Smerter ved vannlating

Dysuri

Sist oppdatert 04.12.2015

Smerter ved vannlating beskriver en sviende, brennende eller på annen måte smertefull følelse i urinrøret i forbindelse med vannlating.

Definisjon

Smerter ved vannlating, også kalt dysuri, skyldes som oftest sykelige tilstander i urinlederen, urinblæren eller urinrøret, av og til også i nyrene eller kjønnsorganene. Urinveisinfeksjon er den vanligste årsaken til smerter ved vannlating.

Smerter ved vannlating kan også skyldes at urinen irriterer områder hvor det er sår eller betennelsesforandringer. Avhengig av årsak kan smertene være ledsaget av andre symptomer som hyppig vannlating, blod i urinen, utflod fra urinrøret eller følelse av ufullstendig tømming.

Vurdering

Som regel er det ufarlige årsaker til smerter ved vannlating. Det vanligste er urinveisinfeksjoner. Vedvarende eller sterke plager bør imidlertid lede til at man tar kontakt med lege. Spesielt hvis man har tilleggssymptomer i form av, feber, smerter i ryggen, blod i urinen, problemer med å late vannet, utflod fra skjede eller urinrør eller på annen måte føler seg syk.

Urinveisinfeksjoner som ikke behandles, kan i noen tilfeller utvikle seg til nyrebekkenbetennelse (pyelonefritt). Symptomer på dette er feber og sykdomsfølelse og eventuelt smerter i ryggen. Hos gravide er det spesielt viktig å diagnostisere en eventuell urinveisinfeksjon.

Ubehandlet klamydiauretritt kan lede til senere problemer med fruktbarheten. En klinisk undersøkelse og en urinundersøkelse vil som regel avsløre hva som er årsaken til smertene. Hvis det er mistanke om gynekologiske tilstander vil legen gjennomføre en gynekologisk undersøkelse og ta dyrkningsprøver. Klamydiainfeksjon kan påvises med en dyrkningsprøve elller urinprøve.

Ved lidelser i prostata vil legen undersøke kjertelen ved å føre en finger opp i endetarmen. Han eller hun får på den måten et inntrykk av størrelsen, konsistensen, eventuelle oppfylninger og om den er smertefull. Ved uklare tilstander eller ved mistanke om alvorligere årsaker til vannlatingsplagene kan det være aktuelt å foreta en CT- eller MR-undersøkelse og av og til en endoskopisk undersøkelse i form av cystoskopi (undersøkelse av urinblæren).

Forekomst

Smerter ved vannlating forekommer ved en hel rekke sykdommer i nyrer og urinveier og i kjønnsorganene (urogenitalsystemet), og er en vanlig årsak til legehenvendelser i allmennpraksis.

Urinveisinfeksjon (UVI, blærekatarr) er den vanligste årsaken til smerter ved vannlating. Smertene er ofte ledsaget av hyppig vannlatingstrang, ofte skilles det bare ut små mengder urin (pollakisuri). Av og til er det synlig blod i urinen eller en spesiell lukt. Noen opplever i tillegg pressfornemmelse over blæren. Urinveisinfeksjon skyldes i de fleste tilfeller bakterier.

Kvinner er mer utsatt for å få urinveisinfeksjoner fordi de har et kortere urinrør. Det gir bakteriene lettere adgang til blæren. Urinveisinfeksjon er særlig vanlig hos unge kvinner, gravide, kvinner i overgangsalderen og hos pasienter med grunnlidelser som diabetes mellitus og steiner i urinveiene og pasienter med innlagt kateter.

Betennelse i urinrøret (uretritt) kan også gi smerter og spesielt svie ved vannlatingen. I de fleste tilfeller forårsakes betennelsen av klamydia-bakterien, svært sjelden skyldes den gonoré. Dette er en seksuelt overført sykdom, og er vanligst hos unge, seksuelt aktive mennesker. Uretritt kan gi tilleggssymptomer i form av utflod fra urinrøret. 

Tilstander i prostatakjertelen, for eksempel en betennelse (prostatitt) eller i sjeldnere tilfeller kreft, kan forårsake smerter ved vannlatingen hos menn. Ofte vil de i tillegg gi dårligere kraft på urinstrålen og hyppig vannlating. Prostatitt gir ofte smerter mellom pungen og endetarmen (perineum).

Betennelse i bitestikkelen (epididymitt) hos menn gir smerter og problemer med vannlatingen, i tillegg smerter og tyngdefornemmelse i pungen, av og til med utstråling til magen, og ofte feber.

Infeksjoner i underlivet hos kvinner, for eksempel i form av soppinfeksjoner eller bakteriell vaginose (oppblomstring av bakterier som normalt finnes i skjeden), kan medføre smertefull vannlating. I tillegg gir de ofte utflodsplager.

Andre årsaker til smerter ved vannlating kan være: Stein i blæren eller urinrøret, fremmedlegeme i urinrøret, skader i urinrøret, for eksempel etter samleie, endometriose, kjemisk irritasjon for eksempel som følge av sterke såper eller Reiters sykdom. I sjeldne tilfeller kan smertene skyldes kreft i urinveiene.

Skrevet av Allmennlege

Birgitte Bjørntvedt Øie

Diskuter i Doktoronline forumet

Direktør/ansvarlig redaktør: Elisabeth Lund-Andersen

Redaktør: Trude Susegg

Utgiver: Egmont Publishing AS

Personvern og cookies Adresse: Nydalsveien 12, 0441 Oslo Telefon sentralbord: 22 77 20 00 Kundeservice

Klikk.no arbeider etter Vær varsom-plakatens retningslinjer for god presseskikk