Datingsvindel

Tove trodde han var drømmemannen. Men så begynte ting å skje

Tove ble utsatt for en svindler.

LENGTET ETTER KJÆRLIGHET: Toves lengsel skulle koste henne dyrt. Da hun var på sitt mest sårbare, ble hun offer for en svindler som lovet henne alt det hun ønsket seg.
LENGTET ETTER KJÆRLIGHET: Toves lengsel skulle koste henne dyrt. Da hun var på sitt mest sårbare, ble hun offer for en svindler som lovet henne alt det hun ønsket seg. Foto: Anne Elisabeth Næss
Publisert Oppdatert

Fræna, november 2017: Hun savner noen å dele livet med. Det er fem måneder siden Tove Løken (54) flyttet fra samboeren sin. Hun flyttet fra huset med havutsikt til en mindre leilighet på Lyngstad i Fræna kommune. Hun jobber som barnehagelærer i barnehage og trives der, men alene i leiligheten blir det mange ensomme kvelder. Samlivsbruddet gjør fortsatt vondt, selv om det var hun som valgte å gå. En kveld hun sitter alene foran PC-en, bestemmer hun seg for å lage en profil på datingsiden Sukker. I profilen skriver hun at hun søker en mann som setter romantikk høyt. En som deler hennes verdier og som drømmer om et liv i tosomhet. Drømmemannen rett og slett. Finnes han der ute?

Snart dukker det opp en beskjed fra en mann som ser både kjekk og hyggelig ut. Det første hun legger merke til, er de snille øynene. Det står på profilen hans at han bor i Stavanger. De begynner å chatte. David Holley (58) skriver at han er majorsersjant og for tiden er stasjonert i Damaskus i Syria. Han har planer om å flytte til Stavanger der moren hans opprinnelig kommer fra.

At norskkunnskapene hans skranter, synes hun bare er sjarmerende. Etter noen få meldinger frem og tilbake spør han om e-postadressen hennes. Hun stusser litt, men tenker ikke mer over det da han forklarer at det er lettere for ham å skrive via e-post.

David er enkemann. Han sørger fremdeles over sin kone, som døde av kreft for syv år siden. Sammen har de datteren Elizabeth. Nå er han på sitt siste oppdrag før han skal pensjonere seg.

«Av hele mitt hjerte ønsker jeg å finne meg en ny partner for livet og flytte til Norge», skriver han.

Tove oppdager at David er en hun kan snakke med. Han virker interessert, stiller henne alle slags spørsmål, og han er forståelsesfull. Hun liker ham bedre for hver dag. At han valgte nettopp henne på datingsiden, får henne til å føle seg spesiell.

Sakte, men sikkert får hun mer og mer tillit til denne mannen. Han er så god og har så vakre tanker. Åpent og ærlig forteller Tove om seg selv og livet sitt. Snart tar hun seg i å fortelle ham ting om seg selv som hun aldri før har sagt til noen. Hun føler at David virkelig bryr seg.

Flere ganger slår det henne hvor likt de tenker. Av natur tror Tove det beste om alle mennesker til det motsatte er bevist. Samtidig er hun utstyrt med sunn skepsis. David skriver så levende og detaljert om livet sitt. Ikke et øyeblikk er hun i tvil om at noe er galt. Det tar ikke lang tid før den første kjærlighetserklæringen kommer. «Tove, jeg elsker deg!» Når han skriver på engelsk, er det så vakkert at hun får tårer i øynene. Hun blir grepet av de poetiske kjærlighetsbrevene. Å få slik oppmerksomhet fra en mann er noe hun lenge har lengtet etter. Å føle seg spesiell. For den ene. Kan det være at hun endelig har møtt drømmemannen?

Les også: Eva Marias nye nett-kjærlighet var en bedrager

Høy på kjærlighet

På fritiden stenger hun seg inne i leiligheten sin, men hun føler seg ikke det minste ensom lenger. Hun har jo David. De lever i en kjærlighetsboble de neste ukene.

På jobb legger alle merke til at Tove stråler. Hun forteller vagt at hun har møtt noen på nettet. En annen kollega betror henne at også hun møtte kjæresten på nett. Det gir bare mer næring til troen på forholdet hun har til David. Selv om de aldri har møtt hverandre, begynner hun å tro at David kan være mannen hun har ventet på hele livet.

«Jeg vil flytte til Norge og gifte meg med deg, Tove Holley», skriver han.

Han skal kjøpe et hus til dem. Ved havet, slik hun drømmer om.

Det hender at hun tenker at det går litt vel fort i svingene. Hun kan jo ikke vite sikkert om David er den rette for henne. Bare de kunne møtes snart, slik at de kunne bli bedre kjent. Men Davids reise til Norge blir stadig utsatt.

En dag lurer David på om de kan chatte på Skype, slik at han kan se henne på webkamera. På grunn av jobb-policy kan han ikke gjøre det samme. Tove forstår at David må følge jobbens instrukser, men syns det er rart. Likevel går hun med på det. Hun kan jo lese de vakre ordene som strømmer over skjermen. Det er nok for Tove. Foreløpig.

Hver dag forteller David henne hvor fantastisk hun er og hvor høyt han elsker henne. Hun trekkes til kjærligheten hans som en møll mot flammen.

Tove befinner seg i en euforisk tilstand. Høy på kjærligheten, høy på David. Det er David og henne fra nå av. De to er et team. Han forteller henne detaljert om livet sitt. Det er så spennende. Hun har lengtet etter eventyr og romantikk hele livet. Nå får hun i pose og sekk. Hver dag.

Farlig oppdrag

De har skrevet til hverandre i tre uker da David må betro henne noe viktig: Under et oppdrag i Syria reddet han livet til en oljesjeik. Som betaling har han fått en kasse med 80 kilo gullbarer.

Det er da det første røde flagget dukker opp. «Oljesjeik? Gullbarrer? Kan det være sant?»

Men snart fordufter all tvil. David beskriver det som hendte, så troverdig. «Det må være sant», avgjør hun. Hun overser sin egen magefølelse, som sier noe helt annet. De fortsetter å skrive på dagtid og chatte på kveldstid. David betyr så mye for henne nå.

En kveld forteller David henne at han er nødt til å dra på et farlig oppdrag. Når oppdraget er over, skal han pensjonere seg og reise til Norge. Men kan hun hjelpe ham med en viktig sak?

Siden han ikke vet hva som skjer med bombingen i Damaskus, tør han ikke ta sjansen på å la gullet være i basen.

«Jeg vil gjerne sende gullet til deg. Så kan du ta vare på det? Jeg stoler på deg, Tove».

Det virker med ett absurd at hun skal få en pakke med gullbarrer hjem til seg på Fræna.

Men han ber så pent. Selvfølgelig vil hun hjelpe ham!

Tove får vite at en amerikansk diplomat vil kontakte henne. David presiserer at hun må samarbeide med diplomaten, slik at gullet kommer trygt til Norge.

Etter noen dager dukker en e-post opp fra en mann som kaller seg Mr. Robert Blem. Han forteller at han er diplomat og har fått i oppdrag av David å ordne med gullbarrene. Han kaller Tove for Ms Tove Holley. Ordene klinger søtt i øret hennes, samtidig ringer en bjelle der inne.

Diplomaten forteller at han trenger penger til frakt for pakken, og at det haster. Han har selv betalt 11 000 dollar, og nå gjenstår det å betale 4500 dollar, så kan pakken sendes til Tove.

Toves første tanke er at dette bare er tull. «Slikt skjer bare i eventyrene, ikke i det virkelige liv». Hun skriver tilbake til diplomaten at hun ikke har penger. Det er jo også sant.

Diplomaten svarer at han er i en presset situasjon, han vet ikke hva han skal gjøre. Hvis hun ikke hjelper ham med pengene, vil jo ikke pakken komme frem. Hva vil David si?

Samtidig som Tove får skyldfølelse, er hun livredd for å bli lurt inn i noe hun ikke greier å komme seg ut av. Men hun har jo ikke noen penger, gjentar hun.

«Hvis du ikke har penger, kan du vel i det minste låne», fortsetter diplomaten.

Tove tenker på David og alt de har sammen. Hun vil jo ikke miste ham! Hun skriver både til diplomaten og David at hun er i tvil. Dagene går uten at det kommer noe svar. Panikken griper henne. Hva om David har mistet livet? Han hadde jo fortalt at det var farlig, det oppdraget han skulle på.

LÅNER PENGER: Tove gjør alt hun kan for at David skal komme til Norge. Inkludert å låne penger hun gir til ham.
LÅNER PENGER: Tove gjør alt hun kan for at David skal komme til Norge. Inkludert å låne penger hun gir til ham. Foto: Anne Elisabeth Næss

Mistet dømmekraft

Tove er skeptisk til hele saken, men tankene kverner. Hun sover stadig dårligere. Sakte, men sikkert mister hun dømmekraften og sin kritiske sans. Det ender med at hun tar opp et lån og betaler de 50 000 kronene som diplomaten ber om, via Western Union bank. David har sagt at han vil komme til Norge i januar. Hun velger å stole på ham.

I noen dager puster Tove lettet ut og tror at alt er i orden. Men snart mottar hun en ny e-post:

Nå trenger diplomaten 300 000 kroner til skatter og avgifter for gullbarrene.

«Beklager. Det er umulig», svarer Tove.

Hun snakker også med David om det, og han forsikrer at han skal betale pengene tilbake. For å berolige henne sender han detaljene til bankkontoen sin, slik at hun kan logge seg inn. Han er god for pengene og vel så det! Problemet er bare at kontoen er frosset så lenge han er på oppdrag. Hun har også fått kopi av passet hans.

Tove logger seg inn på Capital Overseas bank. Hun gjør store øyne da hun ser saldoen på kontoen til David: 8,7 millioner dollar! Det står svart på hvitt. Flere ganger logger hun seg inn og ut av banken med samme resultat. Nok en gang bestemmer hun seg for å hjelpe mannen hun elsker. Hun søker om et nytt lån i en ny bank.

Les også: En dag klarte ikke mamma å vekke Ida (16)

Det svir i hjertet

Fredag 29. desember 2017: Tove har mottatt lånet fra banken på sin egen konto. Pengene kan ikke sendes før mandag morgen, og hun får tid til å tenke seg om: «Tove, du er i ferd med å sende 280 000 kroner til en mann du aldri har møtt». Raskt logger hun seg inn i banken og stopper transaksjonen. Hun skriver til David og forteller om avgjørelsen.

«Du hadde jo lovet å hjelpe meg», svarer han, åpenbart skuffet.

Det svir i hjertet hennes.

Presset henger over henne. Hun føler at hun svikter mannen hun elsker. Hun er redd for å miste ham. Da mandagen kommer, sender hun pengene med raske tastetrykk, før hun får ombestemt seg.

De vonde tankene overmanner henne. Hva kommer til å skje hvis hun ikke får pengene tilbake? Tenk om David dør mens han er på oppdrag? Han har jo fortalt henne hvor farlig det er i Damaskus. Tove ser på nyhetene at det stemmer. Det er full krig i Syria. Hun overbeviser seg selv om at David snart kommer, og at hun vil få pengene tilbake. De skal jo starte et liv sammen.

Et mareritt

David gir henne stadig nye datoer for når han kommer til Norge. Han venter bare på beskjed fra øverste hold, så kan han endelig pensjonere seg.

Tove har sendt flere penger til diplomatens hotellopphold. Midt i alt bestemmer hun seg for å flytte til Kolsås i Bærum, der hun tidligere har bodd, og hvor jobbmulighetene er flere enn her hjemme. For å få råd til flyttingen må hun selge flere av møblene sine. Økonomien begynner å bli presset, og hun må leve ekstremt nøkternt.

Davids reise blir forsinket gang på gang. «Generalen kan ikke klare seg uten meg», så jeg må vente litt». Han har alltid en unnskyldning på lager. Tove lever i konstant frykt for Davids liv og sin egen økonomi. Men snart må hun begynne å betale på lånene hun har tatt opp. Hverdagen er blitt til et mareritt.

Så kommer en ny forespørsel om penger. David forteller at Tolldirektoratet nå vil ha 65 000 euro. Han forteller at han har tatt opp et lån på 40 500 euro og spør henne om ikke hun, som er hans «kone», kan betale de resterende 25 000?

Tove blir rasende. Hun har ikke mulighet til å hjelpe. Hun har fått nok!

«Du kan vel låne av slekt og venner», skriver han på Skype, noen dager senere. Men der går grensen for Tove. Hun ville aldri bedt noen om så mye penger.

I stedet ber hun David om å få igjen pengene sine.

«Tove, du må slutte å være så mistenksom. Du kan stole på meg».

Og så kommer kjærlighetsbrevene. De velskrevne ordene som fortroller henne.

«Jeg er ikke ute etter å ødelegge deg. Jeg vil elske deg», forsikrer han. Gang på gang.

Tove vil likevel bryte. For første gang åpner hun seg for venner om det hun har vært med på. Deres dom er klar: «Du blir svindlet!».

Angsten holder sin klo over henne dag og natt. Hvordan skal hun klare å betale tilbake lånene? Noen oppfordrer henne å anmelde forholdet til politiet.

Likevel klarer hun ikke å slippe taket i David. Hun kjenner en sterk lojalitet til ham og er redd for at hvis hun kutter kontakten, vil hun miste all kontroll på ham.

De begynner å snakke sammen på Skype igjen. David forsikrer henne nok en gang: Han vil bare elske henne, ikke ødelegge henne! Da han ber henne om penger til flybilletter for å klare komme til Norge, blir hun mildere stemt.

Hun velger å tro på forklaringen hans om at han endelig har fått lov til å reise. Dessuten trenger hun sårt å få tilbake pengene sine tilbake.

Hun synes riktignok at 50 000 kroner er mye for en flybillett, men David klarer å overbevise henne igjen.

Av hele sitt hjerte håper hun at det kommer til å lønne seg til slutt da hun selger Golfen sin, det kjæreste hun eier.

«Jeg skal kjøpe en ny og mye finere bil til deg, Tove», trøster David.

Denne gangen har han en annen unnskyldning på hvorfor han ikke kommer. Forklaringen er kjemiske våpen og spenninger i Damaskus.

Nå forstår Tove at alt bare er svindel. Hun vil anmelde forholdet til politiet. Da svarer han at hun skal være glad for at han lever.

«Jeg sender deg nærmere informasjon om når flyet lander i Norge», skriver han.

Det er det siste hun hører fra David.

Les også: Noen par er mer utsatt for utroskap enn andre

Skam

Tove gråter sine bitre tårer. Hun skammer seg sånn at hun først ikke tør å snakke med noen om alt hun har vært igjennom. Men det tar ikke lang tid før hun aksepterer sin skjebne. Tove ser hele bildet klart nå. Hun ser hvordan David har manipulert henne og hvor godtroende hun har vært. Hun er svindlet for 380 000 kroner. Hun føler seg som det dummeste mennesket i verden.

Politiet kan ikke hjelpe henne. Økokrim prioriterer ikke å etterforske slike saker, de er mest opptatt av å forebygge, får Tove vite.

Sorgen over tapet hun kjenner, gjelder mer enn pengene. Tove har kjærlighetssorg også.

Men så tar hun seg sammen og vender seg bort fra all selvmedlidenheten. Hun skal ikke bli en bitter dame, men ta tak i situasjonen sin og rydde opp.

Styrke

Mai 2018: Tove tar imot oss i leiligheten sin på Kolsås som hun leier. Alt hun eier og har, er gjeld. Rundt 300 000 kroner. Likevel ser hun ikke så mørkt på fremtiden. Selv om det fortsatt gjør vondt, velger hun å tenke at hun er kommet styrket ut av opplevelsen.

Toves råd

• Still kritiske spørsmål hvis du føler at noe ikke stemmer.

• Ikke gi bort mailadressen din etter kort tid.

• Hvis bildene ser profesjonelle ut, sjekk bildene på tjenesten tineye.com eller på Google «search profile» for å se om bildene samsvarer med navnet på personen.

• Vær obs hvis personen skriver dårlig norsk.

• Vær obs hvis personen uttrykker kjærlighet på et tidlig stadium.

• Vær skeptisk hvis personen påstår å være på reise eller jobber utenlands.

• Hvis personen planlegger å besøke deg, men plutselig blir forhindret av en tragisk hendelse, så vær obs.

• Hvis personen ber om penger til for eksempel å dekke akutte utgifter som sykehusopphold for et familiemedlem: IKKE SEND PENGER!

Les mer på Toves nettside: www.datingsvindel.com.

– Det er en mening med at nettopp jeg skulle oppleve dette, sier Tove.

Gjennom intervjuet har hun ristet på hodet mange ganger over sin egen idioti. Men hun vet det er lett å være etterpåklok. I stedet har hun tatt grep: Tove har etablert en egen blogg, Datingsvindel, hvor hun forteller historien sin for å hjelpe andre i lignende situasjon. Takket være familie og venner har hun fått støtte fra første stund hun la kortene på bordet og fortalte hva hun hadde vært med på.

– Jeg er heldigvis ikke alene om dette. Det er jeg takknemlig for, sier hun. Tove vet at hun aldri får pengene tilbake. Saken hun anmeldte, er avsluttet, politiet fant ikke svindleren.

– Til tross for alt er jeg kommet styrket ut av det.

For Tove er det terapi å hjelpe andre som opplever det samme.

– Hver gang jeg hjelper noen, hjelper jeg meg selv, sier hun.

I dag

Tove har møtt kjærligheten, også denne gang på nett, men de er kjærester på ordentlig. Hun ser på fremtiden med håp og optimisme.

- Jeg er forelsket for tiden, og hat møtt noen som setter pris på meg.

Svindelen har vært en dyr lærepenge for Tove, men den har også ført til noe godt.

- Jeg har lært å stå opp for meg selv og ivareta meg selv. Jeg har lært å gi meg selv kjærlighet og tilgivelse for det jeg gjorde mot meg selv. Jeg er blitt mer åpen som person og stoler mer på egne valg. Samtidig er jeg også blitt mer realistisk og har beina solid plantet på jorden. Det gir meg en følelse av å mestre livets utfordringer.

Les også: Samlivsterapeutene gikk selv i terapi for et bedre forhold

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning