Spørsmål og svar fra Doktoronline.no

Malaria

Publisert Oppdatert

SPØRSMÅL:

Hei Dr. Miklos Degre. Jeg skriver til deg fordi en ortoped lurte på om jeg kunne ha fått leddplager etter alle malariaanfallene jeg har hatt.

Jeg er misjonærbarn fra Kenya og har hatt 11 anfall av malaria. Hver gang ble jeg veldig dårlig og ble innlagt på sykehus. Jeg har også hatt gulsot, B. Hva tror du?

Jeg plages med sterke smerter i nedre rygg, knær og bak hodet. Fingrene mine har fått en hevelse i leddene. Det er stygt, jeg er jo bare 33 år.

Jeg er ofte veldig sliten, og trenger mye søvn. Jeg spiser sunt og prøver å trene så godt jeg kan. Bare når det gjør for vondt så stopper jeg. Håper du kan gi meg noen svar. På forhånd tusen takk.

-Vondt

SVAR:

Miklos Degre, Dr Med Spesialist i mikrobiologi svarer:

Hei. Jeg regner med at du kjenner til de typiske symptomene ved malaria. Du spør om leddplagene kan eventuelt tilskrives malaria. Siden jeg personlig ikke kjenner til en slik sammenheng, har jeg sett etter i en rekke lærebøker.

Det er flere organer som kan være involvert, blant annet sentralnervesystemet og nyrene, med forskjellige symptomer utløst fra disse organene. Blant andre mulige symptomer som kan registreres nevnes muskelsmerter, men jeg har ikke funnet noe om leddsmerter.

Jeg har begrensede kunnskaper om tropiske sykdommer, og derfor vil jeg være forsiktig med å si noe kategorisk ja, eller i ditt tilfelle nei. Men som sagt jeg har ikke funnet noe i litteraturen om det.

- Miklos Degre, Dr Med Spesialist i mikrobiologi

LES FLERE SPØRSMÅL OG SVAR PÅ DOKTORONLINE HER

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning