giftig sopp

Ser du hvilken som er dødelig?

En av disse er en kantarell og den andre kan gjøre deg dødssyk.

FORGIFTER DAGLIG: Spiss giftslørsopp (de to til venstre) forveksles lett med traktkantarell (de to til høyre) - særlig om vi plukker for fort og for ukritisk. De to soppene kan vokse inn i mellom hverandre. I bakgrunnen sees stilker av både giftslørsopp og traktkantarell.
FORGIFTER DAGLIG: Spiss giftslørsopp (de to til venstre) forveksles lett med traktkantarell (de to til høyre) - særlig om vi plukker for fort og for ukritisk. De to soppene kan vokse inn i mellom hverandre. I bakgrunnen sees stilker av både giftslørsopp og traktkantarell. Foto: Foto: Rie Akeksandra Rørstrand
Publisert Oppdatert
FORVEKSLES OFTE: Også spiselig snøballsjampinjong og hvit fluesopp blir forvekslet ofte. Bildet til venstre viser sjampinjong, til høyre fluesopp.
FORVEKSLES OFTE: Også spiselig snøballsjampinjong og hvit fluesopp blir forvekslet ofte. Bildet til venstre viser sjampinjong, til høyre fluesopp. Foto: Foto: Per Marstad
SUNN MIDDAG: Sopp er en spennende og sunn ingrediens i middagen. Men sniker det seg inn en giftslørsopp blant kantarellene, kan du ende opp på sykehus tre uker senere.
SUNN MIDDAG: Sopp er en spennende og sunn ingrediens i middagen. Men sniker det seg inn en giftslørsopp blant kantarellene, kan du ende opp på sykehus tre uker senere. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.no

Slik plukker du trygt:

1. Vær 100 % sikker, og kjenn risikoen ved å bare være 99 % sikker.

2. Ha oppdatert kunnskap om sopp: Gå på kurs, ikke konsulter bøker eldre enn 10 år, og lær av folk med inngående kunnskap om sopp. Bruk bok med utfyllende informasjon om forvekslingssopp. Om du kommer fra utlandet, må du lære deg den norske soppfloraen - den kan være radikalt annerledes enn den er i ditt hjemland.

3. Bruk soppkontrollene. Hver høst arrangeres soppkontroller landet rundt, der fagpersoner ser gjennom kurven din. Noen arrangører er lokale. Se i lokalavisa, soppognyttevekster.no eller her.

4. Lær deg de 5 viktiste giftsoppene: Spiss giftslørsopp, butt giftslørsopp, hvit fluesopp, grønn fluesopp og flatklokkehatt. Slørsoppene gir nyresvikt, fluesoppene og flatklokkehatten gir leversvikt.

5. Studer alle eksemplarer nøye før du putter dem i kurven, og deretter når du renser dem.

6. Vær kritisk til sopp sanket av andre. Forsikre deg om at den er sanket forsvarlig før du spiser. Er du usikker, si "nei takk".

Ved mistanke om soppforgiftning, ring Gifttelefonen på 22 59 13 00.

Informasjon: Gifttelefonen

Veien fra middag til sykehusopphold er kort i Norge.

I soppsesongen sendes daglig nordmenn på sykehus for utredning av soppforgiftning.

Daglige forgiftninger

Vi har rundt 100 giftige sopper i Norge, og noen av de aller giftigste kan lett forveksles med de såkalt trygge matsoppene.

Del

To av soppene som forveksles, er matsoppen traktkantarell og norges giftigste sopp, spiss giftslørsopp.

De vokser i samme område, og kan vokse inn i mellom hverandre, slik som på bildet over.

- Jeg lot akkurat de traktkantarellene stå, sier fotograf og soppblogger Rie Aleksandra Rørstrand.

Hun har plukket sopp hele livet, og har observert den dødelige soppen vokse nærmere og nærmere traktkantarellene.

Får man med én liten bit av hatten på slørsoppen, er det nok.

- En sukkerbit-stor bit av giftslørsoppen er mer enn nok til å ta livet av en mann. Når de står så tett, vil jeg ikke plukke dem.

Ukritisk sanking

- Du må forstå risikoen ved bare å være 99 prosent sikker på at soppen du har plukket er en god matsopp, sier seniorrådgiver Barbro Spillum ved Giftinformasjonen.

Risikoen er at du kan få alvorlig lever- og nyresvikt, noe som kan føre til transplantasjon av lever eller nyrer. Du risikerer også å få livsvarige komplikasjoner, og i verste fall kan du dø av giften du får i deg.

I forrige uke ble flere personer lagt inn på sykehus i Norge med alvorlige forgiftningssymptomer, og henvendelsene til Giftinformasjonen har eksplodert de siste ukene - i takt med at soppen titter opp fra skogbunnen.

Selv om de hvert år går ut med advarsler og informasjon kommer det nå inn telefoner hver dag og natt, fra folk som har spist giftig sopp.

- Dette tyder på at folk fortsatt plukker sopp ukritisk, sier Spillum.

Ett år med smertehelvete

I 2002 spiste familien Pape spiss giftslørsopp ved en feiltakelse. Denne soppen er den aller farligste å få i seg, da symptomer på forgiftning kan komme flere uker etter inntak av soppen.

Ifølge Dagbladet gjennomlevde familien et helvete.

- Vi var 100 prosent arbeidsuføre, bundet til dialysemaskiner og stativer og måtte holde oss helt i ro, sier Tove Pape.

I dag har hun fått ny nyre, mens ektemannen klarer seg uten behandling. Datteren må ha fire timers dialysebehandling tre ganger i uka.

Les også: Barn og forgiftninger - hva gjør du

13 dødelige sopper

Vi har anslagsvis 100 giftige sopper i Norge, 13 av dem er potensielt dødelige. På listen til Helsedirektoratet står 25 av de verste, og Spillum råder alle sopplukkere til å lære seg dem i tillegg til de trygge matsoppene.

- Lærer du seg de vanligste giftige soppene og noen av forvekslingssoppene, vet du selv når du beveger deg på farlig grunn i skogen. Norges giftigste sopp, giftsløroppen, kan forveksles med traktkantarell og vokser samme steder - noen ganger innimellom kantareller og traktkantareller.

Spillum ønsker derfor at sopplukkere også inspiserer soppen ved rensing, og oppfordrer oss til å ta oss god tid både da og når vi plukker den ute i skogen.

Har du opplevd å bli syk av sopp? Fortell gjerne om det i kommentarfeltet under saken!

Les også:

12 soppoppskrifter

Den viktigste treningsøvelsen

Dette kvier du deg for å spørre legen om

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning