=

HELSELEKSIKON: Sykdommer fra A til Å. © ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox

Helseleksikon: Øreverk, ørebetennelse

Øreverk

Ørebetennelse er en utbredt plage, først og fremst blant barn. Når voksne får øreplager dreier det seg oftest om eksem i det ytre øret.

Helseleksikon: Øreverk

Kilde: Artikkelen er oversatt fra Apple M, ed. The Times Complete Family Health. Hamlyn; 2001 og bearbeidet for norske forhold.

Øreverk

Årsaker

Ørebetennelse er en utbredt plage, først og fremst blant barn. Når voksne får øreplager dreier det seg oftest om eksem i det ytre øret.

Mellomøreinfeksjon (otitis media)

Fra mellomøret til bakre del av nesen går det et tynt rør. Hver gang man svelger åpner dette røret seg og sørger for at luften kommer til, og forlater, det indre øret, slik at trykket utliknes. Ettersom dette røret er nokså trangt hos barn, er mellomøret ekstra utsatt for væskeansamlinger, som også kan føre til infeksjon i trommehinnen.

Ytre øre-betennelse (otitis eterna)

Huden i det ytre øret kan bli utsatt for både eksem, byller og soppinfeksjon. Hyppig rensing av øret med q-tips e.l. øker sjansen for infeksjon ettersom huden i øregangen blir skrapet opp.

Symptomer

Ved mellomøreinfeksjon er første symptom smerter. Det er særlig forkjølede barn som får denne formen for ørebetennelse. Smertene, som kommer plutselig og ofte er av en voldsom karakter, skyldes pusstrykk inne i mellomøret. En alvorlig infeksjon kan føre til at trommehinnen sprekker og at det renner ut puss og blod fra øret. Smertene opphører imidlertid når trommehinnen sprekker.

Symptomer på ytre øreinfeksjon er først og fremst kløe og vannholdig væske som renner ut av øret. Noen ganger skaller huden av inne i øret. En bitte liten byll i øregangen kan forårsake smerter som på ingen måte står i forhold til størrelsen på utveksten.

Behandling

Mellomørebetennelser behandles først og fremst med smertestillende medisiner og nesedråper. Noen ganger velger legen også å behandle tilstanden med antibiotika. Har trommehinnen sprukket, er det viktig å få ut alt oppsamlet puss, og å forsikre seg om at trommehinnen tilheles som den skal. Normalt tar dette noen uker. Når trommehinnen en sjelden gang ikke tilheles, kan det være aktuelt å transplantere inn en ny.

Mange barn har tilbakevendende ørebetennelser. Så lenge infeksjonene ikke medfører komplikasjoner av noe slag, er det best å la naturen gå sin gang. Noen barn har imidlertid så vidt store øreplager, at det kan være på sin plass å få fjernet den ”falske” mandelen (kjertel bak i nesen som kan blokkere luftpassasjen til ørene), og samtidig sette inn et dren i trommehinnen.

Noen barn har kronisk slimdannelse i ørene, dvs. en kataralsk ørebetennelse, som kan forårsake at hørselen blir nedsatt. Hvis begge ørene er rammet, og tilstanden varer over flere måneder og innebærer at hørselen er vesentlig nedsatt, er det ofte best å operere bort den ”falske” mandelen og evt. sette inn et dren i trommehinnen.

Ytre ørebetennelse kan være vanskelig å behandle. Normalt vil imidlertid øredråper som inneholder antibiotika og et soppdrepende middel få bukt med mindre infeksjoner og eksem i øret. Ved mer omfattende betennelser og byller i øregangen gis antibiotika gjennom munnen.

Ved kroniske ørebetennelser eller eksem bør man ta kontakt med spesialist, slik at han/hun kan iverksette behandling som holder øregangene åpne og fri for puss o.l.

Kommentarer:

Trude Susegg Redaktør Helse

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar og hjelper oss å bli bedre!

Treningsvideoer

Øvelsen som gir en snerten rumpe

Øvelsen er effektiv for både...

Se video

3. Flies med håndvekter

En brystøvelse der du trener bevegelighet...

Se video

1. Push-ups med vekter

Klassisk øvelse som gir deg bedre holdning.

Se video

4. Pullover med vekter

Øvelsen som gjør overkroppen mer...

Se video

2. Fremoverbøyd roing med håndvekter

Tren holdningsmusklene med denne enkle...

Se video

5. Skulderpress

Gir deg god holdning og økt selvtillit!

Se video

Slik gjør du armhevninger riktig

Supereffektiv for overkroppen.

Se video

Utfall gir deg strammere rumpe og lår

Enkel øvelse for kjappe resultater.

Se video

På forsiden av Doktoronline

kne

Knaker kneet, må du være obs

Noen lyder fra ledd er helt ufarlige, andre kan bety slitasje.

Slik vet du at du har normal hjerterytme

Sjekk om du har unormal hjerterytme

Hjertet kan slå noen hundre ekstraslag i døgnet.

Usikker på sol, hudkreft eller føflekker?

Dette er hudlegens syv svar.

Mest leste saker på klikk.no

artikkel bilde

Her er trendene gutta hater aller mest

Sjansen er stor for at du kler deg i minst én av dem.

artikkel bilde

Stor påskequiz for hele familien

25 spørsmål å bryne seg på for både store og små.

henter innhold

Tjenester fra klikk.no

Denne siden er en del av Klikk.no

Redaktør Helse:

 • Leder digitale medier:

  Tore A. Godager

 • Redaktør:

  Jan Thoresen

 • Ansvarlig redaktør:

  Elisabeth Lund-Andersen

 • Kontakt oss:

  Klikk her

Mest leste på Doktoronline

Stringtrusa får skylden for det nye underlivsproblemet

Ukjent underlivsplage gir brennende og sviende smerter.

Øreverk

Ørebetennelse er en utbredt plage, først og fremst blant barn. Når voksne får øreplager dreier det seg oftest om eksem i det ytre øret.

Her de mest populære debattene fra forumet

Noen debatter er mer engasjerende enn andre. Du finner dem her.