– Kan være kurert for HIV

Legene kaller det en sensasjon.

GJENNOMBRUDD: Gero Hütter og de andre forskerne ved Charite-sykehuset i Berlin er stolte over å ha funnet det som ser ut som en vellykket kur for en HIV-pasient.
GJENNOMBRUDD: Gero Hütter og de andre forskerne ved Charite-sykehuset i Berlin er stolte over å ha funnet det som ser ut som en vellykket kur for en HIV-pasient. Foto: Foto: Scanpix
Sist oppdatert

En 42-åring som var HIV-positiv for to år siden, ser ut til å være kurert for viruset etter en benmargstransplantasjon.

42-åringen er en amerikaner som bor i Tyskland, og operasjonen ble utført på et sykehus i Berlin, skriver Reuters .

Les også: - Er du immun?

Mutasjon mot AIDS

Mannen hadde hatt HIV i over ti år, og ble også rammet av leukemi. Den beste behandlingen for leukemi er benmargstransplantasjon.

Legene Gero Hütter og Thomas Schneider søkte etter donorer som hadde en genetisk mutasjon som beskytter mot HIV.

Mutasjonen er kjent som delta 32, og oppstår på et gen som kalles CCR5.

Umulig å påvise HIV

Mellom ti og femten prosent av Skandinavias befolkning har en naturlig beskyttelse mot HIV, nettopp fordi de har denne mutasjonen.

Les: - Er du immun?

Hvis mutasjonen arves fra begge foreldrene kan den hindre HIV-viruset i å binde seg til cellene.

Da de tyske legene fant en donor med en slik mutasjon, og operasjonen var gjennomført, fant legene ut at leukemien ble borte, men det mest overraskende var at det nå var umulig å påvise HIV hos 42-åringen.

Finner ikke igjen viruset

Nå, to år etterpå, har legene fortsatt ikke funnet igjen HIV-viruset hos mannen.

- Men vi kan ikke utelukke muligheten for at viruset fortsatt er der. Viruset er komplisert. Det kan alltids komme tilbake, sier Hütter.

Pasienten har sluttet på medisinene han brukte da han fortsatt hadde påvist HIV. Til vanlig fører dette til at viruset blomstrer opp i kroppen, men i dette tilfelle ser altså HIV-viruset til å ha forsvunnet.

Kan løse gåten

Legene understreker at dette aldri kan bli en standard behandling for HIV. Benmargstranplantasjoner er kompliserte og farlige, og pasientene kan risikere å dø av selv den minste infeksjon fordi immunsystemet ikke virker før stamcellene fra donoren har erstattet pasientens egne celler.

Men den nye kunnskapen kan føre til at man finner ut mer om hvordan genterapi kan være med på å løse AIDS-gåten, og kanskje på sikt finne en kur mot sykdommen.

I fjor døde to millioner mennesker av AIDS på verdensbasis. 2,7 millioner ble smittet av HIV-viruset.

Denne saken ble første gang publisert 17/11 2008, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også