farge, ikke la de bli brune.
- Stek større potetbiter. Akrylamid dannes først og fremst i overflaten på potetene.
- Skylling eller blansjering (kort oppkok) av potetene før steking og baking vil redusere dannelse av akrylamid.