Stress

Fikk skyhøyt blodtrykk

Et akutt svimmelhetsanfall for tre år siden påviste faretruende høyt blodtrykk hos Liv (49).

SNUOPERASJON: Med blant annet mer trening og sunnere kosthold fikk Liv tilbake gnisten.
SNUOPERASJON: Med blant annet mer trening og sunnere kosthold fikk Liv tilbake gnisten. Foto: Foto: Anne-Karine Strøm
Publisert Oppdatert
SNUOPERASJON: Liv ante ikke at blodtrykket var faretruende høyt. - Da mitt høye blodtrykk ble oppdaget, foretok jeg en snuoperasjon i livet, sier 49-åringen som har begynt å trene regelmessig og stresse mindre.
SNUOPERASJON: Liv ante ikke at blodtrykket var faretruende høyt. - Da mitt høye blodtrykk ble oppdaget, foretok jeg en snuoperasjon i livet, sier 49-åringen som har begynt å trene regelmessig og stresse mindre. Foto: Foto: Anne-Karine Strøm

Helseråd fra Liv

1.Fysisk aktivitet - helst daglig: Gå turer, sykling, kondisjon- og styrketrening er bra.

2.Sunt kosthold: Mindre karbohydrater, farlig fett og salt.

3.Kosttilskudd: B-vitaminer (5 - 10 mg), E-vitamin, Q10 og betakaroten. I tillegg kan man godt ta daglige doser av omega-3, C-vitamin og antioksidanter.

4.Pusteøvelser og avslapning: fin måte å sende stressnivået på. Tenk også over at du ikke må rekke alt! Forsøk også hvilepauser med jevne mellomrom og positiv fokusering.

5.Mer trivsel: Gjør noe med situasjonen din dersom du mistrives - skift jobb, jobb mindre, omorganiser husarbeidet. Det er viktig å føle at man er sin egen herre og bestemmer tempoet selv.

Jeg er fysisk aktiv, går turer, syklet og trener jevnlig. Dessuten er jeg blitt enda flinkere med kostholdet. Jeg føler meg som et nytt menneske og har fått mer energi og overskudd

Liv Kolås Bekkevold (49) fra Oslo er eksempel på hvordan stress og mistrivsel kan gjøre syk. Men inntil for tre år siden ante hun ikke at hun befant seg i en faresone, og det var bare rent tilfeldig at hun oppdaget sitt høye blodtrykk.

- På den tiden jobbet jeg som markedsansvarlig i et livsstilsmagasin, og jeg var i en veldig stresset jobbsituasjon. Likevel hadde jeg ingen anelse om at det var noe i veien med blodtrykket mitt. Riktignok hadde jeg i en periode kjent meg sliten, men jeg satte det bare i sammenheng med mistrivsel i jobben. Jeg var jo bare i midten av 40-årene, røyke ikke og hadde beskjedne alkoholvaner. Og ikke fråtset jeg i matveien, heller, forteller Liv.

Oppdaget ved en tilfeldighet

Det var på en jobbtur til Kina påsken 2005 at tobarnsmoren kjente at noe ikke var som det skulle.

- Jeg var i Beijing hvor jeg var reiseleder for en gruppe turister fra Norge. Vi skulle blant annet oppsøke steder som drev med kinesisk medisin og andre severdigheter. I forkant av turen hadde jeg kjent meg litt matt, og jeg så frem til miljøforandringer. Da jeg våknet en morgen på hoteller svimlet det fullstendig. Jeg kjente meg syk og hadde en fornemmelse at jeg satt på en karusell. Fordi jeg var på jobb måtte jeg kreke meg ut av sengen. Samme dag skulle vi besøke et kinesisk helsesenter, og der ble jeg sjekket av en lege.

- Innen kinesisk medisin benytter man som kjent andre diagnoseteknikker, og den kinesiske legen foretok irisdiagnose av øynene mine, samt sjekket puls og tunge. Og så ristet han på hode. Via tolk fikk jeg forklart at blodtrykket mitt var faretruende høyt. Han ga meg også en urtete som angivelig skulle senke både blodtrykk og kolesterol, forteller Liv.

Les om høyt blodtrykk i Pasienthåndboka.

Foretok en snuoperasjon

Vel hjemme i Norge begynte Liv å kjenne seg bedre. Hun drakk teen med urter jevnlig og tok derfor ikke kontakt med fastlegen sin. I stedet jobbet hun som før.

Noen måneder senere var hun på en ny jobbtur. Denne gangen gikk turen til et medisinsk spa i Merano i Italia, og der fikk hun også helsesjekk.

Denne gangen ble Liv undersøkt av en lege som benyttet alternative behandlinger som supplement til skolemedisin. Legen målte blant annet blodtrykket hennes, og nok en gang fikk Liv beskjed om at blodtrykket var for høyt. Det ble målt til 180/100, og hun ble anbefalt å ta kontakt med lege når hun kom hjem til Norge.

- Legen mente også at situasjonen kunne ha sammenheng med stress i jobben og rådet meg til å skifte jobb. Hun foreslo dessuten at jeg burde ta en rekke kosttilskudd, og hun anbefalte meg å begynne å trene, forteller Liv.

Alvorlig engstelig

Tilstanden gjorde Liv for alvor engstelig. Hennes mor hadde nemlig også hatt høyt blodtrykk og var død av hjerneslag i 1993. I tillegg hadde hun eldre søstre som slet med høyt blodtrykk.

Fastlegen målte Livs blodtrykk på nytt, og det viste seg at hun hadde et overtrykk på 190 og et undertrykk på nærmere 100. Det var altfor høye verdier. I tillegg viste blodprøver at det dårlige kolesterolet var for høyt.

- Legen ville øyeblikkelig skrive ut statiner og blodtrykksmedisiner, men jeg ville heller forsøke på egen hånd. Jeg er nemlig opptatt av blant annet kosthold, trening og kosttilskudd. Da jeg fortalte om de forskjellige kosttilskuddene jeg hadde fått råd om å ta, mente legen at det var ren overtro. Men jeg sto på mitt, sier hun.

Ny og frisk livsstil

Men Liv valgte i første omgang å legge om livsstilen i stedet for å begynne med medisiner.

Først sa hun opp jobben sin - og med den forsvant både mistrivsel og stress. I tillegg begynte hun å trene jevnlig, gå daglige turer i naturen og søke stille stunder.

Kosten ble hun også veldig bevisst på, og hun kuttet ned på fett, karbohydrater og salt. I tillegg tok hun en rekke kosttilskudd som hun hadde fått anbefalt av den italienske legen.

Etter en stund viste nye målinger av blodtrykket at verdiene var gått ned til det mer normale. I dag har hun et blodtrykk som fremdeles er litt i overkant, men mengden av det dårlige kolesterolet har fått normalverdier.

- Jeg er fysisk aktiv, går turer, syklet og trener jevnlig. Dessuten er jeg blitt enda flinkere med kostholdet. Jeg føler meg som et nytt menneske og har fått mer energi og overskudd.

- Jevnlig sjekker jeg også blodtrykket mitt med et hjemmeapparat, og jeg gjør det på faste tider på dagen. Det gir meg trygghet, sier hun.

Høyrisiko med høyt blodtrykk

Høyt blodtrykk kan føre til hjerneslag og såkalte "drypp". Jevnlig sjekk av blodtrykket kan være livredning.

TRYGGHET: Fysioterapeut Katrine Paulshus demonstrerer hvordan det lille blodtrykksapparatet virker. - Å måle blodtrykket jevnlig gir trygghet, sier Liv.
TRYGGHET: Fysioterapeut Katrine Paulshus demonstrerer hvordan det lille blodtrykksapparatet virker. - Å måle blodtrykket jevnlig gir trygghet, sier Liv. Foto: Foto: Anne-Karine Strøm

Mer om høyt blodtrykk og hjerneslag

  • Trening, kosthold og sunn livsstil kan virke forebyggende på høyt blodtrykk. Det kan også redusere behovet for medisiner og risiko for sykdom.
  • Skolemedisinen tilbyr en rekke medikamenter som hjelper mot høyt blodtrykk, blant annet såkalte ACE-hemmere og A11-blokkere.
  • I tillegg til blodtrykksmedisiner anbefales også livsstilsendringer.
  • Enkelte tiltak som fysisk aktivitet og kostholdsendringer kan få ned blodtrykket, og det kan forskyve behovet av medisiner med flere år.
  • Kutt røyken, finn trivsel og minsk stresset, et gode råd for å forebygge høyt blodtrykk.
  • Trener man minst 30 til 40 minutter fem ganger i uken, vil det kunne gi positiv effekt.
  • Er blodtrykket for høyt bør man rådføre seg med lege før man går i gang med omfattende trening.

Årlig rammes cirka 16 000 nordmenn av hjerneslag - og anslagsvis tusenvis får såkalte "hjernedrypp". Stadig flere kvinner rammes - og trolig vi enda flere rammes de nærmeste årene. Helsemyndighetene anbefaler derfor alle å sjekke blodtrykket ved jevne mellomrom.

Les om hjerneslag på Pasienthåndboka.

Hjerneslag er i dag den tredje største dødsårsaken i Norge, og en av de vanligste grunnene til at man rammes er høyt blodtrykk. Å sjekke blodtrykket kan derfor gi en pekepinn på om du befinner deg i faresonen. Men de fleste av oss måler bare blodtrykket en sjelden gang. Kanskje går vi rundt og er "tikkende bomber".

Mangler symptomer

Høyt blodtrykk kan ha flere årsaker. Blant annet kan det skyldes arvelighet, kosthold, livsstil, røyking, stress og overvekt. I tillegg vet man at nyresykdommer, feil i hormonproduksjonen og enkelte medisiner kan gi høyt blodtrykk. Men i 95 prosent av tilfellene er årsaken ukjent.

- Høyt blodtrykk kan være et lumskt fenomen fordi det ofte mangler symptomer. I mange tilfeller gir ikke høyt blodtrykk andre symptomer enn hodepine. Men konsentrasjonsproblemer, svimmelhet, pustevansker, synsforstyrrelse, forvirring og kramper kan være signaler på at blodtrykket er for høyt. Om man ikke kommer under behandling, kan det føre til ødeleggelser av indre organer som hjerte, blodårer og nyrer. Men oppdager man høyt blodtrykk i tide, og får medisinsk behandling, kan det forebygge hjerte- karsykdommer, hjerneslag og "drypp" på lang sikt, sier fysioterapeut Katrine Paulshus.

Døgnmåling av blodtrykk

I dag har du mulighet til å kontrollere blodtrykket på egen hånd ved simpelthen å kjøpe et blodtrykksapparat til hjemmebruk. Slike apparater selges både på apotek og helsekostbutikker.

- Å måle blodtrykket bare hos legen gjenspeiler ikke måleverdiene dagen igjennom. Blodtrykket varierer nemlig gjennom døgnet, og når man våkner om morgenen har det spesiell stigning. På den tiden av døgnet forekommer også mest infarkt og slag - som er to hovedrisikofaktorer ved høyt blodtrykk. Et godt råd er derfor å måle blodtrykket tre ganger daglig: én gang om morgenen like etter at man har våknet, midt på dagen og til middag, råder fysioterapeut Katrine Paulshus.

- Studier viser at blodtrykksmåling om morgenen i hjemmet kan hindre langtidsvirkninger som slag eller infarkt med større sikkerhet enn om du kun måler blodtrykket tilfeldig hos lege.

Les om høyt blodtrykk i Pasienthåndboka.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning