Michael J. Fox om å ha Parkinsons

Sliter med å pusse tennene

Michael J. Fox snakker om hvordan det er å leve med Parkinson.

LEVER MED SYKDOMMEN: Michael J. Fox har lært seg å leve med Parkinsons sykdom. Hans beste råd er å være tålmodig.
LEVER MED SYKDOMMEN: Michael J. Fox har lært seg å leve med Parkinsons sykdom. Hans beste råd er å være tålmodig. Foto: Foto: Charles Krupa/AP/Scanpix
Publisert Oppdatert

Skuespiller Michael J. Fox (47) var en av Hollywoods mest ettertraktede komiskuespillere og sjarmører. Men brått ble hele livet forandret. I 1991 fikk han diagnosen Parkinsons sykdom.

Først ville han ikke la seg påvirke av diagnosen, og fortsatte karrieren uten å underrette noen om sykdommen. Men etter hvert forverret symptomene seg, og i 1998 var det ikke lenger mulig å holde sykdommen hemmelig.

Klarer ikke slappe av

Nå, etter 18 år, har han lært seg å leve med sykdommen. Hans råd er å være tålmodig og holde fokus på det man skal gjøre.

- Det er som å ha en fireåring som klatrer rundt på deg hele tiden. Uansett hva du prøver å gjøre, har du med denne fireåringen, sier Michael J. Fox til Oprah Winfrey i hennes talkshow, som ble sendt i USA denne uka.

Les også: Kaffe mot Parkinsons

Han forteller at det er mest i det daglige at han merker sykdommen. Enkle oppgaver som å stå opp om morgenen og pusse tennene er en utfordring.

Dette er Parkinsons:

* Gradvis ødeleggelse av hjerneceller i et lite og avgrenset område i hjernen. Ødeleggelsen går særlig ut over de cellene som skiller ut stoffet dopamin. Mangel på dette stoffet fører til plager som langsom og treg bevegelighet, økt grad av stivhet i armer og bein, og skjelving i hvile.

* Rammer én prosent av befolkninger mellom 60 og 70 år. Kan i sjeldne tilfeller forekomme helt ned i 20-årsalderen.

* Starter ofte med skjelving, og etter hvert følger stivhet i kroppen eller dårlig balanse.

* Flere symptomer: smerter i store ledd, sikling, fet og skjellende hud, forstoppelse, besvær med urintømming og plagsom svette.

* Alle bevegelser vil også med tiden bli langsommere, og det vil være tungt å starte bevegelser.

* Over tid utvikler mange demens. Dette gjelder spesielt for dem som får sykdommen i høy alder.

* Det finnes ingen kjent behandling som kan helbrede tilstanden, men Mao-B-hemmende medisiner er vist å kunne forsinke sykdomsutviklingen.

* Fysisk aktivitet er viktig for de som har sykdommen, da dette hjelper mot plagene.

Kilde: Pasienthåndboka

- Den største frustrasjonen er når jeg vil sette meg ned og slappe av en liten stund, og jeg ikke klarer å sette meg ned. Det er som om beina mine ikke klarer å slutte å røre på seg, sier skuespilleren.

Les også: Et godt liv med Parkinson

Pappa er ikke syk, han rister

Familielivet kan bli en utfordring for mange når man får en alvorlig sykdom. Men etter hvert som årene har gått, har Fox' kone og fire barn slått ring rundt pappa og tilstanden hans. Barna er ikke redd for pappas sykdom, men forstår hva han går gjennom, sier Fox' kone Tracy Pollan.

- De sier aldri ordene «Parkinsons», eller «syk». «Risting» er en bedre visuell beskrivelse for dem, sier Tracy.

Før han ble syk beskriver Michael seg selv som «skuespilleren Michael». Så ble han «skuespilleren med Parkinsons». Da han la karrieren på hylla, trodde Michael at han skulle bli «Michael med Parkinsons». Men han skulle vise seg å bli så mye mer.

- Jeg er far, ektemann, aktivist, forfatter og en som studerer verden. Dette er i korte trekk det livet mitt dreier seg om, men det er ikke alt jeg er. Det definerer ikke hvem jeg er, sier Michael i intervjuet.

Programmet kommer på norsk fjernsyn senere i år.

Se introen til intervjuet under:

Les også: Optimisme rundt Parkinson-behandling

Tilbake til Klikk Helse

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning