Betennelse i akillessenen

Achilles tendinitis

Betennelse i akillessenen kommer ved overbruk av senen, og er en av de vanligste senebetennelsene.

Det er for det meste mosjonister og idrettsutøvere som får betennelse i akillessenen. Det kommer av at de bruker akillessenen mer enn andre, og det fører til smerter bak på hælen og opp langs leggen. Betennelse i akillessenen kommer av overbruk av senen over lengre tid, noe som fører til irritasjon og småskader på senen. Det igjen, kan føre til en betennelse. Langvarige og uvante bevegelser av bein og fot kan også være med på å skape en betennelse i akillessenen. 

Akillessenen er den nedre delen av musklene på baksiden av leggen. Akillessenen fester leggmusklene til hælen, og leggmusklene og akillessenen brukes når man er i bevegelse med beina. Akillessenen er bygget slik at den skal tåle mye vekt, ulike bevegelser og støt mot bakken. Det skal derfor litt til for å få en betennelse i akillessenen, men ved mye aktivitet og bevegelse kan det oppstå. Av senebetennelser er betennelse i akillessenen en av de vanligste.

Symptomer

Betennelse i akillessenen fører til smerter bak på hælen og oppover leggen. Smertene kan gå utover daglige aktiviteter.

Betennelse i akillessenen fører til smerter ved, eller etter, fysisk aktivitet, og smertene er avhengig av alvorlighetsgraden av betennelsen. Akillessenen som er betent kan være øm og varm ved berøring, og området rundt senen kan være hovent og rødt. I etterkant av fysisk aktivitet med betennelse i akillessenen, kan senen være stiv og støl i lengre tid. 

Smertene ved betennelse i akillessenen kan graderes, og det blir ofte gjort for idrettsutøvere. Grad en er smerter bare etter aktivitet, og som forsvinner etter litt hvile. Grad to er smerter under aktivitet, men det er ikke så smertefullt at aktiviteten ikke kan gjennomføres. Grad tre er så sterke smerter at aktiviteten ikke kan gjennomføres, og grad fire er smerter hele tiden. 

Behandling og forebygging

Målet med behandling av betennelse i akillessenen er å dempe smertene, og komme tilbake til normal trening og aktivitet så fort som mulig.

Ved betennelse i akillessenen er det viktig å avlaste senen og unngå smerter. Akillessenen trenger også hvile når den er betent. For mye aktivitet vil kun føre til mer irritasjon av akillessenen og det vil gjøre betennelsen verre. Det er derfor viktig å moderere trening og aktivitet slik at det ikke plager akillessenen. Is kan brukes ved plutselige smerter ved betennelse i akillessenen, det demper hevelse og hjelper mot smertene. Betennelsesdempende medisiner (diklofenak, ibuprofen) er også effektivt. Det kan enten tas som tabletter, eller smøres på lokalt som gel. Medisinene skal helst ikke brukes over lengre tid.

Det er mulig å følge opp en betennelse i akillessenen med fysioterapi. Trening er da tilrettelagt slik at akillessenen og leggmusklene blir forsterket. Det minsker risikoen for å få betennelse i akillessenen senere, samt at det hjelper mot plagene. Det er viktig at treningen blir utført riktig, helst med en fysioterapeut. Sprøytebehandling med steroider hjelper mot betennelse i akillessenen. Det har kortvarig effekt, og er foreløpig ikke vitenskapelig bevist som en effektiv behandling. Behandling med sjokkbølger (ESWT) kan også brukes på betennelse i akillessenen, men det er fortsatt uvisst hva mekanismen bak dette er. Hvis man først får betennelse i akillessenen, er det viktig å finne årsaken, slik at man kan unngå å gjøre det som forårsaker betennelsen. Det kan for eksempel være å slutte å løpe på hardt underlag, få hælinnlegg, eller varme opp og tøye ordentlig ved trening. 

Undersøkelse og diagnostikk

Betennelse i akillessenen kommer som oftest hos idrettsutøvere og mosjonister som er mye i aktivitet.

Smerter i akillessenen ved, eller etter aktivitet og trening, tyder på en betennelse. Smertene kommer ofte gradvis og i sammenheng med overdreven trening. Området som er betent er ofte tydelig avgrenset til hælen og oppover akillessenen mot leggmusklene. Ved berøring er akillessenen øm, og det kan kjennes knuter i senevevet. Av og til, ved berøring av akillessenen mens foten beveger seg opp og ned, kan akillesenen gi en følelse av kram snø (krepitasjon).  

Årsak

Betennelse i akillessenen kommer av overbruk av senen i form av overdreven trening.

Overbruk av akillessenen, i form av trening, kan føre til betennelse. Overbruk vil si langvarig trening med gjentakende øvelser som påvirker akillessenen. Akillessenen er bygget slik at den tåler mye vekt, ulike bevegelser og støt mot bakken. Det er derfor ikke kun overbruk som er årsaken til betennelse i akillessenen. Bruk av feil teknikk eller dårlig skotøy påvirker også akillessenen negativt. Harde treningsunderlag eller underlag med lite friksjon er også skadelig for akillessenen over tid. Overbruk av akillessenen er forskjellig fra person til person, og det er derfor stor variasjon i hvor mye trening og aktivitet som skal til for å få betennelse i akillessenen. Ulik genetikk, vekt, muskelsvakhet og alder kan påvirke risikoen for en betennelse i akillessenen.

Prognose

Ved betennelse i akillessenen finnes det gode behandlings- og treningsmetoder.

Betennelse i akillessenen er en av de vanligste senebetennelsene blant idrettutøvere og andre fysisk aktive. Det finnes gode behandlings- og treningsmetoder mot betennelse i akillessenen, som vil hjelpe med å bli kvitt plagene. Betennelse i akillessenen kommer ikke plutselig, det er irritasjon og småskader på akillessenen over lengre tid som fører til betennelse. Disse skadene vil gjøre at akillessenen er mer utsatt for å få en betennelse ved en senere anledning. Det er derfor viktig å ha i bakhodet hva som var årsaken til betennelsen i akillessenen, og unngå dette. Ved god behandling og trening vil folk med betennelse i akillessenen bli smertefrie. 

Fakta om Betennelse i akillessenen:

Betennelse i akillessenen kommer av overbruk av senen over lengre tid. Av senebetennelser er betennelse i akillessenen en av de vanligste, og det er for det meste mosjonister og idrettsutøvere som får betennelse i akillessenen.

Akillessenen som er betent kan være øm og varm ved berøring, og området rundt senen kan være hovent og rødt. Ved betennelse i akillessenen er det viktig å avlaste senen og unngå smerter. Det er derfor viktig å moderere trening og aktivitet slik at det ikke plager akillessenen. 

Is kan brukes ved plutselige smerter ved betennelse i akillessenen, det demper hevelse og hjelper mot smertene. Betennelsesdempende medisiner er også effektivt. Fysioterapi vil minske risikoen for å få betennelse i akillessenen senere.  

Skrevet av Medisinstudent med legelisens

Joachim Hofgaard

Skrevet av Allmennlege

Kjell Vaage

Diskuter i Doktoronline forumet

Direktør/ansvarlig redaktør: Elisabeth Lund-Andersen

Redaktør: Trude Susegg

Utgiver: Egmont Publishing AS

Personvern og cookies Adresse: Nydalsveien 12, 0441 Oslo Telefon sentralbord: 22 77 20 00 Kundeservice

Klikk.no arbeider etter Vær varsom-plakatens retningslinjer for god presseskikk