PMS

Premenstruelt syndrom

Sist oppdatert 23.09.2015

Premenstruelt syndrom, PMS, omfatter en rekke plager som forekommer i tiden før menstruasjonen.

Tre av fire  kvinner har fysiske og/eller psykiske symptomer i perioden før menstruasjon. 20 prosent er merkbart plaget, og hos ca fem prosent er det omfattende symptomer som sterkt reduserer kvinnens livskvalitet, og er en belastning for. hennes forhold til omgivelsene. Den alvorligste formen betegnes premenstruelle dysforisk syndrom (premenstrual dysphoric disorder eller PMDD). I praksis brukes i Norge bare betegnelsen PMS med graderingen lett til alvorlig.

Symptomene forekommer i perioden mellom eggløsning og starten av menstruasjonen, og er relatert til den perioden hvor hormonet progesteron produseres . PMS kan være til stede i hele den fruktbare perioden til kvinnen, men er vanligst hos kvinner i 20-års alderen eller eldre.

Symptomer

PMS kan bestå av både fysiske og psykiske symptomer. De kan variere fra kvinne til kvinne, men gjentar seg fra syklus til syklus.

De vanligste fysiske symptomene er: Ømme bryster, magesmerter, oppblåshet, vektøking, hevelse av ben og akne.

De psykiske symptomene kan være: Endret appetit, irritabilitet, humøsvingninger, aggresjon, gråtetokter, dårlig søvn, depresjon og angst.

Forverring av kroniske sykdommer som: Astma, epilepsi, allergi og migrene.

De ulike symptomene kan ha en sterk negativ innvirkning på kvinnens livskvalitet. Hennes arbeidskapasitet kan reduseres og forhold til familie og kolleger kan være anstrengt i denne perioden. Et fåtall kvinner er så medtatt at de må være borte fra jobben.

Behandling og forebygging

Det er mange behandlingsforslag hvorav noen er enkle og andre kan medføre store bivirkninger.

Livsstilsendring: Noen kvinner kan ha god hjelp av å legge om livsstilen i den aktuelle perioden ved å redusere avtaler og oppgaver. I stedet kan de ha nytte av å øke mengden fysisk aktivitet og få mer søvn og hvile. Noen merker effekt av å redusere inntak av kaffe, sukker og salt.

Naturprodukter: En rekke naturprodukter tilbys, men dokumentasjon av effekt og sikkerhet er ofte dårlig. Nattlysolje, frukten agnus castus og johannesurt er eksempler.

Reseptfri legemidler: Det er dokumentert at kalsiumkarbonat i dose på 1 200 mg daglig samt vitamin B6 i dose mellom 50 og 100 mg kan ha effekt.

Reseptbelagte legemidler: Dokumentasjon for effekt er best utredet for ulike typer av 'lykkepiller' (SSRI-preparater). I motsetning til ved depresjon hvor behandlingen må gis kontinuerlig, virker behandlingen når den bare gis i den periode hvor PMS-symptomene forventes.

Hormonell behandling har vært forsøkt. P-pille stopper eggløsning og produksjonen av progesteron, men de inneholder hormonet gestagen som i seg selv kan gi PMS-symptomer - i hele syklusen. P-piller som inneholder drospirenon kan imidlertid være behandling for noen PMS-symptomer. Progesteronkrem har vært forsøkt, men har ikke bedre effekt enn placebo. Et fåtall kvinner er så psykisk medtatt at de er selvmordstruet. Bortoperering av eggstokker for å bryte syklus har før vært en nødløsning. I dag kan man medikamentelt stoppe eggstokkfunksjonen med gonadotropinfrigjøringshormonagonister (GnRH-analoger). Det setter kvinnen i en tidlig overgangsalder med risiko for andre plager som beinskjørhet, men det kan da gis tilleggsbehandling.

De fleste allmennpraktiserende leger kan gi råd om behandling, men i de mer kompliserte tilfellene kan gynekolog konsulteres.

Undersøkelse og diagnostikk

Ved daglig registrering av symptomer kan det sannsynliggjøres at det foreligger PMS.

Ved å føre dagbok i minst to måneder med angivelse av menstruasjon og daglige symptomer (eller fravær av symptomer) kan tilstanden sannsynliggjøres. Symptomene må gå bort i løpet av de første dagene av menstruasjonen. Symptomer som er konstant til stede må øke i intensitet med minst 30 prosent for at det regnes med til PMS.

Årsak

Årsaken til PMS er ikke kjent, men er relatert til hormonelle forhold.

Man vet ikke hva som utløser symptomene ved PMS, men det er tydelig relatert til den fase i menstruasjonssyklus hvor det produseres progesteron, i ca to uker fra eggløsning og frem til neste menstruasjon starter. Kvinner med PMS har imidlertid ikke høyere eller lavere nivå av progesteron. En teori går ut på at det er nedbrytningsprodukt av progesteron som er relatert til plagene. PMS er således ikke til stede i syklus hvor det ikke er eggløsning, for eksempel ikke under graviditet eller amming og annet fravær av menstruasjoner.

Prognose

PMS symptomene forsvinner når menstruasjonen starter, men kommer tilbake etter neste eggløsning. Symptomene forsvinner i overgangsalderen.

PMS er symptomer som kommer og går i takt med menstruasjonssyklus, de gjentar seg i perioden mellom eggløsning og menstruasjon. Når menstruasjonen er kommet i gang, forsvinner symptomene. Når overgangsalderen nærmer seg, blir eggløsning sjeldnere for helt å forsvinne. Dermed blir også PMS symtomene borte. Ved noen typer av hormonbehandling i overgangsalderen, kan symptomene komme tilbake, men behandlingen kan da justeres.

Fakta om PMS:

Premenstruelt syndrom, PMS, omfatter en rekke plager som forekommer i tiden før menstruasjonen. Tre av fire  kvinner har fysiske og/eller psykiske symptomer i perioden før menstruasjon. 20 prosent er merkbart plaget, og hos ca fem prosent er det omfattende symptomer som sterkt reduserer kvinnens livskvalitet.

Skrevet av Gynekolog

Mette Haase Moen

Diskuter i Doktoronline forumet

Fakta om Kvinnesykdommer (gynekologi):

Kvinnesykdommer omfatter både godartede sykdommer og tilstander, og ondartede sykdommer. Friske kvinner oppfordres til å gjennomføre en gynekologisk undersøkelse hos fastlege eller gynekolog hvert tredje år, og oppfordres også til selv å undersøke brystene sine jevnlig. Klassiske symptomer ved underlivssykdommer er smerter, utflod og unormale blødninger, herunder blødning etter overgangsalderen.

Direktør/ansvarlig redaktør: Audun Giske

Redaktør: Trude Susegg

Utgiver: Egmont Publishing AS

Personvern og cookies Adresse: Nydalsveien 12, 0441 Oslo Telefon sentralbord: 22 77 20 00 Kundeservice

Klikk.no arbeider etter Vær varsom-plakatens retningslinjer for god presseskikk