Plantar fasciitis

Plantar fasciitt

Sist oppdatert 08.06.2015

Plantar fasciitis gir smerter under hælen og skyldes forandringer i bindevevshinnen under fotbuen.

Plantar fasciitis skaper akutt eller kronisk smerte under hælen. Fasciitt er en betennelsetilstand i bindevevshinnen som går under fotbuen og fester seg til hælen. Plantar fasciitis er i litteraturen beskrevet som en kronisk betennelse av bindevevshinnen, men også strukturskade av hinnen etter overbruk kan være årsak for plantar fasciitis. Smertene ved plantar fasciitis er typisk verst ved de første skrittene etter en lengre periode med hvile, som om morgenen. Smertene vil forsvinne av seg selv uten noe behandling etter seks til atten måneder. 

Plantar fasciitis er en vanlig fotplage, og den vanligste grunnen til smerter under hælen. Personer som jogger regelmessig er mer utsatt for plantar fasciitis. Plantar fasciitis forekommer oftest blant folk i alderen førti til seksti år. 

Symptomer

Plantar fasciitis fører til smerter under hælen.

Stikkende smerte og ømhet under hælen er typiske ubehag ved plantar fasciitis. Smertene blir gradvis sterkere, og kjennes best ved innsiden av fotbuen nær hælen, hvor senen fester seg til beinet. Plantar fasciitis gir smerter ved gange og kan utvikle seg til å gi smerter også i hvile. Enkelte vil oppleve smerter under hele hælen og smerter som stråler ut mot tærne. Typsik vil smerter ved plantar fasciitis være sterkest ved de første skrittene etter en lengre hvileperiode. For personer som opplever smerter ved hvile, vil smertene være mest plagsomme etter lengre bruk av beina, som etter trening eller om kvelden. Hos de aller fleste vil smertene ved plantar fasciitis forsvinne ved hvile eller minke når en går på tå. Personer som opplever økte smerter ved å gå barbent, kan lindre smerten ved riktig valg av sko. 

Behandling og forebygging

Konservativ behandling vil føre til smertelindring hos de aller fleste med plantar fasciitis.

Plantar fasciitis er en såkalt selvbegrensende tilstand, som betyr at smertene vil gå over av seg selv. De aller fleste er helt smertefrie innen atten måneder. Det kan for noen ta lang tid før smertene forsvinner og normal aktivitet gjenvunnet. Det gjør plantar fasciitis til en utfordrende tilstand å ha og behandle. Målet med behandling er å gjøre pasienten helt smertefri på kortest mulig tid. Det vil kreve flere måneder med behandling, normalt mellom fire til atten måneder. Behandlingen retter seg mot de ulike årsakene som kan føre til plantar fasciitt. Smertelindring, dempe inflamasjonen, minke belastning og styrke muskler i foten vil hjelpe på plagene. Det er ingen klar grense mellom hvike behandlingsform som gir best resultat, og behandlingen skal alltid tilpasses hver person. 

Hvile er mest effektiv for smertelindring og helt nødvendig i behandlingen av alle med plantar fasciitis. Det er viktig å ikke utsette foten for vektbærende aktiviteter som løping, langvarig ståing og gange på hardt underlag. Personer som er overvektige, anbefales vektreduksjon. Ulike strekke-tøye teknikker av akillessenen og bindevevshinnen under foten vil være med på å redusere småskader og kronisk betennelse i bindevevshinnen. Det gjøres tre ganger om dagen, helst om morgenenen og etter lengre perioder med ro.

Støtdempende såle, støtteskinne og bandasje kan for noen være gunstig å bruke. Taping av foten kan motsvirke strekking av bindevevshinnen. Medisiner som er betennelsesdempende brukes ofte og har best effekt når det brukes tidlig ved plantar fasciitis.  Lokal innsprøyting av steroider under fotbladet vil gi umiddelbar smertelindring og dempe betennelse. Medisiner brukes i kombinasjon med de andre behandlingformene som er nevnt. Behandling med ultralydbølger og massasje hos fysioterapaut kan være et alternativ, men ofte tidkrevende da det bør gjøres flere timer i uken over lengre tid. Nedkjøling i tyve minutter ved bruk av ispose er en lett og effektiv måte å redusere smerter på.  

Sjokkbølge- og trykkbølgebehandling eller operasjon kan være aktuelt dersom konservativ behandling ikke har effekt. Flere opplever bedring etter operasjon, og kommer tilbake i normal aktivitet rask. Komplikasjoner etter operasjon kan være nerveskader som fører til tap av følelse eller kronisk smerte under hælen, men det er sjeldent. Fjerning av bindevevshinnen gir et godt resultat.

Undersøkelse og diagnostikk

Diagnosen plantar fasciitis stilles på bakgrunn av typiske smerter under hælen.

Plantar fasciitis gir typiske plager som er nok for å stille diagnosen. Tilleggsundersøkelser vil i de fleste tilfeller ikke være nødvendig. Dersom det er tvil, kan undersøkelser som gir et bilde av foten være nødvendig. Magnettomografi (MR), ultralyd og røntgen kan brukes for å utelukke andre grunner for smerte. MR vil sammen med klinisk undersøkelse og pasientens plager gi det beste grunnlaget for å stille diagnosen plantar fasciitis.

Årsak

Årsaken til plantar fasciitis er ukjent.

Årsaken til tilstanden plantar fasciitis er enda ukjent. Men, det er foreslått flere ulike tilstander og faktorer som kan øke sjansen for at en person utvikler plantar fasciitis. Spissfot, plattfot, hulfot og overvekt er tilstander som er observert hos personer med plantar fasciitis. Løping og langvarig ståing på hardt underlag er også foreslått. 

Prognose

Plantar fasciitis går vanligvis over uansett hvilken behandlingmåte som er gitt.

Plagene ved plantar fasciitis vil som regel forsvinne innen to år dersom ingen behandling blir gitt. Behandlingen vil redusere tiden hvor pasienten er plaget med plantar fasciitt. Behandling med konservativ behandling gir ofte best lindring av plager og mindre komplikasjoner. Sjansen for komplikasjoner er lav uansett behandlingsvalg. Behandling med lokalt virkende steroider kan gi skade på bein, bindevev og nerver. Operasjon kan føre til avflatning av fotbuen og smerter. Få opplever å få plantar fasciitt tilbake etter ferdig behandling. Dersom det skjer, skal behandling starte med en gang. 

Fakta om Plantar fasciitis:

Plantar fasciitis skaper akutt eller kronisk smerte under hælen. Det skyldes en betennelse i bindevevshinnen som går under fotbuen og fester seg til hælen. Plantar fasciitis gir smerter ved mye gåing, ståing og løping, og smertene avtar ved hvile. Plantar fasciitis er en tilstand som går over av seg selv, men det kan ta opp til ett og et halvt år.

Skrevet av Medisinstudent med legelisens

Peer Stian Teigland

Skrevet av Allmennlege

Kjell Vaage

Diskuter i Doktoronline forumet

Direktør/ansvarlig redaktør: Elisabeth Lund-Andersen

Redaktør: Trude Susegg

Utgiver: Egmont Publishing AS

Personvern og cookies Adresse: Nydalsveien 12, 0441 Oslo Telefon sentralbord: 22 77 20 00 Kundeservice

Klikk.no arbeider etter Vær varsom-plakatens retningslinjer for god presseskikk