Senebetennelse

Tenosynovitt

Sist oppdatert 04.06.2015

Senebetennelse er en tilstand hvor hinnen rundt senen er irritert etter overanstrengelse eller i sjeldne tilfeller på grunn av infeksjon.

Senebetennelse er noe de fleste har hørt om. En sene er laget av bindevev, og senene våre binder musklene sammen med skjelettet vårt. Man kan tenke på dem som en forlengelse av muskelen som fester til ben. Uten senene hadde vi ikke klart å bruke musklene i for eksempel hendene. Mange av senene våre ligger inne i en tunnel, eller en skjede, som gjør at de kan bevege seg lett og i en glidende bevegelse uten friksjon. Når senen blir irritert eller det er betennelse i den, klarer ikke senen å bevege seg like elegant inne i skjeden. Dette er ofte fordi den blir hoven. Hver gang den beveges, gnisser den mot veggen av skjeden, og smerter utløses. De vanligste stedene man får senebetennelse er i underarm, håndledd, fingre eller skulder. Ulike typer senebetennelse har ulike typer navn.

Symptomer

Senebetennelse gir smerte, hevelse og dårligere bevegelse.

Senebetennelse er smertefullt og kan være svært plagsomt. Om det er på grunn av overanstrengelse, kommer gjerne symptomene snikende over flere uker, og man merker at noe foregår i den aktuelle senen. Man kan også få rødhet og hevelse, og smerten er ofte mindre i hvile. Senebetennelse kan også gi dårlig bevegelighet i den aktuelle senen på grunn av smertene. Et eksempel er at det kan være svært smertefullt å bevege fingre om man har senebetennelse der.

Om senebetennelsen er på grunn av infeksjon, vil man gjerne få enda kraftigere symptomer, og symptomene kommer mye raskere. Grunnen til at man får infeksjon er som regel et stikk, kutt eller bitt. Det er oftest fingrene man får denne typen senebetennelse i. Da kan smertene bli enda sterkere, man blir gjerne rød på håndflate-siden av fingeren, og fingeren kan bli svært hoven i forhold til de andre fingrene. Man kan også få problemer med å strekke den aktuelle fingeren helt ut. Det vil være best å ha den litt bøyd for å unngå smerter. Senebetennelse etter infeksjon vil gjerne starte i en finger, men kan spre seg til de andre fingrene, eller lengre opp i hånden.

Behandling og forebygging

Senebetennelse krever ofte avlastning og ro for den aktuelle senen. Om det er infeksjon i senen, kan antibiotika være nødvendig.

Den viktigste behandlingen mot senebetennelse som kommer på grunn av overanstrengelse, er å endre arbeidsstilling eller unngå de bevegelsene som gir stor belastning på senen. Arbeidsplassen skal hjelpe med å tilrettelegge for dette. Avlastning er også sentralt, gjerne i form av en støttebandasje eller støtteskinne, slik at senene får ro. Dette kan ta lang tid. Man kan også bruke betennelsesnedsettende gel eller tabletter (NSAIDs). Noen har også god hjelp av fysioterapi for sin senebetennelse. En annen mulighet er at legen sprøyter inn kortison (steroider) i den aktuell senen. Dette kan gjøre at senebetennelsen går tilbake. Dette burde ikke gjøres før man har forsøkt å avlaste og gi ro til senen først.

I enkelte tilfeller hvor senebetennelsen ikke går bort etter flere måneder, kan man også gjøre et kirurgisk inngrep. Dette skjer ved at man lager et snitt i seneskjeden for å gi bedre plass til senen, slik at den kan beveges fritt og friksjonsløst igjen.

Den sentrale behandlingen mot senebetennelse etter infeksjon er antibiotika. Om man kommer til lege raskt nok etter at symptomene starter, vil antibiotika i syv til ti dager som regel være suksessfull behandling. Senebetennelsen behandles med antibiotika enten i tablettform eller direkte i blodet (intravenøst). I tillegg skal man heve fingeren og ha den i ro, gjerne med en skinne den kan hvile i. Om symptomene har pågått i flere døgn, eventuelt om antibiotika ikke har hjulpet, kan man måtte drenere senen. Dette vil si at man lager et lite snitt inn i den aktuell senen, og skyller godt med sterilt vann. Man må ha antibiotika også etter dette inngrepet, gjerne i to uker.

Undersøkelse og diagnostikk

Senebetennelse er ofte en enkel diagnose for legen å stille. Kanskje vet man også selv hva det dreier seg om.

