Ganglion

Latin: Ganglion

Sist oppdatert 08.05.2015

Ganglion er en hevelse eller kul som oftest oppstår på håndledd eller fingre. Symptomene er som regel kun smerte, og kulen går ofte vekk av seg selv.

Ganglion er en slags cyste som ligger rett under huden. Den har form som en liten hoven kul og har væske innvendig. Ganglion oppstår i relasjon til et ledd eller sener, oftest på baksiden av håndleddet, innsiden av håndleddet eller fingre. Man kan få ganglion på føtter også, men det er sjeldnere.

Man er ikke helt sikker på årsaken til at man får ganglion. Det man vet er at de alltid oppstår nær ledd eller sener, og man antar det er en reaksjon fra leddhinnen som gir denne cystedannelsen. Trolig fører en irritasjon i vevet til økt dannelse av væske.

Ganglion er svært vanlig og er ikke farlig. Tilstanden gir ofte ingen symptomer, men noen ganger får man noe ømhet og smerter. Mange pasienter vil ha den fjernet av kosmetiske hensyn. Enkelte ganger kan ganglion ligge i nærheten av blodårer eller nerver. Da kan man få symptomer. Om det er tilfellet kan man tappe ganglionet eller operere det vekk. Oftest trenger man ingen behandling.

Symptomer

Ganglion kan gi noe smerte, stivhet og eventuelt nedsatt følelighet. Det vanligste er at et ganglion kun er kosmetisk skjemmende.

Ganglion kan sitte ulike steder på kroppen. Det helt klart vanligste er på baksiden av hånden eller på håndleddet. Ganglion kan også sitte på fingrene og innsiden av hånden. Man kan også ha ganglion over fotrygg eller på knær, men det er mer sjeldent enn rundt hånden. Ganglion kan også sitte dypere i kroppen, for eksempel inni bein, og da er det ikke lett å finne årsaken til symptomene.

Pasienten merker en kul eller hevelse på et av disse områdene på kroppen. Utviklingen kan være snikende og kulen kan vokse gradvis. Det er ofte ingen symptomer fra ganglionet, men om det presser på nærliggende nerver kan det gi symptomer som smerte og nedsatt følelighet. Om ganglionet gir smerter kan enkelte pasienter fortelle om at disse forverres ved aktivitet og bedres i hvile. Et ganglion kan også være mekanisk i veien for bevegelsen i et ledd, og gjøre det stivt og med nedsatt bevegelighet.

Behandling og forebygging

Ganglion går ofte vekk av seg selv, men man kan også forsøke å tappe ut væsken. Enkelte ganger er operasjon nødvendig for å fjerne strukturen.

Mange ganglion forsvinner av seg selv. Det er da mest aktuelt å vente og se, eventuelt sammen med litt betennelsesnedsettende tabletter (NSAIDS). Om ganglionet ikke forsvinner av seg selv, eventuelt om pasienten plages mye, kan legen tappe ut væsken. Da får man lokalbedøvelse inn i områdene rundt ganglionet, og legen stikker en nål inn. Etter dette tappes det ut så mye væske som mulig, og legen skyller godt med saltvann. Ganglionet må ofte tappes fra flere sider. Pasienten kommer gjerne tilbake til flere tappinger. Det er alltid en infeksjonsrisiko ved slik behandling, og blodårer og nerver i nærheten kan skades. Tapping er ikke så enkelt om ganglionet ligger dypt under huden. Derfor kan ultralydveiledet tapping være en løsning. Det vil si at legen bruker ultralyd for å orientere seg. Ofte må slike ganglion opereres om de gir plager.

Operasjon kan foretas både som åpen operasjon og som kikkehullsoperasjon, det avhenger av retningslinjer på sykehuset og hva legen ønsker. Uansett krever operasjon en nøye vurdering av nervefunksjon, bevegelighet og generell vurdering av hånden før inngrepet. I verste fall kan ganglionet ha vokst inn i nerver eller blodårer. Det gjør operasjonen mer komplisert. Operasjonen går ut på at man fjerner så mye av ganglionet man kan. Det er ikke alltid like lett å få vekk alt, og da er det en risiko for at ganglionet kommer tilbake.

Undersøkelse og diagnostikk

Ganglion diagnostiseres ved klinisk undersøkelse. Enkelte ganger kan et bilde være nødvendig.

Diagnosen av et ganglion kan være enkel om det ligger overflatisk til i huden. Legen må allikevel kjenne godt på konsistensen og vurdere om det kan være noe annet. Om ganglionet ikke kan sees på overflaten av huden, er diagnosen vanskelig og blir lett misforstått med uspesifikke leddsmerter.

Et ganglion er mulig å flytte på under huden, og det skal være mulig å trykke det ned og endre formen. Huden over et ganglion er helt normal, eller noe tynnere. En god test kan være å lyse med en liten lommelykt inn mot kulen fra siden. Om det er et ganglion vil hele strukturen lyse opp lett, mens andre strukturer ikke vil spre lyset så godt.

Det er sentralt å vurdere nervefunksjon og blodsirkulasjon om ganglionet kan ligge i nærheten av slike strukturer. Spesielt følelighet nedenfor ganglionet er aktuelt å vurdere, det gjelder oftest i fingrene. Bevegeligheten til de aktuelle leddene er også viktig. Legen kan også vurdere å ta et røntgenbilde av ganglionet. Det gjelder spesielt ganglion i håndleddet, og om de sitter i dypet og er vanskelige å se. Man kan også ta et MR-bilde om man mistenker ganglion inne i benet. Ultralyd er også en enkel måte å diagnostisere ganglion på. For mange vil funnet av en «kul» vekke bekymring. Men ganglion er ikke er en farlig tilstand.

Årsak

Ganglion oppstår etter en irritasjon og reaksjon i leddhinnen. Kvinner får det oftere enn menn.

Man er ikke sikker på hva som gir ganglion. Man antar derimot at det er en del av leddhinnen (synovialhinnen) som spres utenfor leddet og lager en reaksjon der. Det gir en irritasjon og trolig nedbrytning av noe bindevev. Den reaksjonen gir økt produksjon av væske som fyller ganglionet. Kvinner får ganglion mye oftere enn menn, omtrent tre ganger så ofte. Det er enkelte undergrupper av ganglion, hvor enkelte er vanligst hos yngre pasienter og andre hos eldre pasienter. Det er en viss sammenheng mellom slitasjegikt og enkelte typer fingerganglion.

Prognose

Prognosen er svært god ved ganglion, også uten behandling. Det er ikke uvanlig å få det igjen senere.

Ganglion er en ufarlig tilstand som ofte går tilbake av seg selv. Rundt ti prosent får imidlertid ganglion igjen. Det er da vanligst at man får et nytt ganglion, ikke at det samme kommer tilbake. Etter operasjon har man alltid risiko for å få et stivt ledd, leddbåndskade eller nedsatt følelighet.

Fakta om Ganglion:

Ganglion er en slags cyste som ligger rett under huden. Den har form som en liten hoven kul og har væske innvendig. Ganglion oppstår i relasjon til et ledd eller sener, oftest på baksiden av håndleddet, innsiden av håndleddet eller fingre. Ganglion er svært vanlig og ikke farlig. Går som regel over av seg selv.

Skrevet av Medisinstudent med legelisens

Kjetil Føleide Isaksen

Skrevet av Allmennlege

Kjell Vaage

Diskuter i Doktoronline forumet

Direktør/ansvarlig redaktør: Elisabeth Lund-Andersen

Redaktør: Trude Susegg

Utgiver: Egmont Publishing AS

Personvern og cookies Adresse: Nydalsveien 12, 0441 Oslo Telefon sentralbord: 22 77 20 00 Kundeservice

Klikk.no arbeider etter Vær varsom-plakatens retningslinjer for god presseskikk