Bakers cyste

Baker's cyst

Sist oppdatert 12.10.2015

Bakers cyste er en godartet, væskefyllt kul i knehasen som kan være smertefull.

Bakers cyste kan i noen tilfeller gi smerter i knehasen. Disse smertene blir gjerne verre når man bøyer eller strekker ut leddet. Man kan også føle en stramhet i kneleddet. Men ofte er det lite ubehag knyttet til denne tilstanden.

Voksne personer rammes hyppigst av Bakers cyste, og det blir vanligere å få dette med økende alder.

Bakers cyste er ofte et tegn på et annet bakenforliggende problem i kneet. Det kan eksempelvis dreie seg om en betennelse eller en skade av menisken. Felles for årsakene er at det produseres for mye leddvæske, og det er dette som kan føre til at den væskefylte kulen utvikler seg.

Behandling av Bakers cyste handler i første rekke om å behandle årsaken til problemet, og ikke bare symptomene.

Symptomer

Knesmerter og en følelse av stramhet i kneleddet er de vanligste plagene.

Smertene kan skyldes en bakenforliggende kneskade. For mye leddvæske kan i seg selv også være ubehagelig og smertefullt. Sjelden kan cysten på baksiden av kneet sprekke. Dersom det skjer, vil pasienten kjenne en skarp smerte i kneet, og leddet kan i tillegg hovne opp. 

Iblant kan cysten gå nedover leggen. Dersom slike cyster sprekker, kan leggen bli hoven og rød. Det kan se ut som symptomer ved blodpropp i beinet, som er en sykdom som kan være alvorlig. Ved hoven og rød legg, bør man derfor oppsøke lege for å bli undersøkt.

Behandling og forebygging

Flere ting kan gjøres for å lindre symptomene ved Bakers cyste, og iblant forsvinner cysten av seg selv.

Oftest er Bakers cyste tilfeldige funn hos pasienter som ikke er plaget. Da vil det ikke være grunn til å gjøre noe med cysten, spesielt ikke når man vet at de ofte forsvinner av seg selv.

Dersom man opplever knesmerter og stramhet i leddet, kan det hjelpe å legge en ispose på kneet. En pose med frosne grønnsaker fra fryseren pakket inn i en kjøkkenhåndkle, gjør samme nytte. Å la kneet få ro og hvile er også et godt tips. Spesielt lurt er det å hvile med beinet høyt, for eksempel å bygge opp med puter under det vonde beinet.

Medisiner kan også hjelpe. Midler som demper betennelse er å foretrekke. Ibuprofen og naproksen er eksempel på to medisiner som kan ha god effekt. Å bruke en støttebandasje og dermed få kompresjon rundt leddet kan også hjelpe mot hevelse og smerter. En støttebandasje kan derfor være en effektiv behandling.

Fysioterapi kan også være god behandling. Fokus vil da være å opprettholde bevegelsen, styrken og funksjon i leddet. Samtidig kan treningen fungere som tømming/drenasje av cysten. Dersom cysten gir store smerter, kan det være aktuelt med mer aggressiv behandling. Innsprøyting av steroider i leddet kan være aktuelt, og det kan ha effekt både på smertene og hevelsen. Cysten kan også tømmes for væske ved at legen stikker en nål i den væskefylte kulen.

Dersom en brusk- eller meniskskade er den bakenforliggende årsaken til cysten, kan det være aktuelt å behandle pasienten med kneoperasjon. Hos pasienter som plages av en kronisk leddbetennelse med stadig tilbakevennende cyste, kan kirurgisk behandling være en mulighet.

Undersøkelse og diagnostikk

Som regel kan diagnosen stilles ved vanlig legeundersøkelse.

Legen vil undersøke kneet på vanlig måte, og som regel er dette tilstrekkelig for å sette diagnosen.

Dersom pasienten har symptomer som kan ligne på andre og mer alvolige sykdommer, er det viktig for legen å utelukke disse. Slike sykdommer kan være blodpropp i leggen, en utposning på en blodåre eller en svulst. Da kan det være aktuelt å gjøre undersøke med ultralyd og MR, og slike tester vil da vise at det dreier seg om en harmløs cyste. En vanlig røntgenundersøkelse kan vise om kneet er rammet av slitesjegikt, som også kan gi for mye væskeproduksjon.

Blodprøver kan vise om man har en betennelsestilstand som årsak til overproduksjonen av leddvæske.

Årsak

Produksjon av for store mengder leddvæske er årsaken til utviklingen av Bakers cyste.

Det produseres leddvæske (synovialvæske) i alle kroppens bevegelige ledd, slik at all vår bevegelse kan skje så friksjonsfritt som mulig. Leddvæsken smører leddet, slik som olje smører en maskin.

Ved Bakers cyste forårsaker en bakenforliggende skade denne økte produksjonen av leddvæske. Væskeproduksjonen fører til at leddkapselen etterhvert gir etter i knehasen, og den væskefylte kulen dannes. En betennelsestilstand i leddet kan gi for mye leddvæskeproduksjon. Andre kneskader kan også være årsaken, foreksempel skade av brusken i kneleddet.

Prognose

For noen kan Bakers cyste forsvinne av seg selv, men for andre en cysten et stadig tilbakevendende problem.

Cysten vil som regel være borte i løpet av noen få år. Den bakenforliggende årsaken vil ha mye å si for prognosen. Dersom man er rammet av en sykdom med kronisk leddbetennelse, vil sjansen være større for å være plaget i lengre tid.

Behandlingsmetoden vil også ha innvirkning på prognosen. Dersom cysten fjernes, vil man selvsagt ikke være plaget av denne tilstanden fremover. Samtidig vil det i nærmest alle tilfeller være korrekt å starte med forsiktig behandling, siden mange cyster vil forsvinne av seg selv med tiden. Større utredning og kirurgi benyttes kun i svært sjeldne tilfeller.

Fakta om Bakers cyste:

Bakers cyste gir som regel lite plager, men kan i noen tilfeller gi smerter i knehasen. Disse smertene blir gjerne verre når man bøyer eller strekker ut leddet. Man kan også føle en stramhet i kneleddet. Bakers cyste er en godartet, væskefylt kul i knehasen. Denne væskefylte kulen skyldes overproduksjon av leddvæske.

Bakers cyste går som regel bort av seg selv i løpet av noen år. Men ved store smerter kan det være aktuelt å bruke betennelsesdempende medikamenter. Operasjon er også aktuelt i noen få tilfeller.

Skrevet av Medisinstudent med legelisens

Petter Morten Pettersen

Skrevet av Allmennlege

Kjell Vaage

Diskuter i Doktoronline forumet

Direktør/ansvarlig redaktør: Elisabeth Lund-Andersen

Redaktør: Trude Susegg

Utgiver: Egmont Publishing AS

Personvern og cookies Adresse: Nydalsveien 12, 0441 Oslo Telefon sentralbord: 22 77 20 00 Kundeservice

Klikk.no arbeider etter Vær varsom-plakatens retningslinjer for god presseskikk