Senebetennelse er som regel en diagnose som stilles raskt etter å ha pratet med pasienten. Ofte kan pasienten fortelle om ensformig arbeid med hendene, for eksempel som håndverker eller gitarspiller, og at det i det siste har kommet store smerter. Legen vil undersøke aktuell sene nøye, men det er som regel ikke nødvendig med flere prøver eller tilleggsundersøkelser.

Om det er mistanke om at senebetennelsen skyldes infeksjon, vil legen undersøke grundigere. Det er som regel fingrene det her er snakk om, så grundig undersøkelse av bevegelighet og nervefunksjonen til fingrene er sentralt. Her er det også aktuelt å ta blodprøver for å se om infeksjonen kan ha spredd seg til blodet. Enkelte vil også kunne ha økt kroppstemperatur/feber. Det kan også være aktuelt å ta et røntgenbilde for å se om det kan ligge igjen et fremmedlegeme i fingeren etter for eksempel stikk fra en busk eller nål.

Årsak

Senebetennelse kommer oftest på grunn av overanstrengelse, men skyldes også en sjelden gang infeksjon.

Senebetennelse som følge av overanstrengelse utvikles klassisk etter repeterende bevegelser som gir stadig irritasjon av senen. Ofte er dette i tilfeller hvor man har startet i nytt arbeid eller startet med bevegelser i armene man ikke er vant til. Eksempler er maling av hytta i høstferien eller mye gitarspilling. Noen ganger har man kanskje endret arbeidsstilling i arbeid man normalt har klart å gjøre helt problemfritt. Man kan også få senebetennelse etter direkte skade på senene, betennelse andre steder i kroppen, og under graviditet og amming.

Senebetennelse er langt mer alvorlig om det skyldes infeksjon, men dette er svært sjeldent. Som regel er dette etter et kutt, stikk (fra for eksempel en busk) eller bitt i en finger som kan gi en kraftig infeksjon. Det kan også være senebetennelse etter sprøytestikk, da gjerne etter intravenøst narkotikamisbruk. Senebetennelsen kan også spres til andre sener. Huden fungerer normalt som en svært god beskyttelse mot bakterier. Senebetennelse på grunn av infeksjon oppstår fordi bakterier kommer seg inn i seneskjeden gjennom såret eller kuttet man har fått, og kan dermed starte en infeksjon. Det er som regel helt vanlige bakterier vi normalt har på huden vår som lager infeksjonen.

Prognose

Senebetennelse er en tilstand som man oftest blir helt bra av.

Senebetennelse er en plagsom tilstand, men ved god avlastning og litt tålmodighet blir man som regel helt bra. Enkelte kan ha problemer med det over mange måneder og år, men ved behandlinger som kortison og eventuelt operativ behandling blir de fleste kvitt det. Om senebetennelsen skyldes infeksjon, blir man som regel helt bra om man får riktig behandling raskt nok. I verste fall kan man få en mer generell infeksjon andre steder i kroppen, og senen kan i ytterste konsekvens ødelegges av infeksjonen. Dette er svært sjeldent om man kontakter lege tidsnok. Det er derimot dårligere prognose om han har dårlig sirkulasjon i fingeren fra før, eller andre sykdommer som gjør bedringen vanskelig.

Fakta om Senebetennelse:

Senebetennelse er en tilstand hvor hinnen rundt senen er irritert etter overanstrengelse. I sjeldne tilfeller kan senebetennelse skyldes infeksjon fra for eksempel et stikk eller et bitt. Dette er en mer alvorlig form for senebetennelse.

De fleste blir helt bra igjen av senebetennelse, men det kan ta uker eller måneder i noen tilfeller. Senebetennelse gir smerter i og rundt en sene. Denne smerten skyldes at senen blir irritert og hoven, og dermed ikke lenger beveger seg friksjonsløst inne i hinnen sin. Det er friksjonen mellom senen og den omkringliggende hinnen som skaper smertene.

Skrevet av Allmennlege

Kjell Vaage

Skrevet av Medisinstudent med legelisens

Kjetil Føleide Isaksen

Diskuter i Doktoronline forumet

Direktør/ansvarlig redaktør: Elisabeth Lund-Andersen

Redaktør: Trude Susegg

Utgiver: Egmont Publishing AS

Personvern og cookies Adresse: Nydalsveien 12, 0441 Oslo Telefon sentralbord: 22 77 20 00 Kundeservice

Klikk.no arbeider etter Vær varsom-plakatens retningslinjer for god presseskikk