Den fjerde barnesykdom

Exanthema subitum

Den fjerde barnesykdom er en vanlig og ufarlig barnesykdom som gir feber og utslett.

Den fjerde barnesykdom har mange navn, blant annet tredagers feber, nettopp fordi et klassisk sykdomsbilde gir barnet feber i tre dager. Etter feberen kommer et utslett som varer i opptil fire dager. Den fjerde barnesykdom skyldes et virus, og er helt ufarlig. 

Den fjerde barnesykdom er en veldig vanlig tilstand, og så godt som alle barn vil få den fjerde barnesykdom i løpet av barndommen. Viruset som gir den fjerde barnesykdom overføres mellom barn eller voksne som bærer viruset. Hyppigst ser man den fjerde barnesykdom hos barn mellom 7 og 13 måneder, og den fjerde barnesykdom ses svært sjelden på barn over tre år. Ingen spesiell behandling er nødvendig, og alle blir friske. 

Symptomer

Typiske symptomer på den fjerde barnesykdom er feber i tre dager, og deretter utslett i tre dager.

Den fjerde barnesykdom starter ofte med feber som varer i tre til fem dager. Mange vil få høy feber, ofte 39-40 grader. Likevel vil barnet ofte ha god allmenntilstand, det vil si at det fortsatt orker å spise, drikke og å leke. Noen vil være mer sykdomspreget med slapphet og redusert matlyst. Under feberperioden er det veldig vanlig å samtidig ha hovne lymfekjertler på halsen, hoste, diaré og mange er irritable. Ofte kan den fjerde barnesykdom tolkes som ørebetennelse av legen på grunn av røde trommehinner i øret.

Når feberen synker, kommer et utslett. Utslettet starter oftest i nakken og på overkroppen, og kan deretter spre seg videre til ansiktet, armer og ben. Utslettet er svakt rosa eller rødt, og består av små prikker som kan være noe hevet fra hudoverflaten. Som regel vil ikke utslettet klø. Utslettet kan vare i opptil fire dager, men forsvinner ofte etter bare en eller to dager. I sjeldne tilfeller gir feberen feberkramper. Det er ikke farlig, men kan være skremmende.

Behandling og forebygging

Den fjerde barnesykdom krever som regel ingen behandling.

Den fjerde barnesykdom er en ufarlig virusinfeksjon som kroppens immunforsvar tar hånd om selv. Verken feberen eller utslettet trenger noen spesiell behandling for å gjøre barnet friskt, men som alltid ved feber er det viktig at barnet får i seg nok drikke og helst noe mat. Noen barn kan ha nytte av paracetamol (Paracet) i feberperioden for å føle seg bedre. I sjeldne tilfeller gir feberen feberkramper. Det er ikke farlig, men kan være skremmende. I noen få tilfeller behandles feberkramper med krampedempende medisiner.

Undersøkelse og diagnostikk

Den fjerde barnesykdom diagnostiseres ved at legen hører om den klassiske sykehistorien, og samtidig ser på utslettet.

Det er først og fremst den klassiske sykehistorien med feber før utslett som gir legen diagnosen den fjerde barnesykdom. Det er ikke nødvendig å ta noen prøver for å bekrefte diagnosen.

Årsak

Den fjerde barnesykdom skyldes ufarlige virus som smitter fra barn eller voksne som bærer viruset.

Den fjerde barnesykdom skyldes ufarlige herpes-virus. Det er herpes-virus type 6 som er årsaken i de aller fleste tilfeller, men av og til kan type 7 være årsaken til den fjerde barnesykdom. Det er virustyper som finnes blant oss hele tiden. I og med at så godt som alle barn får den fjerde barnesykdom, er alle voksne allerede immune mot ny sykdom. På den måten kan viruset smitte fra voksen til barn uten at den voksne har tegn til sykdommen. Det finnes mange typer herpes-virus, som alle kan gi oss ulike typer sykdommer. Mange kan ha hørt om herpes-virus som årsak til forkjølelsessår på leppen, eller sår i underlivet. Det er andre typer herpes-virus som er litt forskjellige fra de som gir den fjerde barnesykdom. Med andre ord, herpes type 6 og 7 vil ikke gi forkjølelsessår eller sår i underlivet.

Prognose

Den fjerde barnesykdom har veldig god prognose. Så godt som alle blir helt friske.

Prognosen for den fjerde barnesykdom er veldig god. Den fjerde barnesykdom er en vanlig og ufarlig tilstand. De aller fleste blir helt friske innen en uke fra feberstart uten noen spesiell behandling. Noen barn kan utvikle feberkramper som en reaksjon på feberen. Helt unntaksvis kan den fjerde barnesykdom gi alvorlige komplikasjoner. Så lenge barnet er i god form og ikke har feber, kan det gå i barnehage.

Fakta om Den fjerde barnesykdom:

Den fjerde barnesykdom gir barnet feber i tre dager. Etter feberen kommer et utslett som varer i opptil fire dager.

Den fjerde barnesykdom skyldes ufarlige herpes-virus. Ingen spesiell behandling er nødvendig, og alle blir friske. 

Så lenge barnet er i god form og ikke har feber, kan det gå i barnehage.

Skrevet av Medisinstudent med legelisens

Martine Gausel Engan

Skrevet av Allmennlege

Kjell Vaage

Diskuter i Doktoronline forumet

Fakta om Infeksjonssykdommer hos barn:

Infeksjonssykdommer er sykdommer som forårsakes av infeksjoner med bakterier, virus, sopp eller parasitter. Virusinfeksjoner er det hyppigste hos barn. Blant annet er de tradisjonelle barnesykdommene stort sett forårsaket av virus. Det samme gjelder forkjølelser og en del mage- og tarminfeksjoner.

Infeksjoner er hyppig i barnealder fordi barn har mindre antistoffer. De ulike antistoffene dannes etter at man har blitt utsatt for forskjellige virus og bakterier. Et barn gjennomgår i snitt seks til sju infeksjoner per år de første to leveårene.

Direktør/ansvarlig redaktør: Elisabeth Lund-Andersen

Redaktør: Trude Susegg

Utgiver: Egmont Publishing AS

Personvern og cookies Adresse: Nydalsveien 12, 0441 Oslo Telefon sentralbord: 22 77 20 00 Kundeservice

Klikk.no arbeider etter Vær varsom-plakatens retningslinjer for god presseskikk