magesmerter

Dette kjennetegner åtte vanlige magesykdommer

Hvorfor er det så mange av oss som rammes av vondt i magen? Og hva kan vi gjøre for å forebygge dem? Her får du svar av ekspertene.

Publisert Oppdatert

Magen kan blåse seg opp så vi føler oss som heliumballonger. Den kan få oss til å sitte tvikroket av smerter, og den kan ødelegge sydenferien.

I alvorligere tilfeller kan magesmerter ødelegge livskvaliteten og sende oss til operasjonsbordet.

- De fleste som oppsøker meg med ulike symptomer på vondt i magen, har hatt vondt i lang tid, sier fastlege ved Ensjø legesenter, Shruti Prabhu Singh.

- Kanskje har de slått seg til ro med at det «bare er sånn det er» og forholdt seg til symptomene uten å gjøre noe med det. Først når andre i familien blir alvorlig syke eller får påvist kroniske sykdommer, oppsøker de selv lege.

Fastlegen oppfordrer alle som opplever magesmerter over tid, endret avføring eller dårlig allmenntilstand knyttet til magevondt om å oppsøke lege.

Hvorfor er det så mange av oss som rammes av mageproblemer? Og hva kan vi gjøre for å forebygge dem?

Her får du svar av ekspertene.

Forstoppelse og diaré

-Mage og-tarmplager som forstoppelse og diaré opplever de fleste av oss i løpet av livet. Når det gjelder forstoppelse, er det vanskelig å vite eksakt hvor mange som plages av det, og det varierer hvor store plagene er og hvor lenge de varer, sier klinisk ernæringsfysiolog, Anne Marie Skjølsvik

Hun opplyser at det stadig selges mer av ulike avføringsmidler på apoteket, som for eksempel Laktulose, loppefrø, parafin, klyster med mer.

Norsk Helseinformatikk sine nettsider hevdes det at opptil 20 prosent av befolkningen er plaget med forstoppelse, og at cirka 10 prosent bruker avføringsmiddel.

Ifølge ernæringsfysiologen kan noen av årsakene til forstoppelse være:

 • Dårlige avføringsvaner
 • Inaktivitet
 • Lite fiber i kosten
 • Sparsomt væskeinntak

-Diaré smitter ofte via mat, vann eller mellom personer. Men både forstoppelse og diaré går ofte fort over, understreker Skjølsvik.

Vanlige mage-tarmsykdommer

Ved irritabel tarmsyndrom (IBS) vil mageproblemene derimot vedvare:

-Mellom åtte-25 prosent av befolkningen er rammet av IBS, og vi vet ikke sikkert hva som er årsaken, men flere faktorer antas å spille en rolle i syndromets utvikling, som for eksempel arvelighet, kosthold, og tykktarmsbakterier, forteller Skjølsvik.

-Det finnes en rekke plager og symptomer som kan oppstå i magen og fordøyelsessystemet vårt. Utenom forstoppelse og diaré, er noen av de vanligste mage-tarmsykdommene halsbrann, sure oppstøt og laktoseintoleranse, fortsetter hun.

Trygve Hausken, overlege ved Haukeland Universitetssykehus, og spesialist på mage/tarm-sykdommer, forteller at de vanligste mageproblemene er irritabel tarm og funksjonell dyspepsi - ofte omtalt som magekatarr.

Ifølge Hausken kan flere også rammes av mageproblemer som:

 • Inflammatorisk tarmsykdom slik som Ulcerøs kolitt og Crohns sykdom
 • Cøliaki
 • Betennelse i bukspyttkjertel
 • Mageblødning grunnet ulcus - altså sår som skyldes sykdom i kroppen (magesår, leggsår o.l)
 • Sofagitt - allergi i spiserøret
 • Kreft i ventrikkel og tolvfingertarm
 • Tykktarmskreft
 • Øsofagusvaricer - åreknuter i spiserøret
IRRITABEL TARM: Livsstilsendring kan dempe og kontrollere plagene.
IRRITABEL TARM: Livsstilsendring kan dempe og kontrollere plagene. Foto: Istockphoto

Årsaker til irritabel tarm

Hovedårsakene til mage- og tarmproblemer kommer an på hvilken type mageproblem man rammes av, mener Skjølsvik.

-Noen er kroniske, mens andre er forbigående og varierer i perioder. Noen av plagene oppstår ofte på grunn av en forstyrrelse i tarmfloraen, og det kan det skyldes ensidig og uheldig kosthold, inaktivitet, mye bruk av medisiner og antibiotika over lang tid, mens andre skyldes parasitter og bakterier vi får i oss, forteller hun.

Hausken nevner også genetikk og arv som årsak til irritabel tarm og funksjonell dyspepsi.

-Men det kan også skyldes maten du spiser, gjennomgående tarminfeksjon og tarmbakterier, opplyser Hausken.

-Cøliaki er glutenallergi, og også her kan genetikk, samt en eller annen infeksjon trigge dette, sier Hausken videre.

Stress og feilernæring

Ifølge overlegen er mageproblemer et stadig økende problem blant befolkningen på grunn av stress og feilernæring.

Dette støtter Skjølsvik samtidig som hun mener at det i tillegg er mange andre faktorer som spiller inn:

-I dag er helseinformasjon mye lettere tilgjengelig enn før, og man leser om dietter og kurer i magasiner, på nett og sosiale medier, sier hun.

Slik holder du magen frisk

-Noe av det viktigste for god helse for tarmcellene er riktig ernæring samt å unngå for mye medisiner som gir bivirkninger, understreker Hausken.

I tillegg til riktig kosthold er fysisk aktivitet viktig både for at mage-tarmsystemet skal fungere optimalt, men også for å forebygge en del av sykdommene, ifølge Skjølsvik.

-Det å spise sunt og variert ved å få i seg nok grønnsaker, fisk, fiber og ikke minst nok væske i løpet av dagen, er en forutsetning, sier hun.

Så er det lurt å være bevisst på enkelte matvarer man reagerer på.

-Men det er viktig å ikke trekke raske konklusjoner på hva man ikke tåler. Man bør for eksempel teste det ut i ulike «situasjoner», nettopp fordi stress og andre forstyrrelser kan bety at man reagerer ulikt. For eksempel kan ubehandlet cøliaki føre til midlertidig og forbigående laktoseintoleranse, understreker ernæringsfysiologen og legger til:

-God håndhygiene er viktig for å unngå å bli smittet av parasitter og bakterier som kan føre til blant annet diaré og magesår.

Kartlegging av magesmertene

- Det første jeg gjør når noen kommer til meg med vondt i magen er å kartlegge om smertene er i relasjon til mat eller visse medisiner som gir bivirkninger. Avføringsvaner og avføringsendringer, vekttap og luftplager er også viktig å avdekke, sier allmennlege Prabhu Singh.

Både voltaren og ibuprofen kan for eksempel gi magesmerter i større eller mindre grad.

- En del opplever også magesmerter etter et utenlandsopphold. Kanskje har de blitt matforgiftet. Symptomer er da ofte diaré, oppkast, magekramper, utmattelse og slitenhet.

Pass på å drikke mye for å unngå dehydrering, er legens råd.

- Følg med på allmenntilstanden og særlig for barn og eldre er det lurt å være ekstra oppmerksom på væskeinntak og allmenntilstand.

Hvis symptomene varer i mer enn en uke kan det være lurt å ta en avføringsprøve hos legen også.

- I de fleste tilfeller er det virus som er årsaken til gastroenteritter, altså omgangssyke, og dette skal kun behandles med væsketilførsel. Da vil symptomene avta gradvis, som regel etter noen dager.

En avføringsprøve brukes ofte også for å finne ut om magevondt skyldes en inflammatorisk sykdom. . Ved forhøyede prøver henvises pasienten gjerne videre til en spesialist.

Her kan du lese om de åtte mest vanlige magesykdommene: Årsaker, symptomer og forebygging

Forstoppelse:

Helseleksikonet regner det som forstoppelse når man har avføring mindre enn to til tre ganger i uken eller vesentlig sjeldnere enn normalt, og dette er forbundet med ubehag. Særlig hvis toalettbesøket medfører besvær i form av hard avføring og problemer med å få tømt seg.

Noen årsaker: Uregelmessige avføringsvaner, fiberfattig kosthold, lite fysisk aktivitet, høy medisinbruk, misbruk av avføringsmiddel og tilstanden irritabel tarm.

- Fiberfattig kosthold, liten fysisk aktivitet og uregelmessige avføringsvaner er de mest vanlige årsakene til forstoppelse, sier ernæringsfysiolog Skjølsvik.

Vanlige symptomer: Treg, hard eller sjelden avføring.

Forebygging: Regelmessige avføringsvaner, grovt og fiberrikt kosthold, rikelig drikke, regelmessig mosjon, eventuelt kortvarig bruk av avføringsmiddel.

Behandling: Må individualiseres og tilpasses eventuelle underliggende årsaker

Diaré:

GLUTEN: Gluten er et protein som fins i hvete, rug, bygg og spelt.
GLUTEN: Gluten er et protein som fins i hvete, rug, bygg og spelt. Foto: Foto: Crestock

Helseleksikonet definerer diaré som hyppig, løs og vanntynn avføring, og kan ha en rekke årsaker. Det er vanlig å skille mellom akutt diaré, som oppstår plutselig og går fort over, og kronisk diaré.

Noen årsaker: Tarminfeksjon uten betennelse i tarmen, virusinfeksjon, giftstoffer fra bakterier eller protozoinfeksjon, stress, matforgiftning, antibiotika.

Vanlige symptomer: Mer enn tre daglige tømninger av løs til vandig avføring.

Forebygging: Sikre god væsketilførsel. Stivelsesbaserte næringsmidler (ris, havre, gulrot, mais etc.) har en bindende effekt.

Behandling: Du bør raskest mulig gjenoppta vanlig kost ved diaré. Ved langvarig diaré og ved akutt kraftig diaré, kan ulike blodprøver være til nytte. I slike tilfeller er det også nyttig å sende inn avføringsprøve til dyrkning for å identifisere hvilken mikrobe som er skyld i infeksjonen

Cøliaki:

Helseleksikonet skriver at cøliaki eller glutenallergi oppstår fordi proteinet gluten, som finnes i flere vanlige kornsorter, aktiverer immunforsvaret. Immunforsvaret angriper tarmen, og dette gir plager fra fordøyelsessystemet.

Årsak: Tarmtottene i tynntarmen avflates på grunn av betennelse. Betennelsen skyldes en unormal reaksjon (allergi) mot proteinet gluten, som finnes i mange melsorter.

Vanlige symptomer: Løs og hyppig avføring. Avføringen kan være rikelig, gråhvit og illeluktende. Magesmerter, luftplager, vekttap og slapphet. Tilstanden kan også gi vage og lite uttalte symptomer.

- Flere kan også ha en lang rekke andre symptomer som leddplager, håravfall, diaré eller forstoppelse, og hos barn dårlig lengdevekst, sier overlege ved Oslo universitetssykehus og førsteamanuensis ved Institutt for klinisk medisin, Knut E. A. Lundin.

Forebygging: Når diagnosen er stilt, følg legens kostholdsråd.

Behandling: Livslang, glutenfri kost - du må unngå melprodukter fra hvete, rug og bygg. Noen tåler heller ikke havre. Alternative kornslag som mais, ris, bokhvete og hirse tolereres. De første tre månedene av behandlingen har noen også behov for laktoseredusert eller laktosefri kost. Jerntilskudd er ofte nødvendig i startfasen, og den første tiden bør det også gis fettløselige vitaminer, spesielt vitamin A og vitamin D. På sikt kan det også utvikle seg mangel på vitamin B12.

Irritabel tarmsyndrom (IBS):

Helseleksikonet definerer IBS (Irritable bowel syndrome) som en tilstand som preges av magesmerter, følelse av oppblåsthet og vekslende avføring.

Noen årsaker: Økt følsomhet i tarmen for ytre påkjenninger. Den økte følsomheten gir seg utslag i økt muskelaktivitet i tarmveggen, og ofte uhensiktsmessig tarmaktivitet som fører til luftansamlinger, løs mage eller treg mage. Stress, bekymring, spenninger, angst og hverdagsproblemer vil hos mange utløse denne typen mageplager, men de regnes ikke som årsaker til plagene.

Vanlige symptomer: Smerter og ubehag i magen sammen med forstyrrelser av avføring. Veksling mellom diaré og forstoppelse. Når en periode med ubehag i magen starter, opptrer det ofte samtidig endring i avføringen både når det gjelder form, utseende og hyppighet av avføring. Slim i avføringen er vanlig. Luftplager er ofte uttalte.

- Mønsteret varierer fra person til person, og det kan også variere over tid. Det mest typiske er veksling mellom diaré og forstoppelse, kan du lese på NHI.no.

Forebygging: Regelmessige avføringsvaner. Ekstra fibertilskudd kan øke luftplagene hos enkelte. Du bør holde deg borte fra mat som du mener kan gi plager. Dersom du sjeneres av mye magesmerter, bør du sannsynligvis ikke ha et kosthold med altfor fiberrik mat. Noen reagerer på enkelte typer karbohydrater, en diett med redusert mengde FODMAP kan være nyttig for mange.

Behandling: Medikamentet Linaklotid kan være til nytte for noen. Dersom hovedplagen er diaré, kan medikamentene Loperamid eller Eluksadolin være til hjelp. Probiotika, som for eksempel yoghurt og kultura, er vist å ha effekt hos noen. Dersom det brukes, bør det testes i minst fire uker før man avgjør om det har effekt. Mange pasienter med irritabel tarm ser ut til å ha vitamin D-mangel. Tilskudd med vitamin D er nyttig for helsen generelt, men det er foreløpig usikkert om det også har gunstig effekt på tarmproblemet.

Ulcerøs kolitt:

Helseleksikonet definerer ulcerøs kolitt som en betennelsessykdom i tykktarmen. Den gir plager som blodig diaré og magesmerter.

Noen årsaker: Ukjent, men en teori er at kroppens immunsystem reagerer på et hittil ukjent virus eller en bakterie og utvikler antistoffer som ved en feil angriper celler i tarmens slimhinne. Dermed oppstår en kronisk betennelse. Arvelige faktorer spiller trolig en rolle.

- Betennelse fører til at tykktarmen tømmer seg oftere og forårsaker diaré. Sårdannelse i slimhinnen gir blødning og produserer puss og slim, kan du lese på NHI.no.

Vanlige symptomer: Magesmerter og blodig diare, slapphet, vekttap, nedsatt matlyst, blødning fra endetarmen og generelt tap av næringsstoffer.

Forebygging: Anfall kan i mildere tilfeller forebygges ved å unngå mat som skaper reaksjoner - vanlig er melkeprodukter og sterkt krydret mat. Men foreløpig vet man ikke om noen måte å forebygge selve sykdommen på.

Behandling: Avhengig av hvor sterk grad av sykdommen man har. I mildere tilfeller kan man forebygge anfallene ved å unngå mat som fremprovoserer dem. Medisiner kan også brukes, blant annet kortison. Ved alvorlige tilfeller må hele tykktarmen fjernes, og man får utlagt tarm.

Crohns sykdom:

Helseleksikonet skriver at Crohns sykdom er en kronisk mage- og tarmbetennelse som ofte gir magesmerter. Langvarig diaré er vanlig, og slim og/eller blod kan være tilstede i avføringen.

Noen årsaker: Ukjent. Det er ingen kjente bakterier eller virus som er årsak til denne typen betennelse.

- Forskerne antar at tilstanden skyldes en kombinasjon av miljømessige, immunologiske og bakterielle faktorer hos personer som er genetisk disponerte. Det resulterer i en kronisk, inflammatorisk sykdom der kroppens immunsystem angriper mage-tarmkanalen rettet mot mikrobielle antigener, står det på NHI.no.

Vanlige symptomer: Tilbakevendende magesmerter. Ofte er det også diaré, med eller uten blod. Andre symptomer kan være følelse av oppblåsthet, kvalme, brekninger, nedsatt matlyst og vekttap.

Forebygging: Det finnes foreløpig ingen kjent måte å forebygge denne sykdommen på.

Behandling: Sykdommen lar seg ikke kurere verken med medisiner eller kirurgi. Hensikten med behandlingen er å dempe symptomene og sykdomsaktiviteten. Generelt er det viktig med næringsrik mat og tilstrekkelig kaloritilførsel.

Magekatarr:

Noen årsaker: Ukjent. En vanlig teori går ut på at katarren kan skyldes psykiske påkjenninger som stress eller annet.

- Hos et flertall av dem med fordøyelsesbesvær, mener man tilstanden skyldes en økt aktivitet eller et økt spenningsnivå i fordøyelsessystemet, kombinert med overfølsomhet og økt oppmerksomhet på nervesignaler fra området. "Magen er på tå hev", og mageplagene gjenspeiler ofte din psykiske tilstand, skriver de på NHI.no.

Vanlige symptomer: Smerter eller ubehag i magen, spesielt i den øverste delen. Oppblåsthet og kvalme kan oppstå. Noen opplever at plagene blir verre når de spiser, andre opplever det motsatte.

Forebygging: Unngå stress eller andre situasjoner hvor du merker at plagene kommer eller forverrer seg. Spis og sov regelmessig.

Behandling: Antistressterapi, fotsoneterapi eller homeopati kan fungere. Unngå stress eller andre situasjoner hvor du merker at plagene kommer eller forverrer seg. Spis og sov regelmessig.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning