PCOS

Poly cystisk ovarie syndrom

Sist oppdatert 18.06.2015

PCOS er en vanlig hormonforstyrrelse som forekommer hos kvinner i fruktbar alder. PCOS kan påvirke fruktbarheten og medføre hormonelle forstyrrelser.

Ved PCOS fungerer det normale samspillet mellom hypofyse og eggstokker ikke. Eggstokkens egganlegg med modning og løsning av egg er satt ut av spill. Egg starter modningsprosessen, men i stedet for eggløsning av et enkelt modent egg dannes mange små eggsekker (små cyster) med umodne egg. Ved ultralyd er det karakteristiske at det er mange små cyster (under en cm) i eggstokkene, polycystiske ovarier eller PCO.

Den normale hormonproduksjonen er endret med en tendens til produksjon av mer mannlig hormon, spesielt testosteron. Uregelmessige menstruasjoner er vanlige og det er problem med å oppnå graviditet. Overproduksjon av mannlige hormoner medfører øket hårvekst og uren hud. I tillegg ses ofte 'metabolske forandringer' som overvekt, høyt blodtrykk og nedsatt følsomhet for insulin ('insulinresistens').

PCOS forekommer hos fem til åtte prosent av kvinner i den vestlige verden. Forekomsten er større i Asia og Polynesia. Det er en arvelig faktor, og overvekt synes å kunne fremprovosere tilstanden.

Symptomer

De vanligste symptomene ved PCOS er uregelmessige menstruasjoner, økt mannlig hårvekst og overvekt.

Når eggløsningsmekanismen ikke fungerer normalt, blir menstruasjonssyklus uregelmessig med lange intervaller mellom blødningene og eventuelt totalt fravær av menstruasjon. Eggløsning er betingelse for graviditet, så infertilitet kan bli en konsekvens. En øket produksjon av mannlige hormoner kan vise seg ved uren hud med kviser og unormal hårvekst på mannlige steder som hake, kinn, nakke, bryst, lår og armer. Hos enkelte kan det oppstå 'mannlig' håravfall, det vil si hårtap på steder hvor menn med alderen mister håret. Overvekt kan forekomme, spesielt magefett.

Behandling og forebygging

Behandling er endring av livsstil med trening og vekttap. P-pille kan gi normal syklus. Stimulasjon av eggløsning kan hjelpe ved barneønske. Metformin kan bedre insulinfølsomheten.

Kvinner som er overvektige bør forsøke å redusere vekten med bedre kosthold og trening. Et vekttap på bare ca fem prosent kan spontant rette den hormonelle ubalanse og føre til eggløsning og graviditet. De unormale blødningene kan reguleres med p-pille som samtidig er behandling for unormal hårvekst og hudforandringer. P-pille som inneholder 'antiandrogener', det vil si hormon som motvirker de mannlige hormonene, er å foretrekke. Behandling med gestagen (som likner på progesteron) kan regulere blødningene.

Medikamentet metformin som brukes ved diabetes, kan være gunstig for å bedre insulinfølsomheten. I noen tilfeller kan det regulere den unormale hormonbalanse og øke sjansen for graviditet.

Hvis eggløsning ikke kommer spontant i gang, kan det gis pergotime-tabletter eller sprøyte med hormoner (FSH og LH) som kan fremme eggløsning.

Det er vist at gravide med PCOS har større risiko for svangerskapskomplikasjoner, og det er på gang vitenskapelige studier for å vurdere om metformin er gunstig å bruke i graviditet.

I spesielle tilfeller kan det ved laparoskopi (kikkhullsoperasjon) elektrokoaguleres på eggstokkene. Det kan normalisere de hormonelle forhold.

Undersøkelse og diagnostikk

Sykehistorie, blodprøve og ultralyd er viktige for å stille diagnosen.

Det er oppsatt kriterier for å definere at det foreligger PCOS. Minst to av følgende forhold må være til stede:

  1. Sjeldne eller manglende menstruasjoner (mindre enn 10 menstruasjoner per år)
  2. Tegn på øket påvirkning av mannlige hormoner, eller laboratorieprøver som viser øket produksjon
  3. Ultralyd som viser polycystiske eggstokker (mange små cyster)

 

Årsak

Man kjenner ikke årsaken til PCOS.

Man kjenner ikke den egentlige årsak til PCOS, men man vet at det er arvelige risikofaktorer. Noen etniske grupper har også økt risiko. Overvekt kan trigge sykdommen.

Prognose

Behandling av PCOS er et samarbeid mellom pasient og lege. Det er gode behandlingsmuligheter for å oppnå graviditet og for å få regelmessige menstruasjoner.

Vellykket behandling av PCOS krever en egeninnsats med endring av uhensiktemessig livstil, spesielt endret kosthold, vektreduksjon og øking av fysisk aktivitet.

Ubehandlet er det økt risiko for tilstanden 'metabolsk syndrom' med overvekt, høyt blodtrykk, diabetes type 2, hjerte- og karsykdommer og muligens øket risiko for kreft i livmorslimhinnen ved fortsatte unormale blødninger.

Kvinner med PCOS har normal levetid.

Fakta om PCOS:

PCOS er en vanlig hormonforstyrrelse som forekommer hos kvinner i fruktbar alder. PCOS kan påvirke fruktbarheten og medføre hormonelle forstyrrelser som mannlig hårvekst, uregelmessige blødninger, uren hud og overvekt. Det finnes god behandling for PCOS som kan gi regelmessig menstruasjon og bedre utsiktene til graviditet. Det krever at også kvinnen legger om livsstilen slik at hun går ned i vekt hvis hun er overvektig.

Skrevet av Gynekolog

Mette Haase Moen

Diskuter i Doktoronline forumet

Fakta om Kvinnesykdommer (gynekologi):

Kvinnesykdommer omfatter både godartede sykdommer og tilstander, og ondartede sykdommer. Friske kvinner oppfordres til å gjennomføre en gynekologisk undersøkelse hos fastlege eller gynekolog hvert tredje år, og oppfordres også til selv å undersøke brystene sine jevnlig. Klassiske symptomer ved underlivssykdommer er smerter, utflod og unormale blødninger, herunder blødning etter overgangsalderen.

Fakta om Hormonsykdommer:

Sykdom i hormonsystemet kan gi en rekke forskjellige symptomer avhengig av hvilket hormonproduserende organ som er rammet. Endring av kroppsvekt, humør, matlyst, menstruasjon, hud og behåring er eksempler på symptomer man kan få ved forskjellige typer hormonforstyrrelser. Slapphet og tretthet forekommer hyppig ved hormonforstyrrelser. To av de vanligste hormonsykdommene er stoffskiftesykdom og diabetes.

Hormoner er kjemiske budbringerstoffer i kroppen. De overbringer informasjon mellom hjernen og resten av kroppen, og fra en del av kroppen til en annen. Hormoner styrer viktige funksjoner som alt fra blodsukkernivå og blodtrykk til svangerskapsforløp.

Noen hormonelle forstyrrelser krever livslang behandling med medikamenter og er således en kronisk tilstand. Dette gjelder for eksempel for diabetes type I. Andre hormonsykdommer kan kureres med medikamenter eller kirurgi, mens enkelte tilstander ikke krever noen form for behandling.

Direktør/ansvarlig redaktør: Elisabeth Lund-Andersen

Redaktør: Trude Susegg

Utgiver: Egmont Publishing AS

Personvern og cookies Adresse: Nydalsveien 12, 0441 Oslo Telefon sentralbord: 22 77 20 00 Kundeservice

Klikk.no arbeider etter Vær varsom-plakatens retningslinjer for god presseskikk