Køhlers sykdom

Kohler disease

Sist oppdatert 22.05.2015

Køhlers sykdom er en sjelden barnesykdom i mellomfoten, hvor båtbeinet brytes ned.

Køhlers sykdom er en sjelden sykdom i mellomfoten blant barn under ti år. Det er vanligere med Køhlers sykdom blant gutter. Mellomfoten består av mange små bein, og ett av disse beina heter båtbeinet. I Køhlers sykdom brytes båtbeinet ned og fører til smerter på innsiden av mellomfoten. Båtbeinet er det siste beinet i foten til å utvikle benvevet slik at det blir hardt. De ferdigutviklete beina klemmer, trolig under benvevsutviklingen, av blodtilførselen til båtbeinet.

Det er også mulig at føttene påføres så mye påkjenning og belastning under oppveksten at blodtilførselen på et tidspunkt kuttes av til båtbeinet. Næring og blod kommer i hvert fall ikke frem til båtbeinet, og fører til at det brytes ned. I Køhlers sykdom responderer kroppen med å bygge opp nye blodårer til båtbeinet, slik at det får den nødvendige næring for å bygge seg opp igjen. Køhlers sykdom går over av seg selv, og båtbeinet bygger seg opp igjen og blir normalt.

Symptomer

Køhlers sykdom fører til plager på innsiden av mellomfoten hos barn.

I Køhlers sykdom brytes båtbeinet ned, som ligger på innsiden av mellomfoten. Køhlers sykdom fører til smerter og hevelse på innsiden av mellomfoten. Smertene øker ved belastning. Barn vil ofte halte og tråkket ned på utsiden av foten for å unngå smerter. Mellomfoten er også øm ved berøring.  

Behandling og forebygging

Køhlers sykdom går over av seg selv med hvile og avlastning av foten.

Køhlers sykdom er en sykdom som går over av seg selv, så det finnes ingen spesifikk behandling. Smertene i mellomfoten kan behandles med betennelsesdempende medisiner som ibuprofen. Ved Køhlers sykdom er det viktig å hvile foten som er påvirket. Man må unngå for mye påkjenning og belastning på foten. Det er mulig å gipse foten i seks til åtte uker ved Køhlers sykdom, men det er usikkert om det fører til raskere bedring. Etter Køhlers sykdom kan det være nyttig å bruke støttesåle, som støtter oppunder innsiden av mellomfoten. Altfor stor belastning på foten bør også unngås rett etter Køhlers sykdom. 

Undersøkelse og diagnostikk

Køhlers sykdom fører til at båtbeinet brytes ned. Det kan man se på røntgenbilde.

Køhlers sykdom fører til smerter på innsiden av mellomfoten. Barn halter og tråkker ned med utsiden av foten for å unngå smertene. Ved mistanke om Køhlers sykdom er det viktig å ta røntgenbilde. På røntgenbildet er båtbeinet ofte delt opp i mindre biter og benoppbyggingen er ikke like de andre beina rundt. Båtbeinet har ofte lavere bentetthet. På røntgen kan også hevelsen i bindevevet være synlig. 

Årsak

Årsaken til Køhlers sykdom er ukjent. Båtbeinet brytes ned grunnet manglende blodtilførsel.

Årsaken til Køhlers sykdom er foreløpig ukjent. Det som er sikkert, er at båtbeinet mister blodtilførsel og brytes deretter ned. Grunnen til tapt blodtilførsel er fortsatt usikker. Det er noen teorier på hva som kan være årsaken til den manglende blodtilførselen. En teori er at utviklingen av benvevet i båtbeinet ikke er fullstendig utviklet hos barn, dermed ved mye belastning og påkjenning blir blodtilførselen til båtbeinet kuttet. Deretter, uten blod, brytes båtbeinet ned. En annen teori er at båtbeinets benvev utvikler seg tregest av alle beina i mellomfoten. De andre beina i mellomfoten er harde og ferdigutviklet tidligere, og vil dermed klemme på båtbeinet og dens blodtilførsel. Båtbeinet vil igjen ikke få nok blod, og deretter brytes ned.

Køhlers sykdom går over av seg selv. Ved manglende blodtilførsel til båtbeinet i Køhlers sykdom, vil kroppen reagerer med å bygge nye blodårer for å gjenopprette blodtilførselen. Båtbeinet vil få tilbake blodtilførselen og bygge seg opp som normalt. 

Prognose

Køhlers sykdom går over av seg selv, og båtbeinet bygger seg opp til å bli normalt igjen.

Utfallet ved Køhlers sykdom er utmerket. Ved hvile og avlastning av den påvirkete foten, vil Køhlers sykdom gå over av seg selv. Det varierer fra barn til barn hvor fort plagene går over. Det kan ta alt fra dager til år. Innen to år er man helt sikkert fri for plager, og båtbeinet er normalt igjen. Hvis smerter vedvarer lenger enn to år, må man se etter en annen forklaring enn Køhlers sykdom.

Fakta om Køhlers sykdom:

Køhlers sykdom er en sjelden barnesykdom i mellomfoten, hvor båtbeinet brytes ned. Sykdommen rammer barn under ti år, og gir smerter på innsiden av mellomfoten, og ofte halting.

Sykdommen går over av seg selv i løpet av noen uker eller lengre tid, og varer ikke mer enn to år. Behandling er smertestillende medikamenter og hvile og avlastning.

Skrevet av Medisinstudent med legelisens

Joachim Hofgaard

Skrevet av Allmennlege

Kjell Vaage

Diskuter i Doktoronline forumet

Direktør/ansvarlig redaktør: Elisabeth Lund-Andersen

Redaktør: Trude Susegg

Utgiver: Egmont Publishing AS

Personvern og cookies Adresse: Nydalsveien 12, 0441 Oslo Telefon sentralbord: 22 77 20 00 Kundeservice

Klikk.no arbeider etter Vær varsom-plakatens retningslinjer for god presseskikk