PLAGEN SOM IKKE KAN KURERES:

– Det er merkelig at det suser sånn i radiatoren, sa Lis til mannen sin. Han så undrende på henne. Han hørte ingenting

Mange lever med en konstant pipelyd i ørene. Plagene kan i utgangspunktet ikke behandles. Her forteller tre kvinner hvordan de har funnet løsningen på problemet.

<b>UT PÅ TUR:</b> Lis Bøje går tur i skog og mark for å «glemme» tinnitusen.
UT PÅ TUR: Lis Bøje går tur i skog og mark for å «glemme» tinnitusen. Foto: Sara Skytte
Sist oppdatert

– Det er merkelig at det suser sånn i radiatorene.

Da danske Lis Bøje sa dette til mannen sin i 2014, så han undrende på henne. Han hørte ingenting, men forsøkte likevel å lufte ut husets radiatorer. Det endret ikke summingen i ørene til Lis. Like etter kom enda en høy tone inn i ørene hennes.

Lis var også blitt svært følsom for støy. Plutselig trodde hun at mannen hennes bråkte, og hun syntes det ble vanskelig å være omgitt av mange mennesker. Støyen i hodet gjorde det vanskelig å sove.

– Jeg trodde jeg skulle bli gal, sier Lis.

En undersøkelse på sykehuset viste at Lis hadde tinnitus. Med det kommer lydfølsomheten.

Naturen gir lindring

Lidelsen lar seg ikke kurere. Men i dag kan Lis leve et liv der hun ikke føler seg funksjonshemmet av de konstante lydene i ørene. Det er fordi hun har lært å ta i bruk naturen til lindring.

Først var hun skeptisk da hørselskonsulent og naturlege Rikke Kristensen foreslo at hun skulle gå en tur. Det hjalp ikke i det hele tatt når hun bare gikk av gårde raskt og effektivt.

Men da Lis var på kurs med Rikke i 2020 sammen med andre tinnitusrammede, skjedde det noe.

Tinnitus, eller øresus, er betegnelsen på lyder i øret uten at det finnes noen lydkilde utenfor øret.

Det er en tilstand der pasienten hører støy uten at det er noen lydkilde utenfor øret.

Omtrent ti prosent av befolkningen i Norge er plaget med øresus, men alvorlighetgraden varierer fra det bagatellmessige til det totalt invalidiserende.

Symptomer

Det viktigste symptomet på tinnitus er støy i øret. Støyen kan arte seg på ulike vis fra person til person.

Symptomene på tinnitus er i første omgang fremmedlyder. Disse kan arte seg som summing, brumming, klikking og brusing. I mange tilfeller foreligger det også et større eller mindre tap av hørsel.

Symptomene kan være ensidige eller de kan finnes på begge ører.

  • Lyder i øret
  • Nedsatt hørsel

Det finnes ingen god behandling som kan kurere alle typer tinnitus.

Kilde: Helseleksikonet på klikk.no

Se mer

– Vi satt i et leskur i en skog med bål og kaffe og lærte hvordan vi flytter fokus fra lydene i ørene ved å observere det vi ser og hører i naturen. Vi lærte om hjelpemidler som telefonprogrammer med musikk. Og det var veldig viktig for meg å snakke med andre tinnitusrammede, sier Lis og beskriver hvordan dagen endte med at hun lå på skogbunnen og så på skyene og hørte på fuglene.

For personer medtinnitus og lyd­følsomhet kan natur­terapi være et verktøy for å finne ro i sinnet.

– Bare det å oppholde seg mer i naturen hjelper. Men ved hjelp av øvelser i naturen, som opp­merksomhetstrening og pusteøvelser, hjelper vi ­deltagerne til å skifte fokus og leve bedre med lidelsen, forklarer naturterapeut og ­hørselskonsulent Rikke Kristensen, som holder kurs for dansker som sliter med tinnitus.

