Tietze syndrom

Sist oppdatert 15.06.2015

Tietze syndrom er en tilstand med betennelse i leddene mellom brystbenet og ribbena. Dette kan gi smerter over lang tid og være plagsomt.

Tietze syndrom er en tilstand hvor det er betennelse i selve brusken i ett eller flere av leddene mellom brystbenet og ribbena. Årsaken til at disse leddene blir betente, er oftest overbelastning. Dette skjer da oftest som følge av repeterende bevegelser over lengre tid. Tilstanden kan gi mye smerter og plager. Ofte kan pasientene fortelle at smertene er fraværende i hvile, men ved bevegelse, hoste og økt buktrykk kan de være kraftigere.

Tilstanden er relativt sjelden og helt ufarlig. Det er oftest yngre pasienter som får Tietze syndrom, ofte flere kvinner enn menn. Plagene går som regel over av seg selv, eller ved bruk av betennelsesdempende medikamenter. Pasientene er gjerne uten plager etter noen måneder.

Tietze syndrom har mange likhetstrekk med tilstanden kostokondritt, men historisk sett har det vært et skille mellom tilstandene. Skillet mellom disse to er trolig noe unødig, da symptomene og behandlingen er lik.

Leddene som blir betente ved Tietzes syndrom, kalles sternokostale ledd. Det betyr ledd mellom brystbenet (sternum) og ribbena (costae). Brystkassen vår består av mange strukturer, men skjelettet er bygget opp av ribbena som fester til brystbenet og ryggsøylen. Ribbena danner en slags rustning rundt alle de indre organene i overkroppen. Brystbenet (sternum) ligger midt på overkroppen over hjertet. På fremsiden av kroppen fester de syv øverste ribbena til brystbenet. Ribbena danner ulike ledd med brystbenet og i mellom bena har vi brusk. Betennelse ved Tietze syndrom sitter i brusken.

Symptomer

Tietze syndrom gir smerter i de aktuelle sternokostale leddene, spesielt i bevegelse og ved økt buktrykk.

Tietze syndrom gir tre symptomer: smerte, hevelse og ømhet lokalt over de aktuelle leddene med betennelse. Det vanligste er å få betennelse og symptomer fra de øverste leddene på brystbenet, gjerne der ribben to og tre fester. Man har ofte smerter fra mer enn ett ledd.

Pasientene vil ofte ha lite symptomer når de er i ro, men ved bruk av armer, vridning av overkroppen eller ved økt buktrykk (toalettbesøk, hoste, nysing) vil smertene ofte bli kraftigere. Smertene kan være såpass voldsomme at man våkner om natten om man har rullet over på magen.

Tietze syndrom gir ingen andre symptomer enn smerter, og er således en helt lokal tilstand. Smertene og plagene skal derimot ikke underkjennes. Enkelte pasienter synes det er ekkelt med smerter i brystet, da brystsmerter kan være et symptom på hjerteinfarkt. Legen skal derfor undersøke godt og informere pasienten nøye.

Behandling og forebygging

Tietze syndrom går ofte over av seg selv uten behandling, men enkelte pasienter kan ha behov for betennelsesdempende medikamenter.

Siden Tietze syndrom syldes betennelse, vil ofte tilstanden gå over av seg selv. Det er fornuftig å unngå belastende øvelser og dermed prøve å avlaste leddene. Dette betyr at man skal prøve å unngå bevegelser som gir mye smerter og plager, slik at betennelsen kan få mulighet til å roes ned. Har man fått plagene etter en type bevegelse, for eksempel benkpress, skal man slutte med denne bevegelsen. Fysioterapi kan også være nyttig.

Generelt ved muskel- og skjelettlidelser kan man fint bruke smertestillende tabletter. Enkelte ganger er tilstanden såpass plagsom at avlastning/hvile ikke har noen effekt. Da kan man trenge betennelsesdempende medikamenter for å bli kvitt plagene. Man foretrekker da lokal behandling, det vil si salve eller spray. Dette kan man bruke i noen uker, men man skal ikke bruke det kontinuerlig i mange måneder. Pasienter med dårlig effekt av salve, kan bruke betennelsesdempende tabletter. Fungerer ikke en type medikament, kan man forsøke en annen.

Det er også mulig å forsøke å sette inn kortikosteroider og smertestillende direkte i leddet. Dette gjøres ved hjelp av ultralyd, og kan ha god effekt. Legen vil ikke forsøke dette uten å ha forsøkt andre tiltak først.

Undersøkelse og diagnostikk

Tietze syndrom er en klinisk diagnose som stilles på bakgrunn av smerte over de aktuelle sternokostale leddene.

For at legen skal kunne stille diagnosen Tietze syndrom er det viktig å utelukke noen form for hjertesykdom eller skade forut for symptomene. Har pasienten falt eller vært i en ulykke kan man mistenke brudd. Om symptomene derimot har kommet gradvis, gjerne etter en form for overbelastning, er det mer naturlig å tenke på Tietze syndrom. Man må forsøke å finne ut hvilken bevegelse som kan ha utløst plagene.

Tietze syndrom gir smerter ved trykk mot de aktuelle sternokostale leddene, ikke andre steder. Legen vil derfor bruke litt tid på å kjenne på de ulike leddene og vurdere hvor smerten sitter. Det er også viktig å se på brystkassen uten klær: Tietze syndrom kan gi hevelse og rødme over leddene.

Noen pasienter kan man mistenke har en mer alvorlig årsak til brystsmertene sine. Da burde man utrede for hjertesykdom eller sykdom i spiserøret, som kan gi noe liknende smerter. Da hører det med å ta EKG og blodprøver. Er man sikker på at det er snakk om kun smerte over ribbena, er dette ikke nødvendig.

Årsak

Tietze syndrom er en tilstand som ofte kommer etter overbelastning. Noen ganger får man plagene uten noen klar årsak.

Tietze syndrom gir plager etter overbelastning av de sternokostale leddene. For eksempel kan benkpress og andre vektøvelser som gir mye trykk og bevegelse ned mot leddene, være en mulig årsak. Enkelte kan fortelle om maling, løfting av møbler og andre løftebevegelser i forkant av Tietze syndrom. Det er også eksempler hvor man ikke finner noen klar årsak.

Prognose

Tietze syndrom går som regel over av seg selv, og har utmerket prognose.

Tietze syndrom trenger ofte ingen behandling utover avlastning og hvile. De fleste blir bra av seg selv. De mest plagsomme tilfellene kan derimot trenge behandling, men disse pasientene blir også bra.

Det er svært viktig med god informasjon fra legen så pasienten ikke bekymrer seg over hjertesykdom unødig.

Fakta om Tietze syndrom:

Tietze syndrom er en tilstand hvor det er betennelse i selve brusken i ett eller flere av leddene mellom brystbenet og ribbena. Dette gir smerte og noen ganger hevelse i brystet. Smerten er mindre ved hvile og kraftigere ved bevegelse og buktrykk. Tietze syndrom syldes som regel overbelastning. Tietze syndrom er ufarlig, og går som oftest over av seg selv etter noen måneder.

Skrevet av Medisinstudent med legelisens

Kjetil Føleide Isaksen

Skrevet av Allmennlege

Kjell Vaage

Diskuter i Doktoronline forumet

Fakta om Skader i muskler og skjelett:

Skader i muskler og skjelett omfatter alt fra relativt ukompliserte og hyppig forekommende tilstander som ankelforstuinger og muskelstrekk til store kompliserte brudd og bløtdelsskader. Brudd oppstår oftest som følge av et ytre traume. Det kan også skyldes belastning over tid, såkalt tretthetsbrudd, eller de kan oppstå hvis skjelettstrukturen er svekket på grunn av underliggende sykdom som osteoporose eller spredning fra kreftsykdom.

Direktør/ansvarlig redaktør: Elisabeth Lund-Andersen

Redaktør: Trude Susegg

Utgiver: Egmont Publishing AS

Personvern og cookies Adresse: Nydalsveien 12, 0441 Oslo Telefon sentralbord: 22 77 20 00 Kundeservice

Klikk.no arbeider etter Vær varsom-plakatens retningslinjer for god presseskikk