Tennisalbue

Repetitive strain injury (RSI), lateral epikondylitt

Sist oppdatert 28.05.2015

Tennisalbue, også kalt musearm, er en betennelse i senene på utsiden av underarmen, opp mot albuen. Tennisalbue skyldes som regel en ensidig og langvarig belastning av hånden og underarmen, for eksempel ved tennisspilling eller mer vanlig, bruk av datamus.

Tennisalbue, også kalt musearm, er en svært vanlig tilstand i dagens samfunn med utbredt bruk av pc. Tennisalbue (musearm) oppstår i de fleste tilfeller hos personer som har lange arbeidsdager foran pc, og hos personer som spiller mye dataspill. Overdreven og ensidig belastning av musklene i underarmen ved langvarig pc-bruk gjør at man får en overbelastningsskade og påfølgende betennelsestilstand der hvor disse musklene fester til benet i albuen.

Tennisalbue gir typisk smerter på over-/yttersiden av underarmen, opp mot albuen. Det gjør vondt å trykke på dette området, og det gjør vondt å bevege hånden og fingrene. Smertene kan også spre seg nedover i hånden, og oppover i overarm, skulder og nakke. Tennisalbue kan behandles og forebygges ved fysisk trening, god arbeidsstilling og tilpasset utstyr, pauser underveis i arbeidsdagen, og ved å begrense antall timer foran pc.

Symptomer

Tennisalbue gir smerter i hånd, arm, skulder eller nakke, som oppstår eller forverres i perioder med mye pc-bruk.

Tennisalbue (musearm) gir smerter i armen som oppstår eller blir verre etter langvarig og/eller intens pc-bruk. Tennisalbue gir typisk smerter i øvre del av underarm og albue ved bevegelse eller strekk på hånden, men kan også påføre betydlige smerter i andre deler av hånd og arm, skulder og nakke. Det vonde området er ømt ved berøring og trykk, og det er ofte rødt og hovent. Tennisalbue kan også gi smerter om natten og ved hvile.

Behandling og forebygging

Det aller viktigste for å bli kvitt problemene, er å redusere belastningen som har forårsaket smertene. I tillegg kan tøyeøvelser og fysisk aktivitet ha god virkning.

For å forebygge tennisalbue bør man, hvis det er mulig, begrense effektivt arbeid med pc til under fire timer per dag, og ta en pause på fem til ti minutter hver time. I tillegg bør man se om man kan forbedre arbeidsforholdene. Småting som å tilpasse arbeidsstol og arbeidsbord riktig, kan på sikt gi store utslag. Å bytte til bedre ergonimisk utformet tastatur og mus kan også hjelpe mye.

Å gjøre tøyeøvelser for armmuskulaturen har ofte god effekt for dem som sliter med tennisalbue. Ellers anbefales regelmessig fysisk aktivitet i hverdagen for å forebygge tennisalbue.

Ved plutselige og kraftige smerter fra en tennisalbue bør man legge på is og unngå å belaste armen inntil den verste smerten har gått over.

Det brukes også en rekke andre behandlingsmetoder mot tennisalbue. For eksempel kan betennelsesdempende medikamenter som Ibux og Voltaren ha effekt, både på smerte og på selve betennelsestilstanden i muskler og sener. Injeksjoner med kortison kan også ha effekt, men dette er mer omdiskutert på grunn av mulige bivirkninger og komplikasjoner. Ellers benyttes også teknikker som laser, trykkbølgebehandling, massasje og akupunktur mot tennisalbue, teknikker som alle har som prinsipp at de øker blodgjennomstrømningen til området man behandler, som igjen kan hjelpe for å fremskynde tilhelingen.

Undersøkelse og diagnostikk

Diagnosen tennisalbue settes på bakgrunn av typiske plager, som kan forklares av uheldige arbeids- eller pc-vaner.

Diagnosen musearm stilles på bakgrunn av typiske smerter fra arm og eventuelt nakke, som følge av langvarig eller intens pc-bruk. Ved undersøkelse vil legen finne ømhet ved de skadde musklene og senene. Det er også mulig å undersøke og påvise skade av de affiserte områdene ved ultralydundersøkelse, men dette er en dyr undersøkelse, og resultatet vil uansett ikke vil gi noen praktisk betydning for behandlingen.

Årsak

Tennisalbue skyldes overbelastning av muskler og sener i underarmen som følge av ensidig og langvarig arbeid.

Tennisalbue skyldes oftest en betennelse i senen til muskelen extensor digitorum, som strekker seg fra oversiden av fingrene og opp til albuen, og brukes til å strekke alle fingrene unntatt tommelen. Denne, og andre muskler kan overbelastes ved ensidig bevegelse av fingrene som ved overdreven bruk av pc-mus og -tastatur, derfor er personer som bruker pc mye spesielt utsatt for å få tennisalbue, eller musearm som det også gjerne kalles. Vanligvis er det senen som fester i underarmsbenet like opp mot albuen som oftest blir irritert og forårsaker smerter. Dårlig arbeidsstilling, dårlig tilpasset utstyr, for lite pauser og for mange timer foran pc øker risikoen for å få tennisalbue. Personer som er i lite fysisk aktivitet har lettere for å pådra seg tennisalbue. Psykisk stress kan også utløse eller forverre plagene fra en tennisalbue.

Prognose

Plagene fra en tennisalbue vil som regel gå over hvis man klarer å redusere den belastningen som forårsaker plagene.

For at en tennisalbue skal bli bedre, er man nødt til å forbedre arbeidsvaner, slik at belastningen på armen og hånden blir mindre. Følger man råd om å begrense pc-bruk, ta hyppigere pauser, bedrive mer fysisk aktivitet, tilpasse arbeidsutstyr og -stilling,  og gjennomfører strekke- og tøyeøvelser, vil en musearm vanligvis gå over i løpet av noen uker. I langtkomne tilfeller kan det imidlertid ta lengre tid å bli kvitt plagene. Går man med musearm over lengre tid og fortsetter med sine ugustige arbeidsvaner, kan det også føre til feilbelastning i skuldre og nakke, som det kan ta lang tid å bli kvitt. En langvarig betennelse kan dessuten føre til forkalkning av de betente senene, som vil gjøre dem mindre elastiske og øke risikoen for alvorlige skader som avrivning av disse senene.

Fakta om Tennisalbue:

Tennisalbue, også kalt musearm, er en svært vanlig tilstand i dagens samfunn med utbredt bruk av pc. Overdreven og ensidig belastning av musklene i underarmen ved langvarig pc-bruk gjør at man får en overbelastningsskade og påfølgende betennelsestilstand der hvor disse musklene fester til benet i albuen.

Tennisalbue gir typisk smerter på over-/yttersiden av underarmen, opp mot albuen. Det gjør vondt å trykke på dette området, og det gjør vondt å bevege hånden og fingrene. Smertene kan også spre seg nedover i hånden, og oppover i overarm, skulder og nakke. 

Skrevet av Medisinstudent med legelisens

Joakim Dybvik Eriksson

Skrevet av Allmennlege

Kjell Vaage

Diskuter i Doktoronline forumet

Fakta om Skader i muskler og skjelett:

Skader i muskler og skjelett omfatter alt fra relativt ukompliserte og hyppig forekommende tilstander som ankelforstuinger og muskelstrekk til store kompliserte brudd og bløtdelsskader. Brudd oppstår oftest som følge av et ytre traume. Det kan også skyldes belastning over tid, såkalt tretthetsbrudd, eller de kan oppstå hvis skjelettstrukturen er svekket på grunn av underliggende sykdom som osteoporose eller spredning fra kreftsykdom.

Direktør/ansvarlig redaktør: Elisabeth Lund-Andersen

Redaktør: Trude Susegg

Utgiver: Egmont Publishing AS

Personvern og cookies Adresse: Nydalsveien 12, 0441 Oslo Telefon sentralbord: 22 77 20 00 Kundeservice

Klikk.no arbeider etter Vær varsom-plakatens retningslinjer for god presseskikk