Tore Henriksen (52):

- Skulle gjerne sett barna før jeg ble blind

Tore Henriksen (52) klart det ingen trodde var mulig: Å sykle «Birken» i blinde.

HUMØRSPREDER: Tore Henriksen (52) ble blind på den tiden da han møtte kona Eldbjørg. Barna Kristiane (18) og Håvard (14) har han aldri sett. Men ingenting stopper humørsprederen. Selv ikke å skulle sykle Birken i blinde.
HUMØRSPREDER: Tore Henriksen (52) ble blind på den tiden da han møtte kona Eldbjørg. Barna Kristiane (18) og Håvard (14) har han aldri sett. Men ingenting stopper humørsprederen. Selv ikke å skulle sykle Birken i blinde. Foto: Foto: Svein Brimi
Publisert Oppdatert
AKTIV: Eldbjørg, Tore og Håvard liker å holde seg i aktivitet. At den ene er blind, er intet hinder.
AKTIV: Eldbjørg, Tore og Håvard liker å holde seg i aktivitet. At den ene er blind, er intet hinder. Foto: Foto: Svein Brimi

1000 blinde i Norge:

Synet står for hele 80 % av sanseinntrykkene våre

130 000 nordmenn har så svekket syn at de regnes som synshemmede

Mer enn tusen nordmenn er helt blinde

70 prosent av alle over 70 år får grå stær

40 000 nordmenn over 70 år har grønn stær

Hver tiende person over 70 år er praktisk blinde av Aldersrelatert macula degenerasjon (AMD)

5 av 6 kjenner ikke til et eneste symptom på øyesykdom. Dette gjør øyesykdommer ekstra farlige, da de kan utvikle seg lenge før de blir oppdaget.

Kilde: Norges Blindeforbund

I Lier i Buskerud bor en familiefar utenom det vanlige. Da Tore Henriksen (52) ble blind, kjøpte han sykkel i stedet for hvit stokk.

Han har klart det ingen trodde var mulig: Å sykle Birken i blinde.

Du kan se NRK-dokumentaren "Birken i blinde" om Tore her.

- Tores positive holdning til livet imponerer meg, sier kona Eldbjørg.

Ble blind etter type 1-diabetes

Tore Henriksen virker som en hvilken som helst mann. Helt til man oppdager at han også har på solbrillene innendørs.

Sittende ved hagebordet, vender han ansiktet mot den han snakker med. Det er ikke lett å gjette at han ikke ser så mye som et lysglimt fremfor seg.

- Jeg følger lyden. Synes det er fint når jeg prater med noen. Det er mange som ikke tror at jeg er blind, og noen ganger må jeg ta av brillene for å bevise det. Men for meg er alt svart. Jeg ser ingenting, understreker han.

Fikk synet tilbake

Tore var nylig blitt blind da han møtte kona Eldbjørg Arntsen Henriksen (45) for første gang i 1989, 31 år gammel.

Litt etter kom synet noe tilbake, for så å forsvinne for godt. Det var senkomplikasjoner av type 1-diabetes som hadde forårsaket blindheten.

Type 1 diabetikere vinner mye helsemessig på kort og lang sikt ved å spise hjertevennlig og holde vekten. Ved diabetes type 1 er det nødvendig med insulintilførsel hver dag.

Ankom med et brøl

- Da jeg hørte at det skulle komme en blind mann til et bryllup jeg skulle i, trodde jeg at dette ville være en stille og rolig fyr. Men der tok jeg grundig feil. Han ankom med et brøl: «Er det noen her?» Det viste seg at han både hadde snakketøyet i orden og humoren på plass, så der fikk jeg meg en lærepenge, forteller Eldbjørg.

På denne tiden var Tore gift, og Eldbjørg hadde også en kavaler. Men da begges forhold tok slutt, ba Tore henne med på en Syden-tur sammen med felles venner. «Ta med pass og bikini!», lød beskjeden.

- Da ble vi bedre kjent. Han imponerte meg. Hans positive holdning til livet er beundringsverdig, sier hun.

Optimisme og livsglede kan læres, mener psykologer.

Mistet alt på ett år

Tore var 29 år da han fikk vite at han kom til å bli blind. Selv om håpet fortsatt var der. Men den dagen han skjønte at han kom til å bli helt blind, kikket han seg i speilet og sa: «Dette her - dette skal jeg greie».

I løpet av et drøyt år ble han skilt, blind og mistet både jobben og huset.

- Det var en tøff tid. Om du lukker øynene og tenker at det skal være mørkt resten av livet, får du noe å tenke på, sier han alvorlig.

Det er rart, men jeg drømmer bare om det jeg så før jeg ble blind

Fikk sett kona, ikke barna

Like etter at kjærligheten til Elbjørg begynte å blomstre, fikk han synet tilbake en kort periode, men så ble han blind for godt, 32 år gammel. Men han rakk i hvert fall å se jenta han skulle gifte seg med.

- Jeg så at hun hadde lyst hår, og fikk sett ansiktet hennes. Jeg så ganske bra en stund da, minnes han.

Barna Kristiane (18) og Håvard (14) har han derimot aldri sett, men han har en viss formening om hvordan de ser ut.

- Jeg har jo fått forklaring på hvordan de ser ut, så jeg har en anelse. Det blir som å snakke i telefonen med noen. Du kan gjette deg til hvordan noen ser ut, men det stemmer jo aldri helt. Jeg skulle gjerne ha sett barna mine. Men det er det ikke noe å gjøre med, sier han.

Kulest av alle fedre

Kristiane og Håvard synes faren fungerer som bare det.

- Det eneste vi merker, er at det er mamma som kjører oss i bilen og sånn. Men alle vennene våre synes pappa er kulest av alle fedre, sier de med et smil.

For Eldbjørg går det fint å ha en mann som ikke kan gi komplimenter for det ytre på samme måte som andre seende kan.

Danser swing

- Har jeg pyntet meg, spør han hva jeg har tatt på meg av farger, kjenner på smykkene og hvordan jeg har håret. Jeg føler at jeg får oppmerksomhet, sier hun.

- Vi tilbringer mye tid sammen og blir derfor godt sammensveiset som ektepar, tilføyer Eldbjørg.

De demonstrerer hvordan han diskré holder et tak i albuen hennes når de ferdes ute i butikker eller på dans. Begge er glade i å danse swing. Men når Tore ikke danser med kona, er det idrett som står i hodet på ham.

Syklet «Birken» i blinde

HUSFAR: Tore Henriksen kaller seg husfar, og ordner det meste i huset mens kona er på jobben.
HUSFAR: Tore Henriksen kaller seg husfar, og ordner det meste i huset mens kona er på jobben. Foto: Foto: Svein Brimi

I 2008 gjennomførte tøffe Tore et karsstykke uten like. Han syklet «Birken» solo som første blinde mann.

Birkebeinerrittet, som er verdens største terrengsykkelritt og går fra Rena til Lillehammer, er ikke beregnet på blinde.

Men Tore og ledsageren stilte til start. Ikke på tandem, men på hver sin sykkel.

Ledsageren foran med musikkanlegg på bagasjebrettet, og Tore fulgte lyden.

Etter åtte og en halv time passerte han målstreken.

Han så den ikke, men hørte alle jubelropene. Hendene i været. Champagne. Og kona møtte ham med stor seiersklem.

- Å sykle ni mil solo over fjellet i blinde - den er rå! utbryter Tore stolt. Ingen har klart det han gjorde.

Var galopptrener

Diabetes retinopati:

Diabetes retinopati er sykdom i øyets netthinne (retina) på grunn av diabetes (sukkersyke). Diabetes er den viktigste enkeltårsaken til at personer i yrkesaktiv alder i vestlige land mister synet, helt eller delvis. Diabetes kan også forårsake glaukom og katarakt (grønn og grå stær).

