Bronkiolitt

Bronchiolitis

Bronkiolitt er betennelse i de minste grenene i luftveiene (bronkiolene) hos barn under to år. Skyldes som oftest RS-virus.

Bronkiolitt er en hyppig barnesykdom, som oppstår hos barn under to år. Spesielt spedbarn er utsatt for bronkiolitt. Bronkiolitt er betennelse i de minste grenene i luftveiene, også kjent som bronkiolene. Bronkiolitt er i de aller fleste tilfeller forårsaket av viruset respiratorisk syncytialvirus (RS-virus) eller beslektede virus. Bronkiolene blir trange på grunn hevelse og økt slimproduksjon. Det kan føre til vanskeligheter med å puste hos små barn, og det er derfor ofte nødvendig med innleggelse på sykehus for behandling/oppfølging. Noen barn er mer utsatt for bronkiolitt, og faktorer som øker risikoen, er lav alder (under seks uker), for tidlig født, medfødt/kroniske lungefeil og syndrombarn. Røyking kan også øke risikoen for bronkiolitt. Det er derfor viktig å skåne små barn for røyk. 

Symptomer

Bronkiolitt kan føre til vanskeligheter med å puste hos barn på grunn av hevelse og slim i bronkiolene.

Bronkiolitt hos barn starter ofte med forkjølelse, tett nese, lett feber og hoste med slim. Hosten utvikler seg til å bli intens på grunn av trangere bronkioler. Pusten blir også raskere. Man kan ha vanskeligheter med å puste, derfor må det brukes ekstra krefter og muskler for å puste. Musklene rundt og mellom ribbeina trekker seg da sammen for å assistere med å puste. I korte perioder kan man også stoppe å puste fullstendig. Ved sterke problemer med å puste, kan barnet ha så mye mangel på oksygen at huden bli blåfarget (cyanotisk).

Barnet har ofte problemer med å ta til seg mat og drikke. På grunn av intens hoste og rask pust kan en fort blir sliten og utmattet. Plagene ved bronkiolitt varierer mellom barn. Det er ofte de aller yngste som blir rammet med kraftig pustebesvær. Barn som tidligere har vært smittet med RS-virus, får ofte en mild form av bronkiolitt. 

Behandling og forebygging

Bronkiolitt er forårsaket av virus, så det finnes ingen spesifikk behandling. Det viktigste er å unngå alvorlig pustebesvær.

Målet med behandling av bronkiolitt er å gjøre det lettere å puste og unngå mangel på oksygen i kroppen. Siden bronkiolitt som oftest forekommer hos barn under to år, er det ofte nødvendig med innleggelse på sykehus for behandling. Barn kan få sterke problemer med å puste, og det er da nødvendig med tett oppfølging på sykehus. Oksygen- og væsketilførsel er viktig.

Siden bronkiolitt er forårsaket av et virus, finnes det ingen spesifikk behandling. Nesedråper og saltvannsdråper kan brukes for å løse opp slim i bronkiolene, slik at det blir lettere å puste. Inhalasjon av adrenalin er førstevalget av medisiner for å åpne bronkiolene. Ved bruk av adrenalin er det viktig at barnet blir observert av helsepersonell i etterkant, siden adrenalin har muligheten til å påvirke andre organer i kroppen, spesielt hjertet.

For å unngå bronkiolitt er det viktig med god håndhygiene, holde seg unna mulig smittefare og unngå passiv røyking. Amming mer en seks måneder kan være med på å beskytte mot bronkiolitt. Ved spesielle tilfeller, barn med høy risiko for alvorlig bronkiolitt, kan det gis sprøyter med medisiner (palivizumab) for å forebygge bronkiolitt. 

Undersøkelse og diagnostikk

Bronkiolitt kan diagnostiseres ved røntgenbilde, men det er ofte ikke nødvendig.

Bronkiolitt fører til trange luftveier på grunn av økt slimprodusksjon og hevelse i bronkiolene. Når man lytter på lungene med stetoskop kan man høre pipelyder på utpust og knatrelyder på innpust. Pusten er ofte rask grunnet trange luftveier. Bruk av ekstra muskler mellom og rundt ribbeina tyder på vanskeligheter med pusten. Blodprøver har lite verdi ved mistanke om bronkiolitt. Grunnet vanskeligheter med å puste, altså lavt inntak av oksygen, kan det vise lave verdier på pulsoksimeter (mindre enn 92 prosent). Røntgenbilde av brystet kan tas, men er ofte ikke nødvendig. For å bekrefte hvilken type virus som har forårsaket bronkiolitt, kan det tas en slimprøve i nesen.

Årsak

Årsaken til bronkiolitt er virus, og det vanligste viruset er respiratorisk syncytialvirus (RS-virus).

Bronkiolitt er forårsaket av virus. Respiratorisk syncytialvirus (RS-virus) eller beslektede virus er i de fleste tilfeller årsaken til bronkiolitt. RS-viruset er et nokså vanlig virus, som kan forårsake ulike sykdommer. Hos voksne kan det føre til en enkel forkjølelse, mens hos barn under to år kan det føre til bronkiolitt som kan være svært alvorlig. RS-viruset er svært smittsomt, spesielt for små barn som ikke har utviklet et fullstendig immunforsvar. Bronkiolitt og RS-viruset kan smitte fra spytt eller slim som legger seg i luften som små dråper. Det er derfor viktig å holde små barn unna mulige smittekilder, som voksne med en helt enkel forkjølelse. God håndhygiene er et viktig element for å unngå smitte.

Prognose

Bronkiolitt er svært vanlig og går som oftest over med riktig behandling.

Bronkiolitt er svært vanlig blant barn under to år. Barn uten økt risiko for alvorlig bronkiolitt blir friske og uten plager og komplikasjoner allerede etter tre til syv dager. Ved økt risiko for alvorlig bronkiolitt, som lav alder (under seks uker), for tidlig født, medfødt/kroniske lungefeil og syndrombarn, øker også sykeligheten og dødeligheten. Barn med økt risiko er ofte avhengig av innleggelse på sykehus for behandling og oppfølging. Det er mulig å bli smittet av RS-virus flere ganger, men første bronkiolitt er mest alvorlig. Spedbarn som får bronkiolitt, kan være mer utsatt for å få astma i senere alder.  

Fakta om Bronkiolitt:

Bronkiolitt er en hyppig barnesykdom, som oppstår hos barn under to år. Spesielt spedbarn er utsatt for bronkiolitt. Bronkiolitt er betennelse i de minste grenene i luftveiene, også kjent som bronkiolene. Bronkiolitt er i de aller fleste tilfeller forårsaket av viruset respiratorisk syncytialvirus (RS-virus) eller beslektede virus.

Bronkiolitt fører til kraftig hoste, pusteproblemer og ofte en blålig hudfarge hos små barn. Barn under seks uker, for tidlig fødte barn, barn med medfødt/kronisk lungefeil og syndrombarn er spesielt utsatt. Mange barn må behandles for RS-virus på sykehus. De fleste blir helt bra igjen.

Skrevet av Medisinstudent med legelisens

Joachim Hofgaard

Skrevet av Allmennlege

Kjell Vaage

Diskuter i Doktoronline forumet

Fakta om Lungesykdommer:

Lungesykdommer omfatter sykdommer i lungevevet, nedre luftveier og blodårene til lungene. Den hyppigste årsaken til sykdommer i lunger og nedre luftveier er infeksjoner forårsaket av virus og bakterier, som bronkitt eller lungebetennelse. Luftveiene kan også ta skade av røyk og annen luftforurensning, og kan reagere allergisk mot forskjellige allergener som pustes inn. Allergi, astma og kronisk obstruktiv lungesykdom (KOLS) er vanlige årsaker til symptomer fra de nedre luftveiene.

Sykdommer som fibrose, blodpropper og lungekreft er alvorlige, og vil kreve legehjelp. Lungekreft er den fjerde hyppigste kreftformen i Norge, og den som tar flest liv.

Vanlige symptomer ved lungesykdom er hoste, tungpustethet og brystsmerter. Hoste med blodig oppspytt, slapphet og vekttap kan være tegn på alvorlig lungesykdom.

Fakta om Infeksjonssykdommer hos barn:

Infeksjonssykdommer er sykdommer som forårsakes av infeksjoner med bakterier, virus, sopp eller parasitter. Virusinfeksjoner er det hyppigste hos barn. Blant annet er de tradisjonelle barnesykdommene stort sett forårsaket av virus. Det samme gjelder forkjølelser og en del mage- og tarminfeksjoner.

Infeksjoner er hyppig i barnealder fordi barn har mindre antistoffer. De ulike antistoffene dannes etter at man har blitt utsatt for forskjellige virus og bakterier. Et barn gjennomgår i snitt seks til sju infeksjoner per år de første to leveårene.

Direktør/ansvarlig redaktør: Elisabeth Lund-Andersen

Redaktør: Trude Susegg

Utgiver: Egmont Publishing AS

Personvern og cookies Adresse: Nydalsveien 12, 0441 Oslo Telefon sentralbord: 22 77 20 00 Kundeservice

Klikk.no arbeider etter Vær varsom-plakatens retningslinjer for god presseskikk