kjønnsykdommer

Dette er symptomer på de vanligste kjønnsykdommene

Symptomene er ofte diffuse.

KJØNNSSYKDOMMER: - Kjønnssykdommer gir ikke alltid symptomer. Derfor kan du gå med smitte som du ikke bare gir til andre, men som i verste fall kan føre til sterilitet, sier medisinskfaglig ansvarlig lege i Sex og Samfunn, Marius Johansen.
KJØNNSSYKDOMMER: - Kjønnssykdommer gir ikke alltid symptomer. Derfor kan du gå med smitte som du ikke bare gir til andre, men som i verste fall kan føre til sterilitet, sier medisinskfaglig ansvarlig lege i Sex og Samfunn, Marius Johansen. Foto: gettyimages.no
Sist oppdatert

Paradokset er at mange av kjønnssykdommene ikke gir merkbare symptomer, eller bare gir diffuse symptomer.

Derfor er det desto viktigere å teste seg jevnlig dersom man har hatt ubeskyttet sex.

- Unge i dag tester seg oftere enn før, og det er helt supert, sier medisinskfaglig ansvarlig lege i Sex og Samfunn, Marius Johansen.

Johansen sierat han er glad for at unge er bevisst ansvaret, og at flere velger å teste seg etter at de har hatt ubeskyttet sex med en ny partner.

- Kjønnssykdommer gir ikke alltid symptomer. Derfor kan du gå med smitte som du ikke bare gir til andre, men som i verste fall kan føre til sterilitet, sier han.

Senteret Sex og Samfunn:

Driver klinisk undervisnings- og formidlingsarbeid for unge fra 18-25 år, der den kliniske delen av arbeidet inkluderer Norges største klinikk for seksuell helse.

Han påpeker likevel at det er sjelden en kjønnssykdom, som for eksempel klamydia, gjør deg steril.

- Det stemmer at kvinner kan få nedsatt evne til å få barn etter en klamydiainfeksjon, men da har de gjerne hatt en kraftig bekkeninfeksjon med sterke symptomer, sier han.

De aller fleste som har hatt en klamydiainfeksjon og får behandling relativt tidlig blir ikke sterile.

- Mange er redde for å spørre om akkurat dette med infertilitet knyttet til klamydia, så vi pleier å nevne det til unge ved klinikken som får behandling for en klamydiainfeksjon, sier han.

- Flere blir smittet med gonoré og syfilis

Seksuelt overførbare infeksjoner har det til felles at de kan smitte ved vaginal-, anal- eller oralsex uten bruk av kondom, og at de ikke alltid gir symptomer som gjør at man oppdager smitten.

Klamydia er veldig vanlig blant unge opp til 25 år, i tillegg til herpes og kjønnsvorter. Klamydiatallene har holdt seg stabilt høye over mange år med cirka 25.000 tilfeller hvert år, mens forekomsten av kjønnssykdommene gonoré og syfilis er økende viser en rapport fra Folkehelseinstituttet.

- Fra 2016 til 2017 har det vært en kraftig økning i forekomsten av gonoré. Syfilis øker også, sier seniorrådgiver Øivind Nilsen ved Folkehelseinstituttet.

Han jobber i avdeling tuberkulose, blod- og seksuell smitte og kan fortelle at den største gruppen som får gonoré og syfilis er menn som har sex med menn.

- Det er flere grunner til at vi ser en økning. Etter at vi fikk medikamenter som kan hjelpe mennesker med HIV å holde seg friske på 90-tallet, la også noe av «HIV-angsten» seg, noe som fører til at færre igjen bruker kondom. Det har gjort sitt til at flere blir smittet med andre kjønnssykdommer, som gonoré og syfilis.

Nilsen forteller at gonoré og syfilis også øker blant heteroseksuelle, rett og slett fordi det er mer smittestoffer i omløp nå enn tidligere.

- I tillegg er det mer reiseaktivitet blant folk i Norge og gonoré hentes blant annet hjem fra Thailand.

Ifølge meldingssystemet for smittsomme sykdommer (MSIS) ved Folkehelseinstituttet var antallet nye gonoré-tilfeller blant menn som har sex med menn 50 prosent høyere i 2017 enn i 2016. Blant menn som har sex med menn har antallet syfilistilfeller tidoblet seg siden 2005.

Oversikt over kjønnssykdommer:

Informasjonen er hentet fra Helseleksikonet, Folkehelseinstituttet, Sex og Samfunn og Helsenorge.no.

Klamydia

Klamydia er forårsaket av bakterien Chlamydia trachomatis. Det er en infeksjon som kan være i urinrør, livmor og eggledere hos kvinner, og i urinrør og bitestikkel hos menn. Du kan bli smittet av klamydia, eller smitte andre, når du har sex uten kondom.

Symptomer for kvinner: De fleste (60-80 prosent) har ikke symptomer i det hele tatt. Diffuse symptomer kan være svie, kløe og endret utflod for kvinner. Med endret utflod menes mer utflod enn vanlig, endret konsistens eller endret lukt og/eller farge. Småblødninger mellom menstruasjonene, smerter ved vannlating og smerter i nedre del av magen.

Symptomer for menn: De fleste har ikke symptomer i det hele tatt (60-80 prosent). Symptomer kan være svie ved vannlating, hyppig vannlating blank eller hvitaktig utflod fra penis, brenning og kløe rundt genitaliene.

Du kan også ha en klamydiainfeksjon analt både med og uten symptomer. Symptomer kan være utflod, sårhetsfølelse og blødning eller sekresjon fra endetarmen.

Dersom du får plager vil du kunne merke dette 5-14 dager etter smittetidspunktet.

Slik kan du teste deg: Klamydia kan påvises ved å ta urinprøve fra menn og pinneprøve fra skjeden hos kvinner. Du kan be om gratis test for seksuelt overførbare infeksjoner hos alle fastlegekontorer, helsestasjoner for ungdom eller studenthelsetjenester. Flere steder har også drop-in der du kan teste deg. Her er oversikten som viser hvor du kan teste deg gratis i Norge.

I tillegg kan du bestille gratis hjemmetest for klamydia fra Olafiaklinikken i Oslo eller fra Helse Bergen. Flere aktører tilbyr også hjemmetest på nett mot betaling.

Behandling: Klamydia behandles med antibiotika og det er viktig at du ikke har ubeskyttet sex før du har fullført behandlingen.

Herpes i underlivet

Herpes er svært vanlig og ikke farlig. Det eneste som kan være farlig er om en kvinne har herpessår mens hun skal føde, fordi herpes kan smitte barnet under fødselen og er alvorlig for et nyfødt barn. Genital herpes er en betennelse forårsaket av herpes simplex-virus. Det finnes to typer herpes; HSV-1 og HSV-2. Begge typene kan gi utslag som munnherpes og som kjønnsherpes.De fleste som er smittet får aldri utbrudd med sår. Noen får utbrudd én gang i livet, mens andre kan få utbrudd flere ganger. Åtte av ti vet ikke at de er blitt smittet av viruset, andre får utbrudd av smertefulle sår eller blemmer.

Symptomer: Symptomene varierer fra person til person. Typisk er at et utbrudd starter med kløe og en prikkende følelse i huden. Noen opplever utstrålende smerter i huden, for eksempel nedover lårene. Etter noen dager kommer det blemmer og sår på penis, rundt skjedeåpningen eller i huden rundt kjønnsorganet. Sårene kan også komme rundt endetarmsåpningen.

Symptomer er verst ved første utbrudd av herpes. Eventuelle senere utbrudd med symptomer, vil være mildere enn det første. Du kan få lett feber og hodepine ved første utbrudd.

Kvinner kan oppleve vanskeligheter ved vannlating.

Slik kan du teste deg: Dette kan man ikke teste med blodprøver eller andre prøver så lenge man ikke har noe synlig på huden. Du kan få en lege til å vurdere det dersom det dukker opp smertefulle blemmer.

Behandling: Det finnes ingen medisiner som kan fjerne herpesviruset, men behandling kan hindre nye utbrudd eller gjøre dem kortere. Første gang du har et herpesutbrudd i underlivet er det viktig å starte med tabletter så raskt som mulig. Legen vil gi deg en resept på tabletter som hemmer viruset og som gjør at viruset fortere går i hvilefase.

Kjønnsvorter/kondylomer

Kondylomer er vorter på huden i underlivet. Vortene kommer av virus kalt humant papillomavirus (HPV) som kan smitte til huden ved hudkontakt med en smittet person. Det er allikevel ikke alle som får vorter selv om de er smittet av viruset. Det går vanligvis mellom én til åtte måneder fra du ble smittet med viruset til det oppstår vorter i huden. HPV-virus er antakelig den vanligste seksuelt overførbare infeksjonen i Norge.

Symptomer: Vortene kan variere i størrelse og utseendet. Noen får mange vorter mens andre kun får små usynlige vorter, eller ingen vorter. Du kan få kløe, svie og små sprekker i hud og slimhinne.

Slik kan du teste deg: Kan ikke testes med blodprøver eller andre prøver så lenge man ikke har noe synlig på huden. Du kan få en lege til å vurdere det dersom det dukker opp smertefulle vorter.

Behandling: Vortene vil forsvinne av seg selv etter 12-18 måneder. Ved behandling forsvinner de vanligvis raskere. Vanlig behandling er pensling og krem, men valg av behandling avhenger av størrelse og beliggenhet, samt om du ønsker å behandle det selv.

Gonoré

Infeksjon som smitter ved seksuell kontakt. Gonoré er forårsaket av bakterier kalt Neisseria gonorrhoeae. Hos kvinner påvirker infeksjonen vanligvis livmorhalsen, urinrøret eller begge deler. Hos menn rammes urinrøret. Sykdommen kan også ramme svelg og endetarm da gonoré også smitter gjennom anal- og oralsex. Gonoré i Norge er økende og særlig de siste årene har det vært stor økning i antall registrerte gonorétilfeller.

Symptomer: Sjeldent med symptomer hos kvinner, men symptomer kan være gul eller grønnlig utflod fra skjeden, brennende smerte når du tisser, smerter i nedre mageregion og veldig sjeldent blødninger mellom menstruasjonsperiodene.

For menn gir gonoré hyppige symptomer som brennende smerter når du tisser, trang til å tisse ofte, væske eller puss fra penis, ømme testikler, rødhet eller sårhet på tuppen av penis.

Slik kan du teste deg: Testing og behandling er gratis, enkelt og smertefritt. For endetarm og skjede brukes en prøvepinne og prøve fra penis tas med urinprøve.

Behandling: Behandlingen er vanligvis en engangsbehandling med antibiotika som består av fire tabletter og en sprøyte som settes i arm- eller rumpemuskel. Du trenger å ta en kontrollprøve tidligst to uker etter at du begynte på antibiotika for å se at du er blitt frisk.

Syfilis

Seksuelt overførbar sykdom forårsaket av bakterien Treponema pallidum. Syfilis er en sjelden sykdom i Norge, men fra slutten av 1990-tallet har antall syfilistilfeller blant menn som har sex med menn økt betydelig i Norge. I tillegg sees en økning blant heteroseksuelle smittede.

Syfilis smitter ved seksuell kontakt, inkludert oralsex og kan overføres gjennom sår i huden og kyssing. Vanligvis tar det tre uker fra smitte til sykdom.

Symptomer: Sykdommen kan ha tre stadier, men ikke alle som er smittet går gjennom alle stadiene.

Første stadiet gir smertefritt sår med opphøyd kant og rød bunn der du er blitt smittet.

Andre stadiet (to måneder til to år etter smitte)sprek bakteriene seg til kroppen og kan gi tretthet, hovne lymfekjertler, utslett og håravfall. Rundt 30 prosent blir friske spontant etter dette stadiet.

Det siste stadiet blir kalt tertiær syfilis og rundt 30 prosent av de med ubehandlet syfilis utvikler tredje stadium. Etter rundt ti til tolv år, eventuelt lengre tid kan det forekomme hjerte- og blodkarkomplikasjoner, og manifestasjoner i sentralnervesystemet med utvikling av nevrologiske og psykiatriske symptomer.

Slik kan du teste deg: Syfilis påvises ved en blodprøve. I tidlig stadium kan sykdommen også påvises ved mikroskopi. Det tar rundt tre uker før blodprøven blir positiv etter smitte.

Behandling: Syfilis behandles med injeksjoner med antibiotika og behandlingen utføres vanligvis hos en spesialist.

Denne saken ble første gang publisert 24/05 2018, og sist oppdatert 12/06 2019.

Les også