Svineinfluensa

Følg svineinfluensaen på nett

En karttjeneste fra Google Maps viser nye tilfeller av svineinfluensa fortløpende.

SVINEINFLUENSA: Temperaturscannere blir nå tatt i bruk for å finne flypassasjerer med høy kroppstemperatur som reiser fra Mexico der svineinfluensaen har tatt mange liv. Her fra Changi International Airport i Singapore.
SVINEINFLUENSA: Temperaturscannere blir nå tatt i bruk for å finne flypassasjerer med høy kroppstemperatur som reiser fra Mexico der svineinfluensaen har tatt mange liv. Her fra Changi International Airport i Singapore. Foto: Foto: Wong Maye-E / Scanpix / AP
Publisert Oppdatert

På et kart i Google Maps kan du fortløpende holde deg oppdatert på hvor svineinfluensa (H1N1) har blitt påvist og hvor folk er innlagt på sykehus med fare for å være smittet. For hvert nye tilfelle som blir påvist eller person som frykter å ha blitt smittet, merkes det av på kartet.

Ingen tilfeller i Norge

Til nå har ingen tilfeller av svineinfluensa blitt oppdaget i Norge. Det nærmeste tilfellet der et menneske fryktes å ha blitt smittet er Danmark.

Så langt har de aller fleste tilfellene av svineinfluensa blitt påvist i Mexico City. Reuters melder at nye tilfeller også er oppdaget i USA og Canada. Mulig smitte undersøkes i en rekke europeiske land, deriblant Israel og New Zealand.

Les også: Unngår fysisk kontakt i Mexico (Nettavisen)

Her er oversiktskartet (artikkelen fortsetter under kartet):

<br/> <small>View <a href="http://maps.google.com/maps/ms?ie=UTF8&amp;hl=en&amp;t=p&amp;msa=0&amp;msid=106484775090296685271.0004681a37b713f6b5950&amp;source=embed&amp;ll=33.137551,-78.75&amp;spn=137.505235,329.0625&amp;z=1" style="color:#0000FF;text-align:left">H1N1 Swine Flu</a> in a larger map</small> </p> </div>

Over 100 er døde

Fakta om svineinfluensa:

Svineinfluensa-begrepet er omdøpt til A H1N1.

Svineinfluensa er en luftveisinfeksjon hos gris.

Svineinfluensa forårsakes av et influensavirus ulikt det vi finner hos mennesker.

Utbrudd av svineinfluensa hos gris har aldri vært påvist i Norge.

Smitte fra syk gris til menneske kan forekomme.

Smitte av svineinfluensa fra menneske til menneske har hittil vært sjeldent.

Du blir ikke smittet av svineinfluensa ved å spise svinekjøtt.

(Kilde: Folkehelseinstituttet)

Ifølge Folkehelseinstituttets hjemmesider ble de første tilfellene av svineinfluensa hos mennesker rapportert i slutten av mars og tidlig i april 2009. Rapportene kom fra Sør-California og nær San Antonio i Texas, begge steder i USA.

Mandag formiddag ble et tilfelle av svineinfluensa bekreftet hos en pasient i Spania, ifølge Nettavisen.no. Spanske helsemyndigheter melder at 17 personer er syke og ennå under utredning.

Nyhetsbyrået Reuters melder mandag at ifølge Mexicos helseminister Jose Angel Cordova, er 103 mennesker bekreftet døde av svineinfluensaviruset. 1600 mennesker har symptomer på sykdommen. Av disse er 400 innlagt på sykehus.

Les også: Vaksine mot influensa

Få chartergjester i Mexico

Informasjonsrådgiver i Star Tour, Elisabeth Larsen-Vonstett, forteller til Klikk.no at selskapet har 12 nordmenn på ferie i Mexico og at disse reiser hjem tirsdag 28. april.

Symptomer på svineinfluensa:

Symptomene likner vanlig influensa: feber, hoste, vond hals, kroppsverk, hodepine, frysninger og tretthet.

Noen pasienter har også rapportert diaré og oppkast.

Fra Mexico meldes det om symptomer som likner alvorlig lungebetennelse.

Personer med svineinfluensa er smittsomme så lenge de har influensasymptomer.

Smittefaren varer inntil 7 dager etter at sykdommen startet. Barn kan være smittsomme lenger.

(Kilde: Folkehelseinstituttet)

- Vi har ikke blitt kontaktet av noen, verken gjestene der nede eller noen her hjemme. Disse 12 er de siste gjestene våre i Mexico for sesongen, sier Larsen-Vonstett.

Hun har vært i kontakt med destinasjonssjefen til Star Tour i Mexico, som har forsikret om at de norske gjestene er uberørte av svineinfluensahysteriet som finner sted i Mexico City.

- Gjestene våre befinner seg 170 mil fra Mexico City og er ikke berørte, sier informasjonsrådgiveren.

Heller ikke Apollo har mottatt noen henvendelser fra de 12 gjestene som befinner seg på Playa del Carmen i Mexico.

- Det er lavsesong nå, og ikke så mange gjester som i høysesongen. Vi har noen få bestillinger utover i mai. Vi har hatt kontakt med disse gjestene, men det har ikke vært noen avbestillinger. Vi får se fremover hvordan dette utvikler seg. Jeg tror nok vi opplever det hele mer dramatisk her hjemme enn det de gjør som befinner seg på ferie der, sier Helen Begby, informasjonssjef i Apollo.

Slik smitter sykdommen

Svineinfluensaen smitter ved at man har kontakt med en person som har svineinfluensa. Man blir smittet på samme måte som ved sesonginfluensa; ved hosting, nysing og nær kontakt med syke mennesker.

Man kan også bli smittet av gris eller miljø som har svineinfluensaviruset, da spesielt bondegårder med gris der en smittet gris har vært i bingen.

TAR TEMPEN: En helsearbieder måler temperaturen på en liten gutt ved Changi International Airport i Singapore mandag.
TAR TEMPEN: En helsearbieder måler temperaturen på en liten gutt ved Changi International Airport i Singapore mandag. Foto: Foto: Wong Maye-E / Scanpix / AP

Slik beskytter du deg

Ifølge Folkehelseinstituttet kan du best beskytte deg mot svineinfluensa ved å vaske hendene ofte med såpe og vann eller vaske deg med desinfiserende væske og desinfiserende våtservietter. Man bør begrense nærkontakt med syke personer og dekke til nese og munn med et papirlommetørkle når noen hoster eller nyser.

Spørsmål og svar om svineinfluensa

Les også:

Svineinfluensa i Europa (Nettavisen)

103 døde av svineinfluensa (Nettavisen)

Tilbake til Klikk Helse

Tilbake til Klikk Reise

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning