Blærekatarr

Kald rumpe gir ikke blærekatarr

Det gjør ikke for trang bukse eller å bli liggende i sengen etter sex heller.

Foto: FOTO: colourbox.com
Publisert Oppdatert

Den svenske allmennlegen Malin André snakket nettopp om blærekatarr på et legeseminar i Älvsjö i Sverige, og strippet bort mange av mytene som omgir sykdommen. Hun sa blant annet at man ikke får blærekatarr av å fryse eller bli kald nedentil.

- Og man behøver ikke å stå opp og tisse etter samleie, man kan trygt bli liggende, sa allmenlege André, som kommer fra den svenske byen Falun. I Norge får så mange som 10 prosent av alle voksne kvinner og en prosent av menn ha fått diagnosen hos lege, i løpet av ett år, skriver Helsenett.

Uriktige myter

Allmennlege André sier hun har gått gjennom det vitenskapelige grunnlaget for mange av mytene som omgir blærekatarr, og funnet ut at svært få av dem stemmer. I motsetning til det mange tror, har verken C-vitamin eller tranebærjuice noen dokumentert effekt mot sykdommen, skriver Aftonbladet. Klikks ernæringsfysiolog er uenig.

Les også: Stringtrusa er en bakteriebombe

- Tranebær inneholder en type flavonoider (proantocyanidiner) som sørger for at bakteriene ikke klarer å feste seg på innsiden av urinblæren. Vi vet imidlertid ikke hvor mye tranebær som er nødvendig og hvor lenge man bør ta det. Ei heller hvilke form tranebær bør inntas i, sier ernæringsbiolog Lise von Krogh.

Har du spørsmål om infeksjonssykdommer? Spør doktor Miklos Degre her.

E. Coli, sex og arv

Den svenske allmennlegen mener at arv, bruk av pessar med spermdrepende middel, og det å ha sex i sin alminnelighet er ting som øker sjansen for å få blærekatarr. André understreket at man ikke skal behandle blærekatarr med antibiotika, ettersom en tredel av dem som får diagnosen blir friske av seg selv innen en uke.

Les også: Slik avslører du E. Coli

- Har man store plager forbundet med infeksjonen og vil bli kvitt den fortere, kan man ta medisin. Men det er ikke noe man behøver, det er viktig å vite ettersom antibiotikaresistensen øker, sa hun.

Den medisinske betegnelsen på blærekatarr er cystitt og skyldes som regel bakterier som i de fleste tilfeller kommer fra tarmen, E.Coli-bakterier.

Blærekatarr skyldes vanligvis enten at det har oppstått infeksjon i, eller ved utgangen av, urinblæren. Tilstanden er langt hyppigere hos kvinner enn hos menn, skriver DoktorOnline.no.

Les mer om urinveisinfeksjon og se video her .

Les også:

Bli kvitt tastaturmøkka

Urinveisinfeksjon kan drikkes bort

Skader underlivet under fødselen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning