Doktor Online

Se hva ekspertene våre har svart på siden sist

Slim i halsen, klamydia og beinhinnebetennelser.

EKSPERTHJELP: Det er ikke alt man kan snakke med vennene sine om. På Doktor Online kan du få svar på medisinske spørsmål, helt anonymt.
EKSPERTHJELP: Det er ikke alt man kan snakke med vennene sine om. På Doktor Online kan du få svar på medisinske spørsmål, helt anonymt. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com
Publisert Oppdatert

Legene og ekspertene på Doktor Online får mange spørsmål. Her er en samling av noen av spørsmålene de har svart på i det siste.

Ønsker du selv å stille spørsmål til en av våre eksperter? Mer informasjon finner du her.

Allmennmedisin

Smerter i hælen:

"For et par måneder siden begynte jeg å kjenne smerter i høyre hæl hver gang jeg belastet foten. Jeg tenkte at dette ville gå over etter et par dager, men til min fustrasjon har det bare blitt verre, og for ca. en måned siden begynte det å gjøre vondt i begge hælene. Nå har det også kommet en øm kul på størrelse med en drue langs med senen på hver hæl som gjør vondt når jeg klemmer på den/går med sko, og hælene er noe hovne.

Jeg er veldig glad i å trene, så jeg lurer på om jeg kan ha overbelastet hælene? Og hva kan jeg isåfall gjøre for at det skal gå fort over?"

Les svarer til allmennlege Kjell Vaage.

Slim i halsen:

"Jeg har over lengre tid plagdes med slim i halsen. Det er seigt og blankt. Vanskelig og få det opp eller svelge det. Det er der hele tiden i mindre eller større grad. Har blitt mer plagsomt siste tiden, brekker meg for å prøve å få det opp. Har prøvd slimløsende mikstur bisolvon uten effekt."

Les legens enkle råd.

Cola når man har brukket armen:

"Jeg brakk nylig håndleddet, og det er andre gangen på ti år at jeg brekker armen. Har jeg bare vært uheldig, eller bør jeg sjekke meg for beinskjørhet? Jeg er i begynnelsen av femtiårene, og man leser jo så mye om beinskjørhet for voksne kvinner. Og noe annet, i forbindelse med bruddet leste jeg at jeg burde holde meg unna cola og annet med kullsyre fordi det hemmer heleprosessen. Vet du noe om dette? Og er det annet som er bra/ikke bra å spise når man har brukket noe? Dette ble to ulike spørsmål, men er takknemlig for svar."

Les det nyttige svaret.

BRUDD OG BRUS: Visste du at brus og andre kullsyreholdige drikker helst ikke bør inntas når du har brukket for eksempel armen?
BRUDD OG BRUS: Visste du at brus og andre kullsyreholdige drikker helst ikke bør inntas når du har brukket for eksempel armen? Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com

Kjønnssykdom

Har jeg klamydia?

"Jeg er 34 år, har to barn. For 6 uker siden hadde jeg seksuell kontakt med en mann på 30 år. Han hadde såvidt penis innenfor i skjeden -to eller tre ganger, og det ble avbrutt. Ingen seksuell kontakt utover dette. Nå, 6 uker senere, har jeg merket svakt ubehag/litt sviing i underlivet. Det kjennes som en svak urinveisinfeksjon. Tidligere har jeg kun fått UVI etter sex, men jeg har ikke hatt sex siste tiden. Derfor har jeg begynt å tenke på om det kan være Klamydia. Kan så lite seksuell kontakt overføre klamydia? Og, kan symptomene først komme etter seks uker eller burde jeg merket dem tidligere? Jeg har lest at inkubasjonstiden er kortere. Takk for svar!"

Les hva Miklos Degre, vår spesialist i mikrobiologi, svarer.

Fysioterapi:

Beinhinnebetennelser:

"Min datter på 20 år har i flere år vært plaget av beinhinnebetennelser. Dette kom gradvis mens hun var på sitt mest aktive som fotballspiller. (Hun spilte fra hun var seks til 16 år). Hun har fått innleggssåler og har hatt flere runder med trykkbølgebehandling, men hun har fortsatt plager når hun løper (særlig på asfalt). Er dette noe hun må regne med å slite med resten av livet? Jeg er selv 50 år og har ofte vondt på fremsiden av mine legger, selv om jeg ikke har spilt fotball. Kan tilstanden være arvelig?"

Er dette kjent for deg? Fysioterapeuten har mange gode tips.

Prolaps i nakke og rygg:

"Jeg skadet nakken min for 14 år siden. Jeg tok ikke MR før 6 år etter det, og ble påvist prolaps, senere forkalkninger også. Fysioterapeut /lege anbefalte operasjon, men jeg ønsket ikke dette. Jeg har hatt gode perioder med moderate plager, og dårlige perioder. (...) Siden oktober -13 har smertene økt. Skulderen har vært svært vond og vanskelig å bevege, og jeg har smerter ned gjennom arm og hånd. Er rimelig fortvilet og sliten, og har ventet lenge på MR. Hva skal jeg gjøre?"

Les hele spørsmålet, og svaret til fysioterapeut Erik Øiangen.

Hud og hår

PROLAPS: - Siden oktober -13 har smertene økt. Skulderen har vært svært vond og vanskelig å bevege, sier kvinnen, som ber fysioterapeut Erik Øiangen om råd.
PROLAPS: - Siden oktober -13 har smertene økt. Skulderen har vært svært vond og vanskelig å bevege, sier kvinnen, som ber fysioterapeut Erik Øiangen om råd. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com

Gul tånegl:

"I cirka 10 år har begge mine stortær sett rare ut. De har blitt litt gule, ganske tykke og harde. Legen har flere ganger klipt av negl og sendt inn for å sjekke om det er sopp. Det er det ikke. Nå har høyre stortå blitt noe deformert, som et skrått hustak. Man kan se at neglen er tykkere i midten. Det underste laget er noe mykt og lar seg skrape bort. Når jeg klippet neglen ser man helt klart at den er ganske sprø. (...)

Hva er det med disse tåneglene mine? Mangel på næringsstoffer? Sykdom?"

Les hele spørsmålet, og svaret til hudlege Jon Langeland.

Rocacea:

"Jeg er en dame på 47 år som har hatt Rosacea siden jeg var 25 år. Det har ikke bedret seg med årene, og i tillegg har jeg de siste årene blitt plaget med STORE kviser på haken. (...) Mine spørsmål er som følgende:

Er det kommet nye kremer på markedet som jeg kan prøve? Evt kan du anbefale kremer som har vært på markedet en stund? Finnes det andre typer antibiotika hvor man tåler solen bedre? Jeg har hørt at Svovelkrem kan hjelpe både på Rosacea og kviser. Jeg har lyst å prøve det, men fastlegen min er usikker på hvor mange prosent kremen skal inneholde. Kan du si noe om det på et generelt grunnlag? Kan du anbefale en krem som hjelper på kvisene på haken? Skulle tro man forsonet seg med huden sin etter så mange år, men det er vanskelig."

Les det lange og grundige svaret til hudlegen.

Utslett på forhud:

"Jeg er en gutt på 30 år som i lengre tid har vært plaget med rød, sår og hoven forhud. Det begynte med at forhuden var veldig hoven på tuppen, og huden var blek. Dette ble bedre etter noen dager. Det gikk da over til å bli mindre hovent, men huden på innsiden av forhuden var blitt veldig rød, hoven og irritert. Dette kan variere noe fra dag til dag, og jeg har ingen smerter utover at det er ubehagelig å gå når penis treffer buksen. Jeg oppsøkte fastlegen, hvor jeg tok en urinprøve som var negativ. Legen så på det og trodde det var sopp, men medisinen gav ingen effekt. (...)

Legen sa at jeg måtte snakke med en hudlege eller spesialist og håper du kan hjelpe meg med dette?"

Svaret til hudlegen finner du her.

Gynekologi:

Spiralen borte:

SPØR HUDLEGEN: - Jeg er en gutt på 30 år som i lengre tid har vært plaget med rød, sår og hoven forhud.
SPØR HUDLEGEN: - Jeg er en gutt på 30 år som i lengre tid har vært plaget med rød, sår og hoven forhud. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com

"Jeg har hatt hormonspiral i over et halvt år. På grunn av mye blødninger dro jeg til legen for en sjekk. Det viste seg at spiralen var borte, og legen mente at den har falt ut. Etterpå har jeg begynt å tenke på om den ganske har begynt å "vandre", slik man har hørt skrekkhistorier om. Hvordan oppdager man sånt?"

Kan spiralen blir borte på den måten? Les svaret til gynekolog Mette Moen her.

Jernmangel og graviditet:

(...) Etter det jeg skjønner så har jeg for lite jern. Jeg ønsker å bli gravid, og lurer på om verdiene jeg har på noen måte kan være skadelig for fosteret? Bør jeg starte med jerntabletter og så forsøke å bli gravid når verdiene er normale, eller er det trygt om jeg skulle bli det nå? Kan forhøyet verdi av urinstoff være uheldig?"

Gynekologen svarer her.

Vil du lese flere ekspertsvar?

Sexologen svarer - les spørsmål og svar

Hudlegen svarer om sol og hudkreft

Gynekologen svarer om overgangsalder

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning