Influensamedisinen Tamiflu

Derfor skal du ta Tamiflu

Har du mer enn 38 grader i feber?

TAMIFLU: Usikker på hva Tamiflu egentlig er? Vi gir deg informasjonen du trenger for å bli litt klokere på den mye omtalte medisinen.
TAMIFLU: Usikker på hva Tamiflu egentlig er? Vi gir deg informasjonen du trenger for å bli litt klokere på den mye omtalte medisinen. Foto: Foto: AP / Scanpix
Publisert Oppdatert

Det er mye snakk om Tamiflu for tiden. Men hva er det egentlig og når skal man ta medisinen?

Les mer: Her er lenkene du trenger for å oppdatere deg om svineinfluensa

Forkorter sykdomsperioden

Ifølge Folkehelseinstituttet (Fhi) kan behandling med Tamiflu forkorte sykdomsperioden om du ikke har rukket å vaksinere deg og får influensa.

Tamiflu kan også redusere risikoen for komplikasjoner hvis behandlingen starter svært tidlig etter sykdomsutbruddet.

Informasjonssjef i Apotekforeningen Jostein Soldal sier til Klikk.no at du ikke behøver å ta medisinen om du har litt hoste.

- Symptomene skal være at du får over 38 grader i feber, og da gjerne forbundet med luftveisproblemer og kroppsverk. Det er derfor ikke nødvendig å ta Tamiflu om du hoster og nyser litt, sier han.

For at Tamiflu skal ha effekt er det viktig at behandlingen startes tidlig og innen 48 timer etter første symptomer.

- Hva gjør du om du ikke rekker det?

- Det skader ikke å ta medisinen, selv etter 48 timer. Det eneste som kan skje er at effekten er mindre, men medisinen er ikke skadelig så ta den gjerne uansett, sier informasjonssjefen.

Tamiflu ikke for gravide

Han legger til at gravide ikke skal ta Tamiflu som forebyggende, men heller bruke medisinen Relenza .

- Men er du gravid og allerede har fått påvist influensaen kan du ta Tamiflu, sier Soldal.

Er du gravid? Hos Helsedirektoratet får du informasjon og råd.

Fhi anbefaler også forebyggende behandling med Tamiflu hos personer i risikogruppene dersom noen av deres nærkontakter får influensa.

Les også: Gravide er redde for vaksinen

Leveres mot egenmelding torsdag

Hva er Tamiflu og hva brukes det mot:

* Tamiflu tilhører en gruppe medisiner som kalles "neuraminidasehemmere". Disse medisinene forhindrer influensavirus fra å spre seg i kroppen og hjelper oss slik å lette eller forebygge symptomene som oppstår fra influensavirusinfeksjon.

* Tamiflu forskrives til deg for behandling eller forebygging av influensa.

* Influensa er en infeksjon som er forårsaket av influensaviruset. Influensasymptomer er plutselig feber (over 37,8 grader) og hoste, rennende eller tett nese, hodepine, muskelsmerter og ofte sterk tretthet. Disse symptomene kan også skyldes andre infeksjoner enn influensa.

Ekte influensainfeksjon forekommer bare under de årlige utbruddene når influensavirus er i omløp i nærområdet. Utenfor epidemiperioden vil slike symptomer hovedsakelig være forårsaket av en annen infeksjon eller sykdom.

Kilde: Felleskatalogen.no

Fra og med i morgen, torsdag, får du Tamiflu på egenmelding på apoteket.

- Vi vil gjøre det litt enklere for folk å få raskere tilgang til influensamedisinene Tamiflu og Relenza, og samtidig avlaste kommunehelsetjenesten. Dette er en midlertidig ordning frem til midten av 2010, sier helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen ifølge Aftenposten .

For å få ut medisinen utlevert på apotek må du fylle ut et egenmeldingsskjema. Dette blir lagt ut på pandemi.no torsdag morgen. Du får også utlevert skjemaet på apotek eller på legevakten.

Er du fortsatt i villrede om hvor du kan vaksinere deg? På Pandemi.no finner du en alfabetisk oversikt over hvor du skal henvende deg i din kommune.

Les mer:

Anbefaler alle å ta vaksinen

Bare forkjølet - eller svineinfluensa?

Vaksine også for de minste barna

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning