Overtråkk

Chronic ankle instability

Sist oppdatert 03.06.2015

Overtråkk er strekking av leddbåndene i ankelen. Gjentatte overtråkk kan gi et ustabilt ankelledd.

Overtråkk er når ankelen vrikker seg inn under kroppen og blir belastet med full kroppsvekt slik at det blir en ankelforstuing. Leddbåndene i ankelen blir strukket ved et overtråkk. Hvis det skjer gjentatte ganger, rekker aldri leddbåndene å gro korrekt. Det fører til at leddbåndene vokser sammen for løst, noe som fører til en ustabil ankel. Det øker igjen risikoen for nye overtråkk.

Samspill mellom leddbånd/muskler og beina i ankelleddet kan også være svekket, slik at ankelen føles ustabil. Ustabil ankel som følge av gjentatte overtråkk er vanlig hos idrettsutøvere, spesielt blant de som driver med ballsport som basketball, fotball og håndball. Ustabil ankel er også kjent som løs ankel.

Symptomer

Smerter, hevelse og blødning under huden er symptomer på overtråkk.

Ved overtråkk hovner ankelleddet opp, det er smertefullt og det kan komme blødning under huden. Det er vanskelig å belaste fot og ankel etter et overtråkk, siden belastning fører til mer smerter.

Ustabil ankel kommer av gjentatte overtråkk av ankelleddet, og plagene ved ustabil ankel er kun etter overtråkk. Ustabil ankel kan også føles løs. Det vil si at man merker at ankelleddet er mer ustabilt/løst enn vanlig. Det kan kjennes gjennom sanser og reflekser at ankelen har en lettere tendens til å svikte, spesielt i ulendt terreng og ved ulike ballidretter. 

Behandling og forebygging

Overtråkk bør behandles umiddelbart med nedkjøling av ankelen.

Etter et overtråkk er det viktig å behandle plagene med én gang. Det er nødvendig med hvile, holde foten hevet, legge på is og bandasjere med kompresjonsbandasje rett etter overtråkk. Vi kaller behandlingen gjerne ICE ved bruk av I for is. C for kompresjon og E- elevasjon, heve foten. For å unngå at overtråkk fører til ustabil ankel, er det viktig med tidlig behandling. Jo før man starter behandling, jo mindre risiko er det for å tråkke over igjen og gjøre ankelleddet mer ustabilt. Ustabil ankel kommer av gjentatte overtråkk, og derfor er det viktig å behandle plagene som kommer ved overtråkk. 

Har man først opplevd flere overtråkk, og fått ustabil ankel, behandles dette enten med styrketrening, i form av fysioterapi, eller ved kirurgi. Det er fortsatt uvisst hva som gir det beste resultatet ved ustabil ankel, men man begynner alltid med fysioterapi. Målet med opptrening er å øke styrke, stabilitet og koordinasjon i ankelleddet. Det gjøres ved bruk av balansebrett. Teiping eller ankelskinne kan tas i bruk, spesielt i ulendt terreng eller ved idrett hvor ankelleddet trenger ekstra støtte.

Kirurgi gjennomføres ved vedvarende ustabil ankel og plager, selv etter opptrening med fysioterapi. Det finnes ulike typer operasjoner. En måte er å kutte vekk litt av det leddbåndet som er løst for å stramme opp ankelleddet. En annen måte er å putte inn et ekstra leddbånd, tatt fra et annet sted i kroppen, for å stramme opp ankelleddet.

Egenbehandlig hjemme er viktig ved ustabil ankel. Man bør unngå situasjoner hvor det er lett å tråkke over. Det er dessuten lurt å bruke sko som er stabile og støtter rundt ankelleddet. Det kan også komme godt med å lære seg å teipe ankelleddet. De kan komme godt med hvis man er aktiv og det er fare for nye overtråkk.

Undersøkelse og diagnostikk

Ved overtråkk er det først og fremst viktig å utelukke brudd i ankelen.

Overtråkk er en meget hyppig tilstand, og i Norge forventer vi minst 400 overtåkk daglig. Overtråkk er derfor en meget vanlig årsak til konsultasjon hos legen. Gjentagne overtråkk kan ofte føre til en ustabil ankel med fare for at man igjen får nye overtråkk. Overtråkkene skjer ofte i ulendt terreng eller ved ballsport.

Ved undersøkelse av overtråkk er det viktig først og fremst å være sikker på at det ikke foreligger noe brudd i ankelen. Ved overtråkk klarer pasienten lettere å trå ned på foten, noe som er svært vanskelig ved brudd.

Faren ved overtråkk er at leddbåndene får kraftige drag og gjør ankelleddet mer utstabilt og leddbåndene løsere. Legen undersøker hvor stabil ankelen er ved såkallt skuffetest for å se om de løse leddbåndene gjør bevegelsen i leddet større. Det er ofte smertefullt å vri ankelleddet inn under kroppen. Stadige overtråkk med ustabil ankel fører til nedsatt aktivitetsnivå grunnet frykt for nye overtråkk. Røntgenbilde eller annen form for bilder kan ofte være nyttig for å utelukke eventuelle andre skader på bein, muskler og leddbånd som kommer ved overtråkk.

Årsak

Overtråkk oppstår på grunn av manglende kontroll over bevegelsene, og ankelen vrir seg under foten med kraftige drag mot de mange leddbåndene som er med på å stabilisere det kompliserte ankelleddet.

Årsaken til overtråkk er ofte uvante bevegelser i ulendt terreng eller ved ballspill. Mest utsatt er de utrente eller de som har hatt tidligere overtråkk og utviklet ustabil ankel. Ustabil ankel blir delt inn i to ulike grupper, funksjonell og mekanisk ustabil ankel. Ved funksjonell ustabil ankel fungerer ikke samspillet mellom leddbånd/muskler og beina i ankelen. Sanser og reflekser i ankelleddet er nedsatt, slik at ankelleddet føles ustabilt. Det kalles dybdesensibilitet, og ved ustabil ankel er ikke den intakt, men det kan trenes opp ved hjelp av balansebrett. Mekanisk ustabil ankel skyldes løse leddbånd. Det kommer av gjentatte overtråkk. Ustabil ankel kan også oppstå ved en kombinasjon av mekanikk og funksjon.  

Prognose

Overtråkk bør behandles så raskt som mulig for å unngå komplikasjoner. Ustabil ankel kan også behandles, og tidlig behandling gir best resultat.

Ved overtråkk får vi alltid best resultat ved å følge ICE regelen med én gang (I for ice, C for compression og E for elevation). I tillegg bør vi legge vekt på hvile. Da får vi ofte et godt resultat selv om det tar lang tid før ankelen er helt restituert. Faren er at overtråkk fører til ustabil ankel, og det er alltid en utfordring som krever god oppfølging.

Ustabil ankel er nokså vanlig, spesielt blant idrettsutøvere som driver med ballsport. Det er viktig å starte behandling så fort man oppdager at ankelleddet er ustabilt. Det er også viktig å unngå situasjoner som kan føre til nye overtråkk. Teip, støttebandasje eller ankelskinne kan brukes ved aktiviteter hvor det er større fare for overtråkk. Ved tidlig oppstart med riktig trening kan en ustabil ankel bli sterk, stabil og koordinert. Kirurgisk inngrep har også gode resultat. 

Fakta om Overtråkk:

Overtråkk er når ankelen vrikker seg inn under kroppen og blir belastet med full kroppsvekt slik at det blir en ankelforstuing. Leddbåndene i ankelen blir strukket ved et overtråkk. Hvis det skjer gjentatte ganger, rekker aldri leddbåndene å gro korrekt. Det fører til at leddbåndene vokser sammen for løst, noe som fører til en ustabil ankel. Det øker igjen risikoen for nye overtråkk.

Det er viktig med rask behandling etter et overtråkk. Nedkjøling, kompresjon og hevet ben er den viktigste behandlingen umiddelbart etter skaden.

Overtråkk kan senere behandles med fysioterapi for å hindre nye overtråkk.

Skrevet av Medisinstudent med legelisens

Joachim Hofgaard

Skrevet av Allmennlege

Kjell Vaage

Diskuter i Doktoronline forumet

Fakta om Skader i muskler og skjelett:

Skader i muskler og skjelett omfatter alt fra relativt ukompliserte og hyppig forekommende tilstander som ankelforstuinger og muskelstrekk til store kompliserte brudd og bløtdelsskader. Brudd oppstår oftest som følge av et ytre traume. Det kan også skyldes belastning over tid, såkalt tretthetsbrudd, eller de kan oppstå hvis skjelettstrukturen er svekket på grunn av underliggende sykdom som osteoporose eller spredning fra kreftsykdom.

Direktør/ansvarlig redaktør: Elisabeth Lund-Andersen

Redaktør: Trude Susegg

Utgiver: Egmont Publishing AS

Personvern og cookies Adresse: Nydalsveien 12, 0441 Oslo Telefon sentralbord: 22 77 20 00 Kundeservice

Klikk.no arbeider etter Vær varsom-plakatens retningslinjer for god presseskikk