Benlengdeforskjell

Anisomeli

Benlengdeforskjell betyr at det er ulik lengde på bena.

Benlengdeforskjell deles opp i to grupper; sann benlengdeforskjell, der knoklene faktisk er lengre på den ene siden, og funksjonell benlengdeforskjell, der skjevstilling i ledd gjør at det ene benet virker lengre enn det andre. Det er vanlig å ha en viss forskjell på benlengden, men dersom denne er større enn én centimeter, eller man har ryggsmerter, kan behandling være nødvendig. Sann benlengdeforskjell forekommer oftest hos barn. Siden de vokser, kan forskjellen også øke.

Symptomer

Symptomer på benlengdeforskjell er skjev kroppsstilling, ulik benlengde, og ryggsmerter.

Benlengdeforskjell kan føre til skjevhet i posisjonen når man står. Siden kroppen automatisk vil stille hodet rett, og finne balanse, vil muskler og ledd automatisk kompensere for en skjevhet i stillingen. Derfor observerer man ofte skjevhet i ryggen. Barn vil noen ganger stå på tå på det korteste benet.

Benlengdeforskjell kan i noen tilfeller føre til ryggsmerter. Det er derimot ikke vist at små forskjeller i benlengde fører til økt forekomst av ryggsmerter, sammenlignet med normalbefolkningen. 

Behandling og forebygging

Oppbygging av foten med såle eller ortopedisk sko er den vanligste behandlingsmåten. I sjeldne tilfeller er det nødvendig med operasjon.

I de aller fleste tilfeller av benlengdeforskjell er det ikke nødvendig med behandling. Det er først dersom det oppstår skjevhet eller smerter at behandling vurderes. I tilfeller med en til to centimeter forskjell i lengde vil man som oftest benytte seg av såler eller ortopediske sko. Der forskjellen er større, blir det vurdert om man må gjøre kirurgisk inngrep og rette opp i lengdeforskjellen, eller om såler også er tilstrekkelig her.

Undersøkelse og diagnostikk

Undersøkelse av lege og bruk av røntgen er de vanligste diagnostiske metodene.

Enkel legeundersøkelse kan ofte avdekke forkortede knokler. Også skjevstilling i hofteledd eller kneledd kan oppdages gjennom enkle undersøkelser. Vanligvis vil man fortsette utredelsen med røntgen. Røntgenbildene tas da av knær, hofter og ankelledd. Hos barn er det viktig å beregne den antatte veksthastigheten, og om ulikheten vil øke ettersom veksten fortsetter. Derfor tar man ofte røntgen en til to ganger i året for å observere veksthastigheten i vurderingen til behandling. For å beregne skjelettalderen er det vanlig å ta røntgen av hånden.

Årsak

Oftest forblir årsaken ukjent. Infeksjon, kreft eller brudd i knokler kan føre til endret vekst.

Benlengdeforskjell kan inntreffe av mange årsaker, men det er vanligst at man ikke finner noen direkte årsak. I noen tilfeller kan infeksjon, kreft eller brudd i benet føre til at det enten vokser fortere, eller at det stopper å vokse. Infeksjon eller brudd i midtstykket av knokkelen kan føre til økt vekst. Dersom det inntreffer i enden av knokkelen, vil det kunne stoppe veksten.

En rekke andre tilstander som barneleddgikt, medfødte sykdommer og sykdommer i nerver og muskler kan påvirke lengden eller veksten til knoklene i kroppen. Funksjonell benlengdeforskjell inntreffer når det er skjevhet i ledd. Slik skjevhet kan være forårsaket av andre ledd- og muskelplager eller skjevstillinger i andre ledd som i utgangspunktet ikke ville påvirket benlengden.

Prognose

Prognosen er avhengig av graden av forskjell mellom de to sidene. Liten forskjell vil sjelden være problematisk, mens forskjell over to centimeter bør behandles.

Prognosen er avhenging av graden av forskjell på benlengde. Det er lite forskningsmessig bevis, men det kan se ut til at benlengdeforskjell kan gi ryggsmerter og skjevstilling i ryggsøylen. Det er ingen bevis for at skjevstillingen i ryggsøylen kan bli permanent.

Fakta om Benlengdeforskjell:

Benlengdeforskjell, eller anisomeli, betyr at det ene benet er lengre enn det andre. I noen tilfeller er årsaken at knoklene er lengre på den ene siden enn på den andre. I andre tilfeller er det en feilstilling i ett eller flere ledd som gjør at benet blir forlenget på den ene siden.

Benlengdeforskjell behandles ikke hvis forskjellen er liten. Dersom forskjellen er mer enn en til to centimeter, er innleggssåle eller ortopediske sko behandlingen. I noen tilfeller er det aktuelt å operere for å korrigere skjevheten.

Skrevet av Medisinstudent med legelisens

Ole Jakob Sletten

Skrevet av Allmennlege

Kjell Vaage

Diskuter i Doktoronline forumet

Direktør/ansvarlig redaktør: Elisabeth Lund-Andersen

Redaktør: Trude Susegg

Utgiver: Egmont Publishing AS

Personvern og cookies Adresse: Nydalsveien 12, 0441 Oslo Telefon sentralbord: 22 77 20 00 Kundeservice

Klikk.no arbeider etter Vær varsom-plakatens retningslinjer for god presseskikk