Bekhterevs sykdom

Ankyloserende spondylitt

Sist oppdatert 23.09.2015

Bekhterevs sykdom er en kronisk revmatisk tilstand som primært angriper leddene i ryggsøylen, men som også kan påvirke andre ledd og organer. Symptomene er preget av morgenstivhet i nedre del av ryggen.

Bekhterevs sykdom er en kronisk betennelsesaktig tilstand som hovedsakelig angriper leddene i ryggsøylen, men som også kan påvirke andre ledd og organer. Bekhterevs klassifiseres som en revmatisk sykdom, da det sees en økt tilbøyelighet til betennelse på steder der sener, ligamenter og leddkapsler fester til skjelettet. Senebetennelse i akillessenen er et vanlig funn ved Bekhterevs sykdom.

Symptomene på Bekhterevs sykdom er preget av morgenstivhet i nedre del av ryggsøylen, og i mindre grad av smerter. Etter hvert som sykdommen utvikler seg, vil pasienten få avtagende bevegelighet i ryggen. Allmenntilstanden kan være påvirket. Noen får betennelse i leddene i armer og ben, og mange er plaget av gjentatte betennelser i regnbuehinnen i øyet.

Bekhterevs sykdom debuterer vanligvis hos pasienter mellom 18 og 40 år, og bare helt unntaksvis hos pasienter over 50 år. Tilstanden sees oftere hos menn enn hos kvinner.

Symptomer

De vanligste tegnene på Bekhterevs sykdom er stivhet, og til en viss grad smerter, i korsryggen og bekkenet. Det er typisk at stivheten forverres av inaktivitet, mens trening virker lindrende.

De vanligste symptomene på Bekhterevs sykdom er stivhet, og i mindre grad smerter, i korsyggen og bekkenet. Smertene kan stråle ut til hofter og skuldre. Stivheten er verst om morgenen og etter langvarig ligging eller sitting. Ikke sjelden må pasienter med Bekhterevs sykdom opp og gå om natten. Vanligvis bedres plagene av trening og annen fysisk aktivitet. Hos noen kan også brystkassen føles stiv og trang. I motsetning til andre leddbetennelser, er Bekhterevs sykdom mer preget av stivhet enn av smerter og hevelse.

Bekhterevs sykdom utvikler seg gjerne langsomt, men debuterer nesten utelukkende hos pasienter under 50 år. Gjennomsnittlig alder for diagnose er 24 år. Noen ganger er tilstanden preget av generelle symptomer som vekttap og nedsatt appetitt, sykdomsfølelse, tretthet, feber og nattesvette.

Pasienter med Bekhterevs sykdom kan også få betennelse i andre ledd i kroppen, såkalt perifer artritt. Det gjelder vanligvis hofter, knær og skuldre, men også små ledd i hender og føtter kan angripes. Leddene blir hovne, ømme og stive. Mange har hyppige senefestebetennelser, ofte i muskelfestene i fotsålen eller i akillessenen.

Omtrent en fjerdedel av pasientene får betennelse i regnbuehinnen i øyet (iridosyklitt eller uveitt). Symptomene på regnbuehinnebetennelse er et rødt, ømt og rennende øye med tåkesyn. Det er gjerne plagsomt å se i skarpt lys. Ved mistanke om denne tilstanden, må pasienten raskt til øyelege.

Behandling og forebygging

Behandlingen ved Bekhterevs sykdom består primært av fysisk aktivitet for å motvirke en avstivning av ryggen. Smertestillende medikamenter benyttes ved behov.

Bekhterevs sykdom er en kronisk tilstand som ikke lar seg kurere, men det finnes en rekke tiltak som kan dempe symptomene, redusere sykdomsaktiviteten og bedre livskvaliteten.

Det viktigste pasienten selv kan gjøre, er fysisk aktivitet for å motvirke en avstivning av ryggen. Med hjelp fra en fysioterapeut kan det lages et program bestående av forskjellige øvelser og kondisjonstrening. Programmet bør gjennomføres daglig for å forhindre stivhet og feilstilling. Av samme grunn anbefales pasienten også å ligge på magen i en halvtime hver dag, og helst også om natten, samt å sove på minst mulig hodepute.

En varm dusj kan lindre stivhet og smerter om morgenen, og mange har også nytte av svømmetrening i et oppvarmet basseng. Yrker som krever at man må sitte eller stå lenge i samme stilling bør unngås. På grunn av stivhet i brystkassen har pasienter med Behkterevs sykdom nedsatt lungekapasitet og økt risiko for lungebetennelser, og det er derfor viktig å ikke røyke.

Smertestillende tabletter benyttes ved behov. Det er vanlig å bruke medikamenter som er smertelindrende på grunn av sin betennelsesdempende effekt, såkalte NSAIDS. Eksempler på NSAIDS er Ibux (ibuprofen), Naproxen (naproksen) og Brexidol (piroksikam). For å forhindre morgenstivhet i ryggen, er det lurt å ta disse medikamentene om kvelden.

I noen tilfeller, for eksempel ved høy sykdomsaktivitet eller perifer leddbetennelse, må pasienten bruke faste medisiner. Det kan være aktuelt med sterkere betennelsesdempende medikamenter eller et immundempende middel. Dette avgjøres av en revmatolog.

Ved store deformiteter i ryggen vil kirurgisk behandling vurderes. Også ved feilstillinger i andre ledd er operative inngrep en mulighet, for eksempel innsetting av proteser og fjerning av leddhinner.

Undersøkelse og diagnostikk

Legen får mistanke om Bekhterevs sykdom på bakgrunn av sykehistorien og ved funn av avtagende bevegelighet i ryggen.

En typisk sykehistorie kombinert med nedsatt bevegelighet i ryggen gir mistanke om diagnosen. Bekhterevs sykdom utvikles langsomt, og bevegeligheten i ryggen vil reduseres gradvis. Legen bør derfor gjøre gjentatte målinger av ryggbevegeligheten, og avtakende bevegelighet ved disse målingene styrker mistanken. Pasienten bør henvises til revmatolog.

Det er vanlig å ta en blodprøve for å undersøke om pasienten har vevstypen HLA-B27. Siden 95 prosent av pasientene med Bekhterevs sykdom er HLA-B27-positive, vil en negativ test redusere, og nærmest utelukke, sannsynligheten for tilstanden. En positiv blodprøve har ingen betydning for diagnostikken, da bare fem prosent av personer med vevstypen utvikler Bekhterevs sykdom.

Endelig diagnose får man ved å påvise forandringer i leddene mellom ryggsøylen og bekkenet (iliosakralleddene) ved hjelp av bildediagnostikk. Forandringene kan sees tidligere på MR enn ved tradisjonell røntgen, mens en CT-undersøkelse kan brukes til å avgjøre diagnosen der røntgenfunnene er uklare. De fleste pasienter vil ha MR-forandringer innen to år etter sykdomsdebut.

Årsak

Årsaken til Bekhterevs sykdom er ukjent, men arvelige forhold spiller trolig en rolle.

Årsaken til Bekhterevs sykdom er ukjent, men det er sannsynlig at arvelige forhold spiller en rolle. 95 prosent av pasienter med Bekhterevs sykdom har en spesiell vevstype, HLA-B27. I motsetning er under ti prosent av den generelle befolkningen HLA-B27-postive. Det betyr imidlertid ikke at alle som har denne vevstypen får Bekhterevs sykdom: Bare omtrent fem prosent av HLA-B27-positive utvikler tilstanden. Av denne grunn spekuleres det i om en ukjent faktor i miljøet kan utløse Bekhterev hos personer med denne genetiske disposisjonen.

Det er en assosiasjon mellom Bekhterevs sykdom og inflammatorisk tarmsykdom. Dette betyr at noen av pasientene med kronisk tarmbetennelse (Crohns sykdom eller ulcerøs kolitt) også vil utvikle Bekhterevs sykdom.

Prognose

Bekhterevs sykdom er en kronisk tilstand med varierende sykdomsforløp. Takket være fysisk aktivitet, lever mange godt med sykdommen og kan fortsette med et yrkesaktivt liv.

Bekhterevs sykdom er en kronisk tilstand. Forløpet av Bekhterevs sykdom varierer. Ved hjelp av fysisk aktivitet lever mange godt med diagnosen, og over halvparten fortsetter i yrkeslivet frem til pensjonsalder. Andre har et mer dramatisk sykdomsforløp, med redusert funksjon i dagliglivet og nedsatt arbeidskapasitet. I alvorlige tilfeller tilstives ryggsøylen totalt. Pasienten får en bakoverkrumning av virvelsøylen i øvre del av ryggen, mens den normale fremoverkrumningen i korsryggen utrettes. Det gir en typsik fremoverlutet kroppsholdning.

Ved Bekhterevs sykdom er det ikke uvanlig med plager og komplikasjoner fra andre organsystemer. Regnbuehinnebetennelse kan være et tilbakevennende problem. Den revmatiske betennelsestilstanden kan påvirke indre organer, og blant annet forårsake hjerterytmeforstyrrelser og klaffefeil i hjertet. Betennelse i prostatakjertelen (prostatitt) er også assosiert med Bekhterevs sykdom. Det samme gjelder beinskjørhet, nyresykdom og bindevevsforandringer i lungene. For pasienter med lett til moderat sykdom har tilstanden imidlertid ingen innvirkning på levealder.

Fakta om Bekhterevs sykdom:

Bekhterev sykdom er en kronisk revmatisk tilstand  som primært angriper leddene i ryggsøylen, men som også kan påvirke andre ledd og organer. Symptomene er preget av morgenstivhet i nedre del av ryggen. Mange holder sykdommen i sjakk ved trening og fysioterapi, andre har et mer dramatisk sykdomsforløp der ryggen blir helt stiv.

Bekhterevs sykdom debuterer vanligvis hos pasienter mellom 18 og 40 år, og bare helt unntaksvis hos pasienter over 50 år. Tilstanden sees oftere hos menn enn hos kvinner.

Skrevet av Allmennlege

Kjell Vaage

Skrevet av Medisinstudent med legelisens

Julie Hellem Aaby

Diskuter i Doktoronline forumet

Fakta om Revmatiske sykdommer:

Revmatiske sykdommer er en sammensatt gruppe lidelser som rammer kroppens bevegelsesapparat og som vanligvis gir plager i form av smerter, stivhet og bevegelsesinnskrenkning. Sykdommene er ofte kroniske. Revmatiske sykdommer kan deles inn i betennelsesaktige sykdommer og betennelsesaktige bindevevssykdommer, slitasjesykdommer og bløtdelsrevmatiske sykdommer.

Direktør/ansvarlig redaktør: Elisabeth Lund-Andersen

Redaktør: Trude Susegg

Utgiver: Egmont Publishing AS

Personvern og cookies Adresse: Nydalsveien 12, 0441 Oslo Telefon sentralbord: 22 77 20 00 Kundeservice

Klikk.no arbeider etter Vær varsom-plakatens retningslinjer for god presseskikk