Golfalbue

Medial epikondylitt

Sist oppdatert 31.07.2015

Golfalbue er en tilstand med smerter på innsiden av albuen. Årsaken er overbelastning eller feilbelastning, og smertene bedres ved tidlig og riktig behandling.

Golfalbue er en tilstand hvor man får smerter på innsiden av albueleddet etter overbelastning. Tennisalbue er en nært beslektet tilstand hvor smertene sitter på utsiden av albueleddet. Smertene ved golfalbue oppstår når man bruker musklene i underarmen som fester til innsiden av albuen. De aktuelle musklene er bøyemusklene til håndleddet. Normalt er smertene kun i den armen man bruker som hovedarm, men om man jobber med begge hendene kan man få smerter på begge sider.

Albueleddet er et ledd hvor overarmsbenet (humerus) fester til de to underarmsbena (radius og ulna). Overarmsbenet vider seg ut ned mot selve albueleddet hvor benet radius fester på utsiden av overarmsbenet og ulna fester på innsiden av overarmsbenet. I dette området er det to benete utspring som kalles «epikondyler» og disse kan man kjenne på utsiden av huden. I dette området fester senene til underarmsmusklene, og det er her smertene oppstår ved golfalbue.

Golfalbue er mye sjeldnere enn tennisalbue, under en prosent av befolkningen har dette. Golfalbue er ingen alvorlig tilstand, og behandles med hvile, avlastning, fysioterapi og eventuelt kortisoninjeksjoner. Det er viktig å fange opp tilstanden raskt, ellers kan pasienten ende opp med kroniske smerter.

Symptomer

Golfalbue er en tilstand som gir smerter og dårligere gripeevne i armen. Noen kan også få påvirkning av føleligheten i fingrene.

Golfalbue gir smerter på innsiden av albuen, i området hvor musklene fester. Smertene kan være alt fra milde til sterke. Golfalbue kan også gi svakhet i gripeevnen i aktuell arm. Man kan også få symptomer fra den ene nerven som går forbi innsiden av albuen, ulnarisnerven (n.ulnaris). Om denne blir påvirket, kan det gi nedsatt følelighet i lillefinger og ringfinger.

Behandling og forebygging

Behandlingen av golfalbue er avlastning, smertestillende og rask opptrening. Steroidinjeksjoner i senefestet kan hjelpe godt hos noen, men kun i akuttfasen.

I akuttfasen av golfalbue kan man gjerne ta smertestillende. Enkelte leger har tro på at betennelsesdempende medikamenter også virker. Det viktigste er imidlertid å avlaste albuen og unngå bevegelsene/feilbelastningen som har gitt plagene. Støtteskinner kan fungere bra.

Fysioterapi virker å være svært viktig ved golfalbue. Albueleddet har en tendens til å kunne bli stivt relativt raskt, så det er viktig å opprettholde bevegeligheten og styrken i musklene. Man burde komme i gang med opptrening med en gang smertene tillater det. Fysioterapeuten burde fokusere på en type trening som kalles eksentrisk trening. Om man blir kvitt smertene, vil det være forebyggende å fortsette med liknende øvelser for å unngå å få golfalbue igjen.

Som ved tennisalbue kan kortisoninjeksjoner i albuen brukes, men det er ikke vist at det hjelper på lang sikt. Det kan derimot hjelpe i akuttfasen.

Det er et alternativ å operere golfalbue, men dette er kun om opptrening og avlastning har mislykkes. Ved operasjonen kan legen forsøke å løse opp litt i muskelsenene og fjerne vev som lager smerter. Mange som opereres blir bra, men man er i risiko for å skade strukturer i nærheten, gjerne ulnarisnerven.

Undersøkelse og diagnostikk

Golfalbue er en klinisk diagnose hvor sykehistorie og undersøkelse er nok.

Sykehistorien er helt sentral for diagnosen av golfalbue. Legen trenger å vite når plagene oppstod, hvordan de oppstod og grundig informasjon om utsatte bevegelser og disponerende faktorer. Ofte har pasienten nylig startet opp med en form for aktivitet eller idrett som kan forklare smertene. Om pasienten har falt på albuen og fått akutte og nyoppståtte smerter etter dette, er diagnosen golfalbue lite sannsynlig.

Når legen undersøker pasienten, er det viktig å lokalisere eksakt hvor smertene sitter. Man må også teste bevegeligheten i skulder, albue, håndledd og fingre. Spesielt viktig er kraft i håndleddet og fingrene. Smertene blir gjerne verre når pasienten trykker hardt med hånda eller må bøye håndleddet med mye kraft. Legen sammenlikner dette med den friske siden. Det er viktig å vurdere om pasienten har nedsatt følelighet i en eller flere fingre, eventuelt i underarmen.

Golfalbue kan misforstås med ligamentskader eller andre plager. Det er derfor viktig å utelukke andre tilstander, men det er likevel ikke nødvendig med MR-bilder eller blodprøver for diagnosen golfalbue. Ved stor usikkerhet kan et MR-bilde hjelpe med å utelukke andre tilstander.

Golfalbue trenger ikke henvisning til sykehuslege eller spesialist. Unntaket er om man har forsøkt en rekke ulike behandlinger uten hell.

Årsak

Golfalbue oppstår på grunn av feil bruk av bøyemuskulaturen i håndleddet. Overbelastning er det vanligste, og tilstanden er ofte relatert til spesielle idretter eller yrker.

Golfalbue er en tilstand hvor musklene som bøyer håndleddet, er irriterte. Disse musklene fester til innsiden av overarmsbenet på den «mediale epikondylen», altså det benete utspringet på innsiden av overarmen. Som ved tennisalbue er heller ikke golfalbue assosiert med en betennelse i musklene, men en overaktivitet og nedbrytning av vev i dette området.

Golfalbue er nært knyttet til overbelastning. Man kan lett få golfalbue i idretter hvor man holder noe med hendene, for eksempel racketer, golfkølle eller lignende. Utøvere i klatring, vektløfting, bowling og kasteidretter er også utsatte. Golfalbue kan selvsagt også oppstå uten noen relasjon til idrett, men ved andre situasjoner hvor man feilbelaster håndleddet. Golfalbue er en tilstand hvor musklene som bøyer håndleddet er brukt for mye eller er brukt feil. Stikkord er feilbelastning, overbelastning eller dårlig teknikk i idrett.

Røyking, overvekt og alder over 40 år er risikofaktorer for tilstanden.

Prognose

Golfalbue er ingen alvorlig tilstand. De fleste blir kvitt smertene om behandlingen starter tidlig nok.

Prognosen ved golfalbue er god, men ved sen oppstart av behandling kan behandlingsperioden bli lengre. Generelt kan man bruke albuen som normalt, men man bør ta hensyn til smertene og begrense seg deretter. Det er viktig å opprettholde bevegeligheten i albueleddet.

Fakta om Golfalbue:

Golfalbue er en tilstand med smerter på innsiden av albuen. Årsaken er overbelastning eller feilbelastning, og smertene bedres ved tidlig og riktig behandling. 

Skrevet av Medisinstudent med legelisens

Kjetil Føleide Isaksen

Skrevet av Allmennlege

Kjell Vaage

Diskuter i Doktoronline forumet

Fakta om Skader i muskler og skjelett:

Skader i muskler og skjelett omfatter alt fra relativt ukompliserte og hyppig forekommende tilstander som ankelforstuinger og muskelstrekk til store kompliserte brudd og bløtdelsskader. Brudd oppstår oftest som følge av et ytre traume. Det kan også skyldes belastning over tid, såkalt tretthetsbrudd, eller de kan oppstå hvis skjelettstrukturen er svekket på grunn av underliggende sykdom som osteoporose eller spredning fra kreftsykdom.

Direktør/ansvarlig redaktør: Elisabeth Lund-Andersen

Redaktør: Trude Susegg

Utgiver: Egmont Publishing AS

Personvern og cookies Adresse: Nydalsveien 12, 0441 Oslo Telefon sentralbord: 22 77 20 00 Kundeservice

Klikk.no arbeider etter Vær varsom-plakatens retningslinjer for god presseskikk