Er dette en «sunnere» snus?

Hevder den hvite snusvarianten har flere fordeler.

HVIT SNUS: Ny snus på det norske markedet.
HVIT SNUS: Ny snus på det norske markedet. Foto: Guro Holmene (Mediehuset Nettavisen)
Publisert

(SIDE2): Svenske Winnington Ab lanserte nylig en ny, unik type snus i Sverige, basert på hvit tobakk.

Lanseres i Norge

Nå håper firmaet å tilby norske snusere mindre helseskadelige produkter innenfor det stadig voksende segmentet «røykfri tobakk», skriver de i en pressemelding.

EPOK: En ny type snus med hvit tobakk er blitt lansert i Norge.
EPOK: En ny type snus med hvit tobakk er blitt lansert i Norge. Foto: Guro Holmene (Mediehuset Nettavisen)

Det nye snusmerket har fått navnet «Epok» og er allerede tilgjengelig på ulike kiosker som blant annet Narvesen og 7-Eleven her hjemme i Norge.

«Epok» er basert på hvit tobakk som fremstilles i en patentert, miljøvennlig prosess som skånsomt renser og foredler brun tobakk, opplyses det i pressemeldingen.

IKKE BRA FOR HELSA: Selv om produsenten hevder at snusen er et bedre valg i forhold til tradisjonell snus, så advares det fortsatt om at tobakksvaren kan være helseskadelig og avhengighetsskapende.
IKKE BRA FOR HELSA: Selv om produsenten hevder at snusen er et bedre valg i forhold til tradisjonell snus, så advares det fortsatt om at tobakksvaren kan være helseskadelig og avhengighetsskapende. Foto: Guro Holmene (Mediehuset Nettavisen)

I prosessen blir uønskede og kreftfremkallende stoffer, slik som tungmetaller og nitrosaminer, samt misfargende stoffer redusert til et minimum. Med andre ord så mener produsenten at denne snusen er et mindre helseskadelig produkt i tillegg til å gi mindre misfarging av tennene. 

I pressemeldingen står det også at Testfakta.se nylig publiserte en undersøkelse utført av uavhengige Eurofins Food & Agro Testing, som sammenligner innholdet av skadelige emner i svensk porsjonssnus.

Resultatene viser at hvit tobakk kommer langt bedre ut enn alle snusmerkene i testen og fremviser uvesentlige nivåer av de sterkt kreftfremkallende nitrosaminene NNN og NNK. Videre forsvinner bekjempningsmidler samt en rekke tungmetaller i vaskeprosessen.

(Se utklipp av resultatet lenger ned i artikkelen)

Med vitaminer

KICKUP: Denne snusetterligningen inneholder ikke tobakk og nikotin.
KICKUP: Denne snusetterligningen inneholder ikke tobakk og nikotin. Foto: (Kick Up)

Winnington står også bak den helt nikotinfrie alternativsnusen KickUp. Denne snusetterligningen er allerede godt kjent på det svenske markedet og Side2 får opplyst at de håper å kunne lansere produktet i Norge i løpet av høsten.

På sine hjemmeside står det at «KickUp» er fri for nikotin og tobakk, og at «snusen» inneholder blant annet koffein, vitaminer, mineraler og ginseng.

Positiv 

Forskningsleder Karl Erik Lund som jobber ved Statens Institutt for rusmiddelforskning sier til Side2 at det er et steg i riktig retning at produsentene nå utvikler produktene sine til det bedre.

- Jeg er kjent med pressemeldingen og testen de viser til, og så sant målingene om «Epok»-snusen stemmer samt at produktet har et lavere innhold av nitrosaminer, så er dette gunstig, mener Lund, men påpeker samtidig at snus ikke er noe man anbefaler.

- Selv om noen produkter hevder å være mindre helseskadelig så er det forsatt avhengighetsskapende og en økonomisk belastning, sier han til Side2.

TESTRESULTATER
TESTRESULTATER Foto: (Winnington AB)

Denne saken ble første gang publisert 29/07 2014.

Les også