Coca-Cola mot magesyke

- Hjelper ikke mot magesyke

- Drikk et glass Cola, sa mor. Og sønnen helte innpå den doven solvarme drikken mot magesyken.

MAGESYKE: Å henge magesyk over doskåla er ingen favorittsyssel. Britiske leger vil gjerne avlive myten om at Coca-Cola hjelper mot sykdommen.
MAGESYKE: Å henge magesyk over doskåla er ingen favorittsyssel. Britiske leger vil gjerne avlive myten om at Coca-Cola hjelper mot sykdommen. Foto: Foto: Scanpix/Montasje Klikk.no
Publisert Oppdatert

Men nå gjør britiske leger sitt for å avlive mors gamle råd om at doven, kullsyreløs Coca-Cola er bra for dårlige mager.

De mener det ikke er noe annet en myte.

I stedet advarer legene om at det kan være en farlig drikk for barn som har vondt i magen, skriver Daily Mail.

Se også: Barnehelseguiden - Mage- og tarmkatarr

Legene mener at magesyken ofte er kortvarig, og at sukkeret i drikken rett og slett kan gjøre det vonde verre.

Erstatt med næringsrik drikke

For å lindre vonde mager anbefaler legene i stedet at den syke i stedet får i seg næringsrik drikke.

Ifølge Barnehelseguiden på Klikk.no, kan det være gunstig å behandle den som har magesyke med en blanding av eplemost og farris.

Begge disse drikkene inneholder naturlig mange næringsstoffer.

Ved å drikke næringsrik drikke i stedet for Coca-Cola ved magesyke, gir man den syke en bedre balanse mellom salt og sukker. Det skal være bra, om den syke føler seg så klein, at vedkommende ikke orker å spise vanlig mat.

Coca-Cola selv usikre

Enkelte norske leger mener at drikken har en effekt mot magesyke på grunn av innholdet av karbohydrater og at den hjelper mot dehydrering, ifølge selskapet som produserer leskedrikken.

- Men det er ikke noe vi går god for. Det er ikke klinisk bevist at det har en virkning, men vi har blitt kontakt av leger som mener det, sier kommunikasjonsdirektør Stein Rømmerud i Coca-Cola Norge til Klikk.no.

Myte basert på gammel reklame?

Det kan være at gamle markedsføringskampanjer for helt andre produkter enn Coca-Cola ligger bak den vanlige oppfatning av at drikken hjelper mot magesyke.

John Pemberton, legen og faramsøyten, som fant gulloppskriften til drikken var en driftig kar, som ifølge selskapet hadde nedskrevet 1200 eksperimenter og oppskrifter da han døde.

I 1884 kom den store suksessen, «French Wine Coca». Denne drikken som bestod av vin, kokain og koffeinholdige colanøtter ble markedsført som en mirakeldrikk som skulle kurere nervetrøbbel, fordøyelsesbesvær, utbrenthet på alle måter, kroniske sykdommer - og en rekke andre, inkludert magesyke, står det å lese i en artikkel om Coca-Cola i Morgenbladet (ekstern lenke).

Coca-Colas skaper hevdet sågar i sine lovende reklamer at kokaspisende mennesker kunne leve til og med over 150 år.

- Det er en mulig hypotese at gamle markedsføringskampanjer ligger bak dagens oppfatning, sier Rømmerud.

Han understreker forøvrig at produktet «French Wine Coca» var et helt annet produkt enn dagens Coca-Cola.

LES OGSÅ:

Derfor får du diaré

Slik får du perfekt avføring

Avføringen avslører deg

Slik unngår du magetrøbbel

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning