Sjekke synet med synstest

Når sjekket du synet sist?

Så ofte skal du gjøre det for å unngå alvorlige sykdommer.

SYNSUNDERSØKELSE: Sjekk synet ditt regelmessig for å unngå øyesykdommer, som i verste fall kan føre til at du blir blind.
SYNSUNDERSØKELSE: Sjekk synet ditt regelmessig for å unngå øyesykdommer, som i verste fall kan føre til at du blir blind. Foto: FOTO: Colourbox
Sist oppdatert

Vet du egentlig hvor ofte du skal sjekke synet? Det kan i verste fall få store konsekvenser om du dropper det.

- Dersom du har hull i tennene gjør det vondt, men om noe skjer med øynene gjør det vanligvis ikke vondt. Derfor er det ikke lett å oppdage dersom det er forandringer på gang, advarer generalsekretær og fagsjef i Norges Optikerforbund, Hans Torvald Haugo.

Det er derfor viktig at du følger anbefalingene på hvor ofte du bør sjekke synet, og tar ansvar selv.

Varierer ut fra alder

Produkt- og fagsjef i Krogh optikk, Rita Aadne Ludviksen forklarer at når du bør undersøke synet ditt kommer an på hvor gammel du er.

- Generelt anbefales det å sjekke synet hvert andre år, sier hun, og forteller at på optikerforbundets nettsider ligger det en oversikt over når det skal gjøres.

Både Ludviksen og optikerforbundet anbefaler dette:  

Opp til 18 år: Hvert andre år dersom du ikke bruker briller eller linser, og årlig dersom du gjør det.

- Bruker du briller og er under 18 er det svært viktig å følge opp, spesielt når barnet er i skolealder, ifølge Ludviksen.

18-40 år: Generelt hvert tredje år, men bruker du linser eller briller skal synet sjekkes årlig. Her er det vanlig å lande på hvert andre år som en generell anbefaling.

40-65 år: Hvert andre til tredje år.

Over 65 år: Årlig.

- Øyehelsen bør sjekkes uansett om du bruker briller eller ikke. Er det øyesykdom i familien bør du sjekke synet årlig, anbefaler Ludviksen.

Ikke vent til du ser dårlig

Ludviksen forteller at mange tror de kan vente til de ser dårligere før de går til optiker, noe som ikke er veldig heldig.

Tegn på at du trenger synsundersøkelse

  • Hodepine, spesielt rundt panne og øyne
  • Sliten
  • Dobbeltsyn
  • Rødhet på øynene
  • Blunker mye
  • Klør i øynene
  • Må lukke de jevnlig for å slappe av

Kilder: Generalsekretær og fagsjef i Norges optikerforbund, Hans Torvald Haugo og produkt- og fagsjef i Krogh optikk AS, Rita Aadne Ludviksen

- Vi har to øyne, og synssentret ligger helt bakerst i hjernen hvor synsinntrykkene fra begge øynene samles. Om du har området i det ene øyet som ikke ser, vil det andre øyet overlappe slik at du ikke merker det, fordi det er synsinntrykkene fra begge øyne som gir det bildet du ser.

Hun sier at en ting er at du merker at du ser dårlig, og bare trenger briller, men det andre er dersom du faktisk har en øyesykdom som oppdages for sent.

Haugo legger til at dersom du tror du har et synsproblem er det viktig at du går og undersøker det hos optiker med en gang.

- Du kan ikke få synet tilbake, derfor er det viktig å følge opp, råder han.

Alvorlige konsekvenser

Dersom du unngår å sjekke synet ditt, kan øyesykdommer forbli uoppdaget og gjøre større skade enn de hadde gjort dersom de ble oppdaget tidligere.

- Det er mange ulike sykdommer som kan oppstå, men i Norge er den vanligste grå stær, forklarer Haugo.

Grå stær er ikke farlig, og de aller fleste vil få et fint og normalt syn dersom det foretas operasjon. Det er vanligst hos eldre mennesker.

En sykdom som ikke er så heldig er glaukom, også kaldt grønn stær.

- 40.000 mennesker har det i Norge, hvor halvparten ikke er klar over det, understreker Haugo.

Det er en kronisk sykdom, og hvis du først oppdager det selv, er det sannsynlig at du allerede har store synsproblemer.

Ludviksen forklarer at grønn stær er en sykdom som utvikler seg gradvis og starter på ett øye, og det kan være vanskelig å merke det før det har kommet langt.

Fordelen med å undersøke synet jevnlig er at du kan oppdage en slik sykdom på et tidlig stadie. Da kan behandlingen kan starte tidligere, og det er stor mulighet for å opprettholde et godt syn gjennom hele livet.

Det er uvisst hvorfor det oppstår, men mange tror det er på grunn av høyt trykk i øyet.

Grønn stær kan i verste fall gjøre at du blir blind.

Folkesykdommer

Ludviksen forklarer at folkesykdommer i Norge, som diabetes og høyt blodtrykk, er to sykdommer som skader de små blodårene i kroppen, også i øyet.

- Dersom en diabetiker har et dårlig regulert blodsukker over tid, vil det gi skader på disse små blodårene. Det kan i verste fall gi varig synstap og blindhet, understreker hun.

I slike tilfeller får du henvisning til lege for videre undersøkelser.

- Målet må være å se så godt som mulig så lenge som mulig, poengterer hun, og anbefaler at alle bør undersøke synet sitt jevnlig.

Følg spesielt opp barn

Haugo forklarer at det er ekstra viktig å følge opp dersom du har småbarn i 3-5-års alderen.

- Har barnet dårlig syn på det ene øyet og det ikke blir oppdaget, kan det bli en permanent skade.

Han forklarer at det er foreldrenes hovedansvar at skolebarn har godt syn. Det er viktig at foreldrene følger godt med.

Tegn på at barnet ditt har dårlig syn kan være at det er utagerende og blir sliten av å være på skolen.

- De beskriver gjerne effekten av dårlig syn, ikke at de ser dårlig. Legg derfor merke til om det går dårlig på skolen, eller om barnet sitter veldig nært TV-en, avslutter han.  

Denne saken ble første gang publisert 12/12 2016, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også