Riktig tannpuss

Ikke skyll etter tannpussen

Fire av ti pusser tennene feil. Slik gjør du det.

IKKE SKYLL: Fluor beskytter tennene dine, men trenger litt tid i munnen for å virke riktig.
IKKE SKYLL: Fluor beskytter tennene dine, men trenger litt tid i munnen for å virke riktig. Foto: FOTO: Colourbox
Publisert Oppdatert

Du er antagelig ikke alene om å skylle munnen etter at du har hatt en skummende runde med tannbørsten. Men det er faktisk helt feil!

Fluor beskytter

Det er nemlig slik at fluor i tannkremen skal beskytte tennene dine, men da er det dumt å skylle den ut før den har fått tid til å virke.

- Kort fortalt produserer bakteriene i munnen en syre som etser på tennene. Fluoren beskytter og reparerer litt av skaden som denne syren gjør, sier tannlege ved Rygge tannlegesenter, Tonje Schille Luca, til klikk.no.

Derfor får du syreskader på tennene

Fluor trenger tid

- Fluoren i tannkremen trenger litt tid i munnen for å virke, derfor er det dumt å skylle den ut med vann, sier tannlegen.

- Jeg tror mange gjør dette feil, fordi de synes det er behagelig å skylle ut tannkremen. Men en omfattende studie viser at det er viktig å la fluoren virke så lenge som mulig. Det går an å venne seg til å ikke skylle, mener tannlege ved Byporten tannlegesenter, Simen Vidnes-Kopperud.

Men det er håp for dem som ikke liker å dra hjemmefra med knasende tannkrem i tennene.

Skylling eller tabletter

- Noen liker å få tannkremen ut av munnen, og da er redningen fluorskylling eller fluortabletter. Så lenge du bruker en av disse metodene etter tannpuss og skylling, får fluoren virke i munnen, sier Tonje Schille Luca.

I Sverige er det ifølge Aftonbladet, gjort en undersøkelse som viser at fire av ti skyller godt ut av munnen med vann etter at de har pusset tennene.

Hollywood-smilet er ut

Så ofte må du bytte tannbørste

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning