Så lenge kan du ha i en tampong

Glemmer du tampongen kan det få alvorlige følger

Hva gjør du egentlig når du ikke finner snora?

MAKS ÅTTE TIMER: Venter du for lenge, og glemmer, at du har i tampongen, kan det få konsekvenser. FOTO: Jenny Mina Rødahl
MAKS ÅTTE TIMER: Venter du for lenge, og glemmer, at du har i tampongen, kan det få konsekvenser. FOTO: Jenny Mina Rødahl
Publisert Oppdatert

- Hvor ofte du skal bytte tampong kommer an på hvor mye du blør, sier lege Hedieh Asadi, som også er gründer av intimdeodoranter.

En tampong kan sitte inne opptil seks-åtte timer, men ikke lengre. Da kan det oppstå irritasjon, og i verste fall TSS.

Kan føre til blodforgiftning

- TSS står for Toxic Shock Syndrome. En uvanlig, men alvorlig sykdom, hvor omtrent halvparten av tilfellene oppstår hos menstruerende kvinner, forteller Asadi.

- Det er en blodforgiftning hvor bakteriegift (fra streptokokker eller stafylokokker) går over i blodet og gir alvorlige symptomer som feber, oppkast, diare, hudutslett og hodepine, sier Mette Moen, Doktor Onlines ekspert og gynekolog.

Hvis du skulle få slike symptomer, bør du oppsøke lege raskt, ifølge Moen.

- TSS kan være dødelig, og må derfor oppdages og behandles på et tidlig stadium. For å redusere risikoen, bør du vaske hendene godt før du setter inn en ny tampong, samt bytte regelmessig, råder Asdadi.

Gjenglemt tampong

Å glemme tampongen er nokså vanlig, ifølge gynekolog Moen.

- Det lukter forferdelig når den fjernes og det kan være sårt i skjeden, men det gir ikke senfølger som barnløshet eller kroniske skader, sier hun.

Det kan være lurt å bruke antibiotisk skjedekrem i form av Clindamycin, men det fås bare på resept. 

- Skjeden vil i de fleste tilfeller snart være i orden igjen med normale bakterier. Det er ikke vist at tilførte melkesyrebakterier bedrer bakterieforholdene i skjeden, men det er lov å prøve, forteller Moen.

- Hvis du ikke har symptomer på urinveisinfeksjon som svie eller hyppig vannlatning, så behøver du ikke søke lege.

Når du ikke får tak i snoren

Men hva skjer dersom du ikke får tak i, eller får ut, selve tampongen fra skjeden?

- Finner du ikke snoren, kan du sette deg på huk og trykke, på samme vis som du skulle gå på do. Forsøk å få tak i tampongen med to fingre, råder Asadi.

- Klarer du ikke å få den ut selv, kontakt en gynekolog eller lege.

Tampong om natten?

- Det går bra å bruke tampong om natten. Bytt tampong når du legger deg, og med en gang du våkner, betrygger Asadi.

Tampongen kan som nevnt være inne opptil åtte timer.

- Du behøver heller ikke bytte tampong hver gang du går på toalettet, legger hun til.

Slik tar du ut tampongen

  • Det er lett å ta ut en tampong. Bare slapp av! Sett deg på toalettet, hold i tampongsnoren og trekk den ut diagonalt, mot fremsiden av kroppen.
  • Hvis du merker motstand, kan det hende tampongen ikke er tilstrekkelig mettet med væske ennå. Da kan det være ubehagelig å prøve å ta den ut. Du kan la den sitte i litt lenger (hvis det er mindre enn åtte timer siden du satte den inn).

Kilde: OB

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning