Livsstil og ernæring

Hvordan unngå diabetes 2

Slik beskytter du deg mot sykdommen.

DIABETES: Sykdommen diabetes øker kraftig rundt om i verden.
DIABETES: Sykdommen diabetes øker kraftig rundt om i verden. Foto: FOTO: iStockphoto
Publisert Oppdatert
Cirka 200 000 personer i Norge har kjent eller ukjent diabetes

Type 2 diabetes øker som en epidemi internasjonalt. Viktige årsaker til at man utvikler sykdommen, er arv, overvekt og mangel på fysisk aktivitet.

200 000 med diabetes

Nøyaktig hvor mange personer som har diabetes i Norge, vet man ikke, men Folkehelseinstituttet anslår at 90 000-120 000 personer har fått diagnosen type 1 og type 2 diabetes. I tillegg kommer et like stort antall ukjente tilfeller, først og fremst av type 2.

Man regner derfor med at det er cirka 200 000 personer i Norge som har kjent eller ukjent diabetes.

Over 23 millioner amerikanere har sykdommen. Til nettstedet ABC News gir lege Marie Savard noen enkle tips til hvordan man kan redusere risikoen for å utvikle diabetes.

1. Finn ut om du befinner deg i risikosonen

Sjekk familiehistorien. Er det diabetes i familien, er det større sannsynlighet for at også du kan få det.

Sjekk blodsukkernivået. Kjennetegnet ved ubehandlet type 2 diabetes er at man har både høyt blodsukker og ofte også høyt insulinnivå. Er blodsukkernivået 7 eller høyere, vil man få diagnosen diabetes. Under 6 betraktes som normalt.

2. Spaser 30 minutter om dagen

Den beste måten å minske risikoen for diabetes, eller til å takle sykdommen om man allerede har den, er å trene. En rekke studier viser at trening kan minske risikoen for diabetes med nesten 60 prosent og så mye som 70 prosent blant eldre.

Ifølge lege Marie Savard bør man holde et øye med livvidden og gjerne forsøke å gå ned et par centimeter. En enkel måte å gå ned i vekt, er å spasere. Alle bør gå minst 10 000 skritt om dagen. Det tilsvarer cirka en halvtimes gange.

3. Fiberrik mat og sunt fett

Spis mer frukt og grønnsaker. Sunn kost er av stor betydning for å forhindre diabetes.

Olivenolje og omega 3 fiskeolje inneholder sunt fett. Fisk som laks og tunfisk er også bra for deg. Du kan også ta kosttilskudd om du ikke spiser nok fisk.

4. Et lite glass vin

Drikk et glass vin. Dette kan nok overraske enkelte, men litt rødvin kan forbedre insulinaktiviteten, ifølge lege Savard.

5. Unngå kunstig søtningsmiddel

Forskning viser at sukkerfri brus kan øke risikoen for diabetes. Smaken av kunstig søtstoff kan forvirre hjernen og føre til at vi legger på oss.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning