Magefett som helseindikator

Stor mage gir dårlig helse

Størrelsen på magen er langt mer avgjørende enn BMI, viser stor europeisk undersøkelse.

LIVVIDDE: Å ha mye fett på magen er en betydelig helserisiko, viser stor europeisk studie.
LIVVIDDE: Å ha mye fett på magen er en betydelig helserisiko, viser stor europeisk studie. Foto: Foto: Crestock
Publisert Oppdatert

En stor europeisk undersøkelse viser at det å ha ekstra fett langs midjen antakelig utgjør en betydelig helserisiko. Det gjelder og for folk som har en akseptabel kroppsmasseindeks (BMI) og ikke regnes som overvektige, ifølge ABC Nyheter.

Les også: Fett+sukker = fedme

BMI ikke avgjørende

I studien, som er utført blant 350 000 personer fra ni land, har man sammenlignet personer med samme BMI, for å finne ut om magefett har betydning for helsa. Konklusjonen er at risikoen for en for tidlig død økte i takt med størrelsen på magen.

Risikoen var om lag dobbelt så stor for personer med mye fett rundt magen, sammenlignet med personer med smal midje.

- Det finnes ikke mange individuelle faktorer som kan øke en persons risiko for for tidlig død i så stor grad, bortsett fra sigarettrøyk og alkohol, sier professor og koordinator for studien, Elio Riboli ved Imperial College London.

Les også: Tjukk av tjukke venner

Bruk målebånd!

Studien viser at bruk av målebånd rundt midje og hofter er vel så viktig som BMI, som del av en standard helsesjekk, mener forskerne som står bak studien. Dette er overlege Serena Tonstad helt enig i.

- Jeg er veldig interessert i at man ser på livvidde heller enn bare vekt og høyde. Jeg er redd for at man ved den metoden stempler folk som overvektige, selv om de ikke har et reelt helseproblem, sier Serena Tonstad, overlege ved Avdeling for preventiv kardiologi på Ullevål universitetssykehus.

- Vi som er fedmeeksperter, er veldig obs på livvidde. Og på legekontorene kan man gjøre en enkel undersøkelse som forteller mye mer enn BMI, understreker Tonstad.

Tonstad legger og til at mye fett på magen er en faktor som øker risiko for sykdom og død. Dette kommer i tillegg til faktorer som kolesterol og høyt blodtrykk. Og selv om det er mer vanlig for menn å ha store mager, er det like farlig for kvinner med magefett.

Les også: Glemsk med ølmage

LES OGSÅ:

Derfor får du diaré

Slik får du perfekt avføring

Avføringen avslører deg

Slik unngår du magetrøbbel

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning