Voksesmerter

Residiverende ekstremitetssmerter hos barn, growing pains

Sist oppdatert 21.05.2015

Voksesmerter er den vanligste årsaken til kroniske smerter i beina hos barn. Voksesmerter gir vanligvis smerter i lår og legger, oppstår vanligvis om kvelden eller natten og varer i ca en halvtime.

Voksesmerter er en vanlig og ufarlig tilstand som forekommer hos barn mellom to og tolv år. Omkring én av fem opplever voksesmerter i løpet av oppveksten. Smertene kommer typisk om kvelden eller natten, og hos de aller fleste i lårene og i leggene. Man har ingen god forklaring på hvordan eller hvorfor voksesmertene oppstår, og det finnes heller ingen effektiv behandling. Dette kan være frustrerende både for barn og foreldre, men det er en god trøst for de fleste å vite at smertene er helt ufarlige og at de kommer til å gå over helt av seg selv.

Symptomer

Voksesmerter gir vanligvis smerter i lår og legger, og kommer gjerne i anfall om kvelden eller natten.

Voksesmerter er i de fleste tilfeller smerter i legger og lår, som kommer i anfall på 30 til 60 minutter om kvelden eller natten, før de går over igjen. Smertene kan også komme fra andre kroppsdeler, for eksempel rygg og armer. Smerteintensiteten kan variere fra lette til betydelige smerter. Ofte er smertene verre etter dager med mye fysisk aktivitet, men de hindrer i seg selv ikke aktivitet eller bevegelighet. Voksesmerter gir ingen synlig betennelse eller skade. Voksesmertene kommer gjerne i perioder, som kan vare fra noen dager til flere måneder.

Behandling og forebygging

Voksesmerter er helt ufarlig og krever ingen behandling.

Voksesmerter er en naturlig og ufarlig prosess som det ikke finnes noen behandling mot. Det viktigste er at både barn og foreldre vet at smertene er helt ufarlige og kommer til å gå over, og med det slipper å være urolige. Man kan forsøke med forsiktig massasje av barnets bein. Noen har en viss smertedempende effekt av dette. Ved svært kraftige smerter kan smertestillende medikamenter som paracetamol vurderes, men generelt anbefales ikke dette, da effekten er uviss, og det uansett tar tid før den smertestillende effekten fra tablettene setter inn, og smertene vil allerede ha gått over før den tid. Selv om smertene i mange tilfeller er verst etter dager med mye fysisk aktivitet, er det viktig å huske at voksesmertene er helt ufarlige, og at man ikke skal begrense barnets lek eller aktivitet på grunn av dette.

Undersøkelse og diagnostikk

Voksesmerter er en vanlig årsak til smerter i beina hos barn. For å konkludere med at det er voksesmerter det dreier seg om, bør barnet ha smerter som er typiske for voksesmerter. Dessuten bør andre, mer alvorlige årsaker til smertene være utelukket.

Hos barn mellom to og tolv år med 30 til 60 minutters anfallsvise smerter i beina om kvelden eller natten, dreier det seg høyst sannsynlig om voksesmerter, så lenge det ikke finnes noen annen åpenbar årsak til smertene. Likevel er det viktig å utelukke at smertene kan skyldes andre, mer alvorlige tilstander. For eksempel kan ulike kreftsykdommer, revmatiske sykdommer, mangelsykdommer, bindevevssykdommer, brudd og andre skader også gi smerter i beina hos barn. De fleste alvorlige tilstander kan vanligvis utelukkes allerede ved en god samtale og undersøkelse hos legen, men iblant kan for eksempel blodprøver og røntgenundersøkelser også være nyttige redskaper for å utelukke at det er en annen sykdom eller skade som ligger bak smertene.

Årsak

Årsaken til voksesmerter er foreløpig ikke kjent.

Som navnet voksesmerter tilsier, antar man at smertene har en sammenheng med at barnet er i vekst. Men forskning har så langt ikke kunnet vise hvordan eller hvorfor smertene oppstår. Forekomsten av voksesmerter passer ikke overens med når barna har sin vekstspurt, altså er det ingen direkte sammenheng mellom veksthastighet og smerter, som gjør det hele mer komplisert. En teori som brukes til forklare smertene, er at bløtvevet i skjelettet settes på strekk når knoklene vokser, noe som kan gi små blødninger og betennelser på innsiden av knoklene.

En annen teori er at smertene kommer fra muskler og muskelfester, som også strekkes når barnet vokser. Andre mener at psykologiske og sosiale faktorer kan være med på å bidra til voksesmerter. Mange foreldre erfarer at voksesmertene er verre etter dager med mye fysisk aktivitet. Dette tyder på at overbelastning av beina også er en av flere faktorer som kan være med på å bidra til voksesmerter.

Prognose

Voksesmerter er helt ufarlige og går over av seg selv.

Voksesmerter er forbigående og er ikke knyttet til sykdom i skjelettet. Voksesmerter har ingen innvirkning på barnets vekst. Voksesmerter kan komme i én eller flere perioder i løpet av oppveksten. Både varigheten og intensiteten av smerteperiodene kan variere mye fra barn til barn. Det er svært sjelden at voksesmertene vedvarer utover fylte tolv år.

Fakta om Voksesmerter:

Voksesmerter er en vanlig og ufarlig tilstand som forekommer hos barn mellom to og tolv år. Omkring én av fem opplever voksesmerter i løpet av oppveksten. Smertene kommer typisk om kvelden eller natten, og hos de aller fleste i lårene og i leggene. En anfall av voksesmerter varer vanligvis fra en halv til en time. Anfallene kommer i perioder. Periodene kan vare fra noen dager til noen måneder av gangen.

Skrevet av Medisinstudent med legelisens

Joakim Dybvik Eriksson

Skrevet av Allmennlege

Kjell Vaage

Diskuter i Doktoronline forumet

Direktør/ansvarlig redaktør: Elisabeth Lund-Andersen

Redaktør: Trude Susegg

Utgiver: Egmont Publishing AS

Personvern og cookies Adresse: Nydalsveien 12, 0441 Oslo Telefon sentralbord: 22 77 20 00 Kundeservice

Klikk.no arbeider etter Vær varsom-plakatens retningslinjer for god presseskikk