Q-tips i øret

Du bruker q-tips i øret, sa du?

Bruk heller dette.

NEI: Du bør ikke vaske eller klø deg i øret med en Q-tips.
NEI: Du bør ikke vaske eller klø deg i øret med en Q-tips. Foto: FOTO: Kine Faksvåg
Publisert Oppdatert

Alle har vi ørevoks, i større eller mindre grad. Men selv om den beskytter øregangen med antibakterielle egenskaper, ønsker mange av oss å fjerne den. Og mange gjør det, men ikke på en anbefalt måte.

- Fremmedlegemer i øret som for eksempel Q-tips forstyrrer balansen i øregangen ved å fjerne den naturlige beskyttelsen som ørevoks gir.

Det forteller lege ved Bærum plastikk-kirurgi, Robby Roarsen, som er spesialist på øre- nese- og hals-sykdommer, samt hode- og halskirurgi.

Risiko for å ødelegge trommehinnen

Når du fjerner ørevoksen, kan det potensielt gi mikroskader i huden, med påfølgende betennelse. Det er også en betydelig risiko for at du dytter ørevoksen innover mot trommehinnen, i stedet for å få det ut.

- Q-tips vil ikke fjerne all ørevoks, men dytte en del av voksen innover. Neste gang vil en ny del av ørevoksen dyttes innover, og skyve den gamle ørevoksen enda lengre inn, sier øre-nese-halslege ved Aleris helse, Mads Moxness.

Han informerer om at hver gang du bruker Q-tips, vil ørevoksen som dyttes innover etter hvert legge seg over trommehinneplanet.

Styr unna spisse gjenstander

- Du kan bruke Q-tips i øreskålen, og ytterst i øregangen for å fjerne det som vil være synlig ørevoks, sier Roarsen.

ØNH-spesialisten informerer om at det folk stort sett bruker Q-tips til, er å rense øregangen.

- Vi hører ofte om pasienter som bruker fyrstikker, heklekroker eller andre spisse gjenstander i øregangen for å klø seg, forteller han.

Dette er imidlertid ikke å anbefale, da du lett kan skade huden i øregangen, og ende opp med betennelse.

Og dersom du er veldig plaget…

... hva i alle dager skal du da egentlig bruke for å fjerne den uønskede gule guggen?

Moxness anbefaler at du for eksempel prøver en olje.

- Olje er mer egnet, og kan brukes gjennom hele natten, for så å skylles ut med lunkent vann om morgenen.

Han anbefaler et ørepleieprodukt som kalles Revaxør, som løser opp ørevoks og vokspropper med dråper, spray eller olje.

Trommehinnen kan skades

Og selv om det ikke står på pakken at det skal brukes i øret, ei heller har vi fått det anbefalt, bruker vi det likevel. Roarsen tror årsaken til det er fordi vi synes det er lite kledelig med ørevoks rennende ut av øregangen. Da er Q-tips lettvint.

- Det er ganske mange som plages med kløe, som blant annet kan skyldes eksem. Da er det godt å ha noe å klø seg med, tror Roarsen.

Han opplyser om at det farligste som kan skje er at du skader trommehinnen og strukturene i mellomøret, dersom Q-tipsen dyttes for langt og hardt inn i øregangen.

- Det skal imidlertid mye til for at dette skjer. For eksempel ved et uhell, hvor du slår borti Q-tipsen, slik at den igjen slås inn i øregangen, avslutter han.

Vil du ha de beste sakene våre på epost? Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev her.

Vil du heller følge oss på Facebook? Lik oss, da vel!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning