klamydia

Klamydia: Sykdommen gir oftest ingen symptomer

Har du hatt ubeskyttet sex er det derfor viktig å ta en klamydiatest.

KLAMYDIA: Kjønnssykdomen er mest utbredt hos unge under 25 år og de færreste får symptomer. F0t0: Getty Images
KLAMYDIA: Kjønnssykdomen er mest utbredt hos unge under 25 år og de færreste får symptomer. F0t0: Getty Images
Publisert Oppdatert

Klamydia er veldig vanlig blant unge opp til 25 år. Kjønnssykdommen smitter dersom du har sex uten kondom og den gir ofte ikke symptomer.

- Derfor kan du gå med smitte som du ikke bare gir til andre, men som i verste fall kan føre til sterilitet, sier medisinsk faglig ansvarlig lege i Sex og Samfunn, Marius Johansen.

Senteret Sex og Samfunn driver klinisk undervisnings- og formidlingsarbeid for unge fra 18-25 år, der den kliniske delen av arbeidet inkluderer Norges største klinikk for seksuell helse.

Johansen påpeker at det allikevel er sjelden klamydia gjør deg steril.

- Det stemmer at kvinner kan få nedsatt evne til å få barn etter en klamydiainfeksjon, men da har de gjerne hatt en kraftig bekkeninfeksjon med sterke symptomer, sier han. De aller fleste som har hatt en klamydiainfeksjon og får behandling relativt tidlig blir ikke sterile.

Les også: Mistenker du at du har en kjønnssykdom? Her er symptomene

Symptomer på klamydia

Klamydia er forårsaket av bakterien Chlamydia trachomatis. Det er en infeksjon som kan være i urinrør, livmor og eggledere hos kvinner, og i urinrør og bitestikkel hos menn. Du kan bli smittet av klamydia, eller smitte andre, når du har sex uten kondom.

Symptomer på at du har en klamydiainfeksjon kan for kvinner være svie, kløe og endret utflod. Småblødninger mellom menstruasjonene kan forekomme, smerter ved vannlating og smerter i nedre del av magen. Allikevel har hele 60-80 prosent av de som er smittet med klamydia ingen symptomer i det hele tatt.

For menn kan symptomene være svie ved vannlating, hyppig vannlating blank eller hvitaktig utflod fra penis, brenning og kløe rundt genitaliene. Men også for menn er det slik at 60-80 prosent ikke har symptomer.

Du kan også ha en klamydiainfeksjon analt både med og uten symptomer. Symptomer kan være utflod, sårhetsfølelse og blødning eller sekresjon fra endetarmen.

Les også: Kjønnsvorter er vanligere enn du tror

Klamydia test

Ifølge Folkehelseinstituttet ble det i 2016 diagnostisert 26 108 tilfeller av klamydia i Norge og høyest rapporterte tall var i Troms og Oslo.

Ved senteret Sex og Samfunn tok 16 526 unge mellom 18 og 25 år en klamydiatest i 2017.

- Det er flere enn året før og jeg er glad for at flere tar ansvar og velger å teste seg, sier lege Marius Johansen.

Dersom du får plager vil du kunne merke dette 5-14 dager etter smittetidspunktet.

Klamydia kan påvises ved å ta urinprøve fra menn og pinneprøve fra skjeden hos kvinner.

I dag brukes for det meste en analysemetode som tester for arvestoff eller DNA fra klamydiabakterien, ifølge Folkehelseinstituttet.

Urinprøve er spesielt nyttig ved rutineundersøkelser hos personer som ikke har symptomer.

Du kan be om gratis test for seksuelt overførbare infeksjoner hos alle fastlegekontorer, helsestasjoner for ungdom eller studenthelsetjenester. Flere steder har også drop-in der du kan teste deg. Her er oversikten som viser hvor du kan teste deg gratis i Norge.

I tillegg kan du bestille gratis hjemmetest for klamydia fra Olafiaklinikken i Oslo eller fra Helse Bergen. Flere aktører tilbyr også hjemmetest på nett mot betaling.

Les også: Her er symptomene på syfilis

Klamydia behandling

Klamydia behandles med antibiotika og det er viktig at du ikke har ubeskyttet sex før du har fullført behandlingen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning