Kan jeg bli gravid

I denne alderen er du mest fruktbar

Sjekk om du kan bli gravid.

GRAVID: 15 prosent av kvinner behøver ofte hjelp for å bli gravid, men de fleste kan hjelpes.
GRAVID: 15 prosent av kvinner behøver ofte hjelp for å bli gravid, men de fleste kan hjelpes. Foto: FOTO: Colourbox
Sist oppdatert

- Det finnes ingen tegn på at du ikke kan bli gravid. Den viktigste faktoren er kvinnens alder, og det får vi ikke gjort noe med.

Det sier fertilitetslege og gynekolog med spesialisering i fødselshjelp, Øyvind Nytun, ved Fertilitetssenteret i Oslo.

Han forklarer imidlertid at både manglende eggløsning, klamydiainfeksjon og prøverørsbehandling er alle ting som kan korrigeres.  

Begynner å falle i 30-årene

For å sjekke om du kan bli gravid, kan du gå til gynekolog og ta en fruktbarhetsutredning.

- Noen kommer når de er 22 fordi de er bekymret, mens andre kvinner kommer når de er 35 fordi de lurer på hvor mye tid de har igjen, forteller gynekolog Helena Enger, ved Volvat medisinske Senter i Oslo.

Nytun legger til at det er individuelt når det er for sent, og det kommer an på hvor mange, og hvilken kvalitet det er på eggene dine. I overgangsalderen er det slutt, men problemene kan imidlertid starte tidligere.

- Rundt 10 år før de kommer i overgangsalderen, vil de fleste ha store problemer med å lykkes. Fertiliteten begynner å gå nedover allerede i 30-årene, informerer han om.

I 30-40 prosent av tilfellene finner man ingen årsak, men det fordeler seg likt mellom kvinner og menn. Hvilken behandling som kan tilbys, varierer ut fra hvilket ståsted du har.

- Antall egg og alder er utvilsomt de viktigste faktorene for hva årsaken kan være. Men det kan også være både manglende eggløsning, dårlig sædkvalitet, eller lang menstruasjonssyklus som gjør at du kan gå uten eggløsning, og det blir vanskelig å finne riktig samleietidspunkt. Sistnevnte kan imidlertid hjelpes med tabletter, sier Nytun.

Blodprøver og ultralyd

Dersom du er usikker på om du kan få barn, ønsker barn med en gang, eller sliter med å bli gravid, kan du få en time hos en fertilitetsklinikk eller gynekolog for å finne ut av det.

- Vi stiller alltid standardspørsmål om menssyklus, eventuell tidligere graviditet, når du fikk din første mens, smerte ved samleie, tidligere klamydiainfeksjoner, og hvordan mor og søster har opplevd det samme, sier Nytun.

Deretter tas det ultralyd for å se på eggstokkene dine, og antall eggeposer telles. I tillegg blir det tatt blodprøver på bestemte dager i syklus, gjerne dag to eller tre under mensen.

- Vi sjekker generell hormonstatus, stoffskifte, og ting vi vet kan påvirke fertilitet. Når vi vurderer dette om mot det vi ser på ultralyd, og dine svar på spørsmålene, kan vi gi en vurdering av grunnlag for fertilitetspotensiale, forklarer han.

Test også sædkvaliteten

Enger forteller at et ledd i utredningen av barnløshet også innebærer å teste mannens sædkvalitet. Det trengs imidlertid henvisning til sæd-laboratorium for å gjøre.

- Dersom et par sliter med å få barn, skal begge utredes. Selv om det kan være mannen som har dårlig sæd, utreder vi også kvinnen.

Mest fruktbar i 24-års alderen

Aktuelt fra helseleksikonet.no

- Det er ikke så vanlig å sjekke fertilitet, for 85 prosent av alle par blir gravide i løpet av ett år. Vi får barn senere enn før, så pasientgruppen er mest godt voksne jenter, forteller Enger.

Nytun mener imidlertid det kan være lurt å sjekke hvis du ikke har partner, og er bekymret. Da kan du velge å få barn alene, eller fryse eggene ved hjelp av utenlandske klinikker. Det er ikke lovlig i Norge.

- 40 prosent av alle jenter blir gravide i løpet av fire måneder. Det er de vi kaller for superfruktbare. 45 prosent til blir gravide i løpet av åtte måneder, og de er normalt fruktbare, sier Enger.

At det tar opp til ett år å bli gravid, anses som som det normale. 5-10 prosent blir gravide i løpet av det påfølgende året, mens resten gjerne behøver litt hjelp, forteller hun.

- Jenter er imidlertid mest fruktbare rundt 24-års alderen. Deretter synker det jevnt til 35-års alderen, og vi ser en mer markant reduksjon i fruktbarheten derfra.

Hun legger til at eldre egg oftere kan føre til spontanabort. En gynekolog vil derfor alltid anbefale å ikke vente for lenge, om alt annet ligger til rette.

De fleste kan hjelpes

- Vi anbefaler at du prøver i 6-12 måneder, regelmessig og til riktig tid. Har du ikke lykkes, kan du snakke med en gynekolog om kunstig befruktning, forteller Enger.

Hun informerer om at selv om du trenger hjelp til å bli gravid, kan det skje at du blir spontant gravid med barn nummer to.

- Når du skal ha ditt andre barn er du gjerne mindre stresset, og har bedre tid. Dette barnet kan bli unnfanget av seg selv, også der det er uforklarlig infertilitet ved første graviditet.

Dersom du har en medisinsk tilstand som fører til at du kun har mens en gang i året, eller ikke i det hele tatt, så har du heller ikke eggløsning.

- Da må du ta tabletter som gjør at du får blødninger og eggløsning. Dersom dette ikke fungerer, kan du få henvisning til en IVF-klinikk, som hjelper til med assistert befruktning.

Og dersom du trenger bekreftelse på at alt er ok, og det er noe som opptar deg i hverdagen, anbefales det at du oppsøker gynekolog etter et halvt år med prøving.

- De aller, aller fleste kan hjelpes til å bli gravide dersom de ikke klarer det selv, avslutter hun.

Vil du ha de beste sakene våre på epost? Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev her.

Vil du heller følge oss på Facebook? Lik oss, da vel!

Denne saken ble første gang publisert 16/06 2016, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også