Muskelkramper

Sist oppdatert 31.08.2015

Muskelkramper er et vanlig symptom, som kan kan være svært smertefullt. Vanligvis er krampene helt ufarlige. Muskelkramper kan ha mange ulike årsaker.

Definisjon

Muskelkramper varer som regel noen sekunder, men man kan også oppleve å ha kramper i flere minutter. Kramper om natten er det vanligste, og det er flere kvinner enn menn som får slike. Gravide får muskelkramper spesielt ofte.

Musklene som styrer bevegelsene våre, strammer seg og slapper av i et nøyaktig samspill for å bevege kroppen. Slike muskler strammer seg mer eller mindre viljestyrt, avhengig om de er en del av ubevisste bevegelser eller ikke.  Når musklene strammer seg uten vår vilje, og ikke slappes av, har man en muskelkrampe. Selv om man kjenner mange faktorer som kan gi slike kramper, er den nøyaktige mekanismer uklar.

Vurdering

Muskelkramper går som regel over av seg selv, og trenger ikke noen form for behandling. Å passe på væskebalansen og å få i seg nok væske daglig, kan holde muskelkrampene unna. Å tøye musklene etter trening og hardt arbeid kan virke forebyggende. Personer som er i god form, og som gir musklene nok hvile etter trening og hard belastning, er sjeldnere plaget av muskelkramper enn andre.

Når man får muskelkramper, kan massasje, varme omslag eller bad ha effekt for noen. En ispose kan også ha effekt mot de smertefulle krampene.

Selv om muskelkramper vanligvis er ufarlige, kan det noen ganger likevel være nødvendig å oppsøke lege. Dette gjelder spesielt dersom muskelkrampene kommer ofte, er svært smertefulle og plagsomme, dersom de ikke kommer etter hardt muskelarbeid. Dersom muskelkramper kommer sammen med hevelse, rødhet og andre forandringer i huden, skal man kontakte lege.

Dersom man har tilbakevende muskelkramper, spesielt dersom de gjør det vanskelig å sove om natten, kan det noen ganger være lurt å prøve en medisin mot krampene. En lege vil kunne hjelpe med slik behandling.

Forekomst

Overtrening, overbelastning og statisk muskelarbeid i en eller flere muskler, er vanlige årsaker til muskelkramper. Dehydrering og feil i saltbalansen kan også resultere i muskelkramper.

Selv om muskelkramper vanligvis er harmløse, kan det være medisinske tilstander bak krampene. Dårlig blodtilførsel til musklene på grunn av trange blodårer kan resultere i krampelignende smerter. Nerver som kommer i klem, kan også gi krampefølelse. Åreknuter, diabetes, lavt stoffskifte, lite E-vitamin, ulike nervesykdommer og urinsyregikt er andre årsaker som kan gi kramper. Mange legemidler kan ha muskelkramper som bivirkning. Eksempler på slike er vanndrivende og kolesterolsenkende medisiner. Det finnes mange teorier bak muskelkramper, men fremdeles er mye usikkert.

De fleste muskelkrampene oppstår i beina, og kramper i leggene er det vanligste. Iblant kan man kjenne en muskelknute i området der krampen sitter.

Skrevet av Allmennlege

Kjell Vaage

Diskuter i Doktoronline forumet

Direktør/ansvarlig redaktør: Elisabeth Lund-Andersen

Redaktør: Trude Susegg

Utgiver: Egmont Publishing AS

Personvern og cookies Adresse: Nydalsveien 12, 0441 Oslo Telefon sentralbord: 22 77 20 00 Kundeservice

Klikk.no arbeider etter Vær varsom-plakatens retningslinjer for god presseskikk