Virus på balansenerven

Dette kan plutselig svimmelhet og kvalme bety

Vær obs dersom symptomene varer mer enn et døgn.

VIRUS PÅ BALANSENERVEN: - Virus på balansenerven er en betennelse i nerven som går fra balanseorganet i det indre øret til hjernen. ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock
VIRUS PÅ BALANSENERVEN: - Virus på balansenerven er en betennelse i nerven som går fra balanseorganet i det indre øret til hjernen. ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock
Publisert Oppdatert

Virus på balansenerven antas å ramme 200-500 personer i Norge hvert år, og vanlige tegn på sykdommen er plutselig svimmelhet, ustøhet og kvalme som varer mer enn 24 timer.

- Virus på balansenerven kan påvises ved å undersøke funksjonen i balansenerven. Dette gjøres vanligvis ved å undersøke øyebevegelser mens man beveger raskt på hodet, eller etter at ørene blir skylt med varmt og kaldt vann. Undersøkelser er også viktig for at man skal kunne oppdage andre årsaker til symptomene, sier overlege ved Balanselaboratoriet Fredrik Goplen.

Gå til legen

Goplen forteller at et hjerneslag en sjelden gang kan gi lignende symptomer, og at det derfor er viktig å komme seg raskt til lege.

- Hvis hørselen blir dårlig i det ene øret samtidig som du blir svimmel, er det sannsynligvis en annen sykdom i det indre øret. Da er det viktig å komme seg til en øre-nese-halsspesialist, siden rask behandling kan øke sjansen for at hørselen kommer tilbake, sier Goplen.

Skyldes betennelse

- Virus på balansenerven er en betennelse i nerven som går fra balanseorganet i det indre øret til hjernen. Årsaken er at et Herpes Simplex-virus våkner til aktivitet og fører til en betennelse, forklarer kiropraktor ved OK klinikken, Emmanuel Tendille.

Tegn på virus på balansenerven

 • Svimmelhet
 • Ustøhet
 • Kvalme
 • Brekninger
 • Dårlig balanse

Kilder: overlege Fredrik Goplen og kiropraktor Emmanuel Tendille

Når denne vestibularisnerven blir betent, forstyrres impulsene som ledes gjennom den, og i hjernen oppfattes dette som en sykdom i balanseorganet.

- Dette vil man merke ved at man blir svimmel og ustø, sier han.

Normal hørsel

Kiropraktoren forteller at svimmelheten ofte kan oppleves som roterende.

Det føles som alt går rundt, og dette ledsages ofte av kvalme og eventuelt oppkast.

- Hørselen er vanligvis normal ved denne tilsanden, og det er heller ikke vanlig med øresus, sier han.

Utviklingen kan skje over få timer, og plagene er gjerne betydelige noen dager før de avtar i løpet av dager eller uker.

- Det finnes ingen kjent behandling som påvirker sykdommen direkte, og den vil gå over av seg selv, sier han.

To faser

Sykdomsforløpet deles altså inn i to faser.

- I den første fasen av sykdommen kan svimmelheten være så kraftig at du blir kvalm og kaster opp. Denne fasen varer en til tre dager, og da vil ro og sengeleie hjelpe på svimmelheten, sier Goplen.

Det finnes også medisiner som kan dempe kvalmen.

Hvis det er usikkerhet rundt diagnosen eller du ikke er i stand til å klare seg hjemme, bør du sannsynligvis legges inn på sykehus.

- Andre fase av sykdommen kan vare i uker til måneder. Da er det viktig å bevege seg mye for å trene opp balansen selv om du blir svimmel og kanskje kvalm når du beveger deg eller ser på ting som beveger seg, sier han.

Medisiner forsinker

Tendille bekrefter at det er mulig å lindre plagene mens de pågår.

Aktuell behandling

 • Hvile
 • Fysisk aktivitet
 • Behandling hos fysioterapeut
 • Behandling hos kiropraktor
 • Kvalmestillende medisiner
 • Balansetrening

Kilder: overlege Fredrik Goplen og kiropraktor Emmanuel Tendille

- Man kan ta kvalmestillende medisiner, men det er viktig å være klar over at medisinene kan bidra til at kroppens egen reparasjon forsinkes. En kiropraktor kan for øvrig hjelpe deg med å trene deg opp når den verste kvalmen er over og eventuelt justere de andre systemene i kroppen som kan ha blitt påvirket av sykdommen, sier han.

Tenk på deg selv

Goplen forteller at det er vanlig å bli fortere sliten og utmattet enn før, men at det likevel er viktig å trene målrettet for å unngå langvarige symptomer.

Gjennom treningen skal du lære deg opp til å bevege hodet og kroppen på en naturlig og avslappet måte, for eksempel ved å gå tur i ulendt terreng.

- I denne fasen vil du også trenge mye hvile. Fokuset bør være å bli bra av svimmelheten, og derfor er det viktig å ikke ta på seg for store oppgaver på jobb eller privat, sier han.

Det er med andre ord på tide å tenke mest på seg selv.

Smerter i kroppen

Den verste svimmelheten gir seg altså heldigvis i løpet av få dager, og de fleste vil kunne fungere som normalt etter noen uker.

Likevel er det ikke uvanlig om noen symptomer sitter i litt lenger enn andre.

- Det kan for eksempel dreie seg om lett svimmehetsopplevelse ved rask hodedreining, sier Goplen.

Han forteller videre at det er vanlig at pasienter blir litt fysisk inaktive fordi bevegelser føles ubehagelig, man blir anspent og bruker balansesystemet på en ineffektiv måte.

- For en del kan dette føre til muskelsmerter, nakkesmerter, tretthet og svimmelhet ved bevegelse, og da kan trening i form av avspenningsøvelser være til god hjelp, sier han.

Les mer om virus på balansenerven i helseleksikonet.no

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning