Pollenallergi

Ingen effekt av å vaksinere seg mot pollen på våren

Dette bør du vite om pollenallergi nå.

SNØRRETE VÅR: Pollensesongen kan gjøre den herlige våren til et lite mareritt for dem som sliter med allergi.
SNØRRETE VÅR: Pollensesongen kan gjøre den herlige våren til et lite mareritt for dem som sliter med allergi. Foto: Illustrasjonfoto: Colourbox
Sist oppdatert

Like sikkert som at våren kommer, kommer også pollensesongen, og hvis du er en av mange som sliter med pollenallergi, vet du godt når den er her.

Rennende nese, kløende øyne, nysing og hodeverk som kommer snikende omtrent samtidig som solens stråler smelter snø og is, er et tydelig tegn på at pollensesongen er i gang.

Følg med

Er du litt føre var kan du kanskje gjøre dagene litt enklere i denne ellers så herlige årstiden.

- Hvis du vet at du har pollenallergi, kan du følge med både på været og pollenvarselet. Pent vær gir ofte høy spredning av pollen, og pollenvarslingen forteller deg hvilke pollentyper som forventes i luften i de ulike landsdelene, sier farmasøyt og fagredaktør Eirik Berteig Rustan i Apotek1.no.

Her er åtte ting du bør vite om pollen akkurat nå:

1. Det er for sent å vaksinere seg når sesongen starter

- Du får ingen effekt hvis du vaksinerer deg om våren. Vaksinen må tas om høsten når det ikke er spredning av den typen pollen du reagerer på, sier kommunikasjonsrådgiver Lene Gunvaldsen i Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF).

Å gjennomføre et vaksinasjonsprogram mot pollen tar tre til fem år, så dette er en omstendelig prosess som krever tålmodighet.

- Over 90 prosent av dem som vaksineres opplever imidlertid at de blir bedre eller mye bedre allerede første sesong, sier hun.

2. Allergivaksine og kortisonsprøyte er ikke det samme

- Det er viktig å poengtere at allergivaksine og kortisonsprøyte ikke er det samme. Mange tror at de får vaksine ved å dra til legen og få en sprøyte når sesongen starter, og dette er en misforståelse vi er veldig opptatt av å rette opp i, sier Gunvaldsen.

Hun legger til at NAAF ikke anbefaler kortisonbehandling mot pollenallergi.

- Kortison kan være skadelig og behandler kun symptomene. Behandlingen gjør derimot ikke noe med selve allergien, sier hun.

3. Du bør gå til legen hvis du merker at du er allergisk mot pollen

På apoteket finnes det en rekke reseptfrie medisiner mot allergi, men Gunvaldsen anbefaler likevel et legebesøk før du begynner å orientere deg i medisinhyllene.

- Det er mange preparater som hjelper, men det er opp til legen å bestemme hvilke du bør ta. Vi anbefaler derfor alltid at du drar til legen og får en diagnose og riktig behandling hvis du tror du har pollenallergi, sier hun.

4. Reaksjonene varierer fra person til person

- Mange tror de har en vårforkjølelse som kommer tilbake år etter år. Symptomene på pollenallergi er nemlig svært like symptomene på forkjølelse, sier Gunvaldsen.

Du opplever kanskje at øynene klør og renner, at du nyser og får hodeverk, og dine reaksjoner er ikke nødvendigvis like som de andre pollenallergikere har. 

- Symptomene er like fra år til år, men de varierer mye fra person til person, forteller hun.

5. Pollenallergien kan forverre andre symptomer

Hvis du har astma, opplever du kanskje at pollenallergien gjør astmaen verre.

- Ellers må vi skille mellom vanlig allergi og kryssallergi, sier Gunvaldsen.

Mange som har pollenallergi har nemlig kryssallergi mot flere matvarer, og reaksjonene på disse matvarene kan da forverres i pollensesongen.

- Men pollensesongen påvirker ikke vanlig allergi. Noen vil kanskje føle seg sykere og dårligere i pollensesongen, men du blir ikke mer allergisk mot for eksempel fisk i denne perioden. Er du allergisk, så er du allergisk, sier hun.

6. Noen ganger holder det med øyedråper eller nesespray

Farmasøyt og fagredaktør i Apotek1.no Eirik Berteig Rustan anbefaler alle som vet at de er allergiske å starte med allergimedisiner en til to uker før ventet pollensesong.

- Ved symptomer kun i øynene, kan du bruke øyedråper, og hvis du kun har symptomer i nesen, kan du bruke nesespray. Har du symptomer både i øyne og nese, er det derimot gunstig med tabletter. Utvid så med nesespray og øyedråper dersom det er nødvendig, sier han.

7. Det kan hjelpe å bytte putetrekk

Allergimedisin kan gi god lindring i pollensesongen, men det finnes også andre råd som kan gjøre hverdagen litt enklere denne perioden.

- For det første kan du holde deg mest mulig innendørs når pollenutslippet fra planten du reagerer på er størst. Hold dessuten dører og vinduer lukket, og fest gjerne pollennett på åpne vinduer, sier Rustan.

Det kan også være greit å tørke klesvasken innendørs i pollensesongen.

- Ellers kan det hjelpe å bruke solbriller, skylle nese og øyne med saltvann og å dusje for å fjerne pollen fra hud og hår før leggetid. Det kan også være lurt å skifte putetrekk ofte, sier han.

8. Noen ganger får du andre medisiner enn de legen foreskrev

Som pollenallergiker får du gjerne resept på allergimedisiner av legen, men når du kommer på apoteket kan det hende at du får tilbud om å bytte til en annen produsent.

- Dette kalles generisk bytte. Hvis det fins flere legemidler med samme virkestoff på markedet, er apoteket pliktig til å spørre om du vil bytte eller ikke. Legemiddelet kan ha et annet merkenavn og utseende, men inneholder det samme virkestoffet, sier Rustan.

Det er altså ingen grunn til bekymring selv om dette skjer.

Apoteket kan nemlig kun tilby bytte av legemidler når Statens legemiddelverk garanterer at medisinene har samme medisinske virkning og er like gode.

Ofte kan du da spare mye på å bytte til det rimeligste alternativet.

- Hvis du ikke ønsker å bytte, er det bare å si ifra om dette. Du bestemmer selv hvilken produsent du skal få, men det å bytte blir ofte billigere for deg uten at det går på bekostning av virkningen, sier han.

Vil du heller følge oss på Facebook? Lik oss, da vel!

Denne saken ble første gang publisert 27/04 2016, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også