Les også: En hel generasjon betaler for ødelagte tenner

Flyttet til hytta

I dag har Lis og mannen flyttet for godt til hytta si. Her er det stille, og de er nær vann og skog der Lis kan gå sine turer. Hun liker det veldig godt, og det hjelper.

– Jeg lytter til havet, ser skogens farger og kjenner vinden. Det er en enorm lettelse at jeg ved å gå ut i naturen kan skyve tinnitusen i bakgrunnen, sier Lis.

Hjemme lar hun rolig musikk dempe lydene i hodet. Og hvis for eksempel barnebarna er på besøk og skaper mer uro i huset enn Lis kan ta imot, tar hun rett og slett hunden og går en tur.

– Rikke har lært meg at jeg må innse når jeg ikke orker mer. Gjennom henne og naturen har jeg fått livet mitt tilbake, sier Lis.

Et konstant hyl i ørene

I 2009 måtte Jeanne Fairy kaste seg av en løpsk galopphest og smalt frontalt inn i et tre. Hun var heldig, legene fikk satt henne sammen igjen. Men hjernerystelsen og senhjerneskaden hun pådro seg, kunne de ikke gjøre noe med. I et helt år lå hun i senga med gardinene trukket for.

Allerede før ulykken fikk Jeanne jevnlige akupunkturbehandlinger av Charlotte Kuszon – for å ta godt vare på kroppen. Nå intensiverte hun behandlingene og dro tre ganger i uken.

– Det ga ro i systemet, sånn at jeg ikke trengte medisiner, forklarer Jeanne, som sakte ble vant til sin nye livssituasjon.

Men et år etter ulykken dukket det opp et nytt problem.

– En morgen våknet jeg med et hyl i ørene. Det kom veldig brått på. Jeg skjønte ikke i det hele tatt hva som skjedde og var veldig bekymret og redd. Spesielt når jeg skulle sove, var det forferdelig, sier Jeanne.

Les også: (+) Dietten som gir deg kickstarten som gjør at du raser ned i vekt

<b>LINDRER:</b> Jeanne Fairy får god lindring for sin tinnitus med akupunktur.
LINDRER: Jeanne Fairy får god lindring for sin tinnitus med akupunktur. Foto: Sara Skytte

Hos legen fikk hun påvist tinnitus og fikk beskjed om at det ikke var noe å gjøre med det. Selv om det var stressende for Jeanne å høre denne lyden hele døgnet, søkte hun ikke videre hjelp det neste året.

Men så nevnte hun lyden til Charlotte. Hun trodde også det var tinnitus, men la til: «Vi bare behandler det».

Charlotte forklarte Jeanne at tinnitusen var en senfølge av rideulykken og blant annet knyttet til kjeveskadene hun pådro seg den gangen. Heldigvis har hun stort sett klart å få hylet vekk fra hodet til Jeanne.

– Når Charlotte har stukket nåler i meg, får jeg ro i hodet, sier hun.

Fremdeles senhjerneskade

Jeanne var først gjennom et intensivkurs med to ukentlige akupunkturbehandlinger. Siden har hun kun fått behandlingene i perioder.

– Akupunktur kan i de fleste tilfeller hjelpe de som lider av tinnitus, sier akupunktør Charlotte Kuszon. Hennes behandling er helhetlig, det vil si at hun ser på hele kroppen og ser på hva annet man har av plager. For eksempel er tinnitus ofte forbundet med kjeveproblemer.

Jeanne understreker at tinnitus ikke kan skilles fra konsekvensene av senhjerneskaden hennes, som gjør at hun ikke tåler støy og høy musikk. Hun har også vanskeligheter med å være sammen med mange mennesker om gangen.

I tillegg kan for eksempel en middag med noen få mennesker – eller bare et butikkbesøk med litt for høy musikk – provosere frem at hyletonen kommer tilbake.

– I dag har jeg nådd et punktet hvor jeg kan kontrollere tinnitusen min. Hvis jeg lever stille, bare er sammen med én og én av gangen og passer på at jeg ikke bli stresset, hører jeg det ikke. Men hvis det er ubalanser i livet mitt, vet jeg at det kan komme tilbake. Da drar jeg til Charlotte sånn jeg kan få en eller flere behandlinger, sier Jeanne.

Les også: Frøya ble fortalt at hun var dum. En klok lærer endret alt.

Høreapparat ble redningen

«Det skyldes sikkert larmen fra hårfønerne og alt snakket med kundene».

Da Tinie Andersen fikk en buldrende lyd i ørene for 15 år siden, tenkte hun det var en naturlig konsekvens av jobben som frisør. Det var nok også derfor hun alltid var så trøtt og hadde vondt i hodet når hun kom hjem.

Tinie sammenligner lyden med lyden av havet. Det kan være en god lyd, men ikke når du hører den hele tiden.

– Spesielt når jeg skulle sove, hadde jeg vanskelig for å overse lyden, sier Tinie, som imidlertid raskt aksepterte at det var slik.

Hun hadde lest om tinnitus og snakket også med kunder som led av det. Hun linket det bare ikke til seg selv.

Selv ikke da Tinie kort tid etter at hun hadde oppdaget lyden, fikk virus på balansenerven og oppsøkte ørelege, falt det henne inn å nevne lyden. Da ørelegen påpekte at hørselen hennes var sterkt svekket, nektet hun å få hjelp.

– I min verden var det folk oppe i årene som fikk høreapparat. Jeg var i 30-årene og var ikke mentalt klar for det i det hele tatt, sier Tinie, som i dag skulle ønske hun hadde tatt ørelegen på alvor.

Da hørselen for noen år siden var blitt så dårlig at hun valgte å reagere på det, endte det med at hun fikk høreapparater. Det gjorde at hun hørte mye bedre enn hun hadde gjort på mange år. Med dem i ørene forsvant også den brølende lyden.

<b>VENTET FOR LENGE:</b> Tinnitusen til Tinie Andersen forsvant da hun endelig ­skaffet seg høreapparater.
VENTET FOR LENGE: Tinnitusen til Tinie Andersen forsvant da hun endelig ­skaffet seg høreapparater. Foto: Sara Skytte

– Det var først da jeg nevnte det for hørselskonsulenten, at en lyd jeg hadde hatt i ørene hadde forsvunnet, at det gikk opp for meg at jeg har tinnitus, sier Tinie.

Plutselig forsvant lyden

Selv om hun aldri har vært særlig plaget av lyden, var det likevel en lettelse for Tinie at hun kunne stanse det ved å ta på høreapparatene. Når hun for eksempel tar dem av for å legge seg, kommer lyden tilbake igjen etter en halvtime.

– Før kunne det plage meg når jeg skulle sove, men i dag spiller det ingen rolle. Jeg vet at det går over igjen om morgenen når jeg tar på meg apparatene, sier Tinie.

Fraværet av lyden og den bedrede hørselen gjør at Tinie nå har masse energi når hun kommer hjem fra jobb.

– Jeg skulle hatt høreapparatet for mange år siden. Jeg var en idiot som ventet så lenge. Det er en helt ny verden som har åpnet seg for meg, sier hun.

Hørselsspesialist Sebastian Hullik fra Audika forklarer at tinnitus-lydene egentlig ikke blir dempet av høre­apparatene, men det kan oppleves slik fordi hjernen stimuleres med lyder som ellers mangler på grunn av hørsels­tapet

– Høreapparater har den effekten for noen brukere at tinnitusen virker svakere eller forsvinner helt når de bruker apparatene, men tinnitusrammede uten hørselstap vil dessverre sjelden ha nytte av høreapparater, sier han.

Denne saken ble første gang publisert 16/08 2022, og sist oppdatert 16/08 2022.

Les også