Infertilitet

Sist oppdatert 03.06.2015

Par som ikke oppnår ønsket graviditet innen ett år har etter definisjonen et infertilitetsproblem.

Man antar at ca 15 prosent av par ikke oppnår ønsket graviditet innen ett år. Etter definisjonen har de da et infertilitetsproblem, og kan begynne utredning.

Fruktbarheten endrer seg med alderen. Den er på topp ved 20-årsalderen, og reduseres gradvis. Sist i 30-årene går det fortere nedover med fruktbarheten. I gjennomsnitt har en kvinne på 35 år halvert sin månedlige sjanse for å bli gravid i forhold til da hun var 25 år. Det vil i praksis si at det med årene tar lengre tid å bli gravid, og ca 10 år før forventet menopause (siste menstruasjon) er det meget liten sjanse for graviditet. Det skyldes aldring av eggene som ikke blir fornyet i løpet av kvinnens liv. Man antar at årsaken til infertiliteten for en tredel finnes hos kvinnen, for en tredel hos mannen, og for den siste tredel er tilstanden uforklart.

For kvinnen kan det foreligge hormonforstyrrelser, det kan være unormale forhold ved livmoren som enten er medfødt, eller som har oppstått senere, det kan være ødelagte eggledere, sammenvoksinger i bukhulen eller tilstanden endometriose. Årsak hos mannen er dårlig sædkvalitet, som igjen kan skyldes utviklingsavvik eller infeksjon. Sjeldnere er hormonforstyrrelser årsak til dårlig sæd.

Man utreder alltid paret, altså både kvinnen og mannen. Legen må sjekke at de har et normalt seksuelt samliv, og at de kjenner til de mest fruktbare dagene i løpet av syklusen, som er seks dager som avsluttes med eggløsningsdagen som igjen er ca to uker før neste menstruasjon.

I mer enn halvparten av tilfellene vil man kunne hjelpe de barnløse til resultat. Behandling kan være hormonell stimulasjon til eggløsning, noen ganger operasjon og iblant prøverørsbehandling. Det er imidlertid tilstander som man ikke kan behandle, som defekt livmor eller svikt i eggstokkene på grunn av kvinnens alder, eller skade etter for eksempel operasjoner eller cellegiftbehandling. Behandling med eggdonasjon eller surrogati er ikke tillatt i Norge.

  

Fakta om Infertilitet:

Man antar at ca 15 prosent av par ikke oppnår ønsket graviditet innen ett år. Etter definisjonen har de da et infertilitetsproblem, og kan begynne utredning. Man antar at årsaken til infertiliteten for en tredel finnes hos kvinnen, for en tredel hos mannen, og for den siste tredelen er tilstanden uforklart.

Man utreder alltid paret, altså både kvinnen og mannen. Legen må sjekke at de har et normalt seksuelt samliv, og at de kjenner til de mest fruktbare dagene i løpet av syklusen, som er seks dager som avsluttes med eggløsningsdagen som igjen er ca to uker før neste menstruasjon. I mer enn halvparten av tilfellene vil man kunne hjelpe de barnløse til resultat.

Skrevet av Gynekolog

Mette Haase Moen

Diskuter i Doktoronline forumet

Oversikt over Infertilitet:

Endometriose

Endometriose er