Netthinneskaden oppstår dersom blodsukkeret er for høyt over lengre tid. Sjansen for å utvikle diabetiske øyekomplikasjoner øker med antall år man har hatt diabetes. Røyking virker negativt inn, på samme måte som for høyt kolesterol- og triglyseridinnhold i blodet. Høyt blodtrykk og protein i urinen har også betydning.

Symptomer: Tomme flekker (utfall) i synsfeltet, sløret syn og nedsatt kontrastsyn er symptomer på eller følger av diabetes retinopati. Det vanligste er at de gradvise forandringene i øynene ikke merkes.

Årlige øyeundersøkelser er viktig for personer med diabetes! Mange diabetikere er engstelige for å bli blinde. Det er viktig at denne frykten ikke gjør at man lar være å undersøke øynene. Dersom det har oppstått skader i netthinnen, er tilstanden som oftest moderat og en eventuell behandling er enklere.

Behandling av slike netthinneskader skal hindre forverring og vil ikke nødvendigvis bedre synet. Laserbehandling og operasjon er metodene som brukes. Den beste måten å forebygge diabetisk øyesykdom på er stabilt langtidsblodsukker.

Kilde: Norges Blindeforbund

Før han ble blind, jobbet Tore som galopptrener på Øvrevoll galoppbane i Bærum og som stallmester i Lier.

Han arbeidet med hester i 17 år og syntes det var utrolig spennende. Særlig å ri inn nye hester.

Etter at han ble blind, drømmer han fortsatt om hester i sprang over hindre.

- Jeg kan fortsatt ri, men ikke over hindre. Det er rart, men jeg drømmer bare om det jeg så før jeg ble blind. Og det er stort sett om hester, forteller han.

Utrolig upraktisk

Selv om synet har sviktet, er «det indre øyet» - fantasien - god å ha.

Blant annet ser han mye på film sammen med kona. Lyden, i tillegg til konas forklaringer, er nok til at han ser for seg filmen.

På samme måten har han memorert hele huset de bor i.

- Å være blind er utrolig upraktisk. I begynnelsen snublet jeg i støvsugeren på let etter moppen. Man blir forferdelig sliten av hele tiden å skulle lære seg ting. Bare det å skulle finne frem til det man trenger. Heldigvis har det gått seg til. Men det tar litt lang tid å få noe gjort. Men man klarer utrolig mye også som blind, sier han.

Overgangen var stor for Tore da han ble uføretrygdet. Han følte seg unyttig.

Men i dag er han husfar i hjemmet og ordner i stand alt mens Eldbjørg er på jobb som arealplanlegger i hjemkommunen.

Deltatt i maraton på rulleskøyter

- Å miste jobben var nesten verre enn å bli blind. Men jeg har vent meg til det nå. Jeg får gjort mer i dag enn jeg gjorde før. Nå har jeg tid til å trene så mye jeg vil. Jeg har reist alene til USA og deltatt i maraton på rulleskøyter som eneste blinde i verden. Ikke noe problem, sier han med sin sedvanlige munterhet.

BLIND: Tore Henriksen (52) ble blind som 32-åring.
BLIND: Tore Henriksen (52) ble blind som 32-åring. Foto: Foto: Svein Brimi

For kona har det heller ikke vært noe hinder at mannen mistet synet.

- Jeg var ikke så opptatt av at han måtte se. Jeg har alltid kunnet ta et tak selv. Det aller viktigste er at han er positiv og ser muligheter fremfor hindringer, sier hun.

For familien Henriksen er livet godt, de er en aktiv familie som er mye ute på tur sammen.

- Best av alt er at vi lever et helt vanlig familieliv, sier de.

LES OGSÅ:

Rune (54) fikk brystkreft

8 tegn på at du har et helseproblem

Slik kjøper du sykkel

Endelig er Vivian blitt Jacob

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning