Sykdom og ferie

8 tips mot dårlig feriemage

Følger du disse prinsippene, blir risikoen for magesjau mye lavere.

SPIS BAKTERIER: Begynner du å spise matvarer med probiotikabakterier før du drar på ferie til utlandet, gir du kroppen et påfyll av de gode bakteriene magen trenger for å holde seg frisk.
SPIS BAKTERIER: Begynner du å spise matvarer med probiotikabakterier før du drar på ferie til utlandet, gir du kroppen et påfyll av de gode bakteriene magen trenger for å holde seg frisk. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.no
Publisert Oppdatert

I følge tall fra Europeiske reiseforsikring opplever 1 av 3 på ferie utenfor Skandinavia mageproblemer, og hvert år legges rundt 4000 nordmenn inn på sykehus verden over med diaré som vanligste årsak.

Share

Les også: 10 feriemål som holder deg i form

"Farlige land"

Noen land har hyppigere forekomst av hissige magebakterier enn andre. Særlig i land som Tyrkia, Thailand og Egypt opplever vi å bli syke når vi er på ferie, og reiser vi enda mer eksotisk - til Asia, Afrika og Syd- og Mellom-Amerika er kolerabakterien en av de største farene for ferieidyllen.

Les også: Avføringen avslører deg

Vaksine?

Det kan være nyttig å la seg vaksinere før du reiser ut. Hør med legen din hvilke bakterier og virus du kan møte på der du skal, og sørg for å beskytte deg best mulig - enten med tradisjonelle vaksiner, eller med noen av de alternative midlene som er på markedet - som drikkevaksiner og tabletter.

Å forberede magen på nye bakteriekulturer allerede før du reiser, er lurt.

- Dette kan man gjøre for eksempel ved å drikke Biola eller BioQ med melkesyrebakterier. Da blir det flere gode bakterier i tarmen. På apotek kan man dessuten kjøpe tablettene Idoform med melkesyre. Disse hjelper til med å balansere bakteriene i magen, sier klinisk ernæringsfysiolog Ellen Hovland ved Opplysningskontoret for Meieriprodukter til Klikk.no.

Trygge regler

Enkelte reisende har mer uflaks enn andre, og presterer å bli syke uansett hvor forsiktige de er, mens andre nærmest kan spise rå kylling i Bankok uten nevneverdig etterspill. Likevel er finnes det 9 klare regler for hvordan du kan forsøke å komme gjennom ferien med magehelsen i behold:

1. Drikk aldri vann fra kran, unngå isbiter

2. Drikk jevnt gjennom dagen for ikke å bli dehydrert

3. Spis kun mat som er ordentlig kokt/gjennomstekt

4. Skrell all frukt

5. Unngå skalldyr

6. Unngå salatblader og uskrellede grønnsaker

7. Vær forsiktig med kalde sauser, upasteuriserte meieriprodukter, ikke-meieripakket iskrem eller yoghurt, mat tilberedt av rå egg (majones/desserter)

8. God håndhygiene er svært viktig!

Les mer om utenlandsreiser i Folkehelseinstituttets hefte Gode råd for god reise, som du kan laste ned gratis her, og se våre saker om reisemage nedenfor.

Kilder: Folkehelseinstituttet, Crucell.se, Opplysningskontoret for Meieriprodukter, vg.no, Sentrum Reisemedisin

Les også:

Dette skal i reiseapoteket

Unngå syke barn på ferien

Spør legen om reisevaksine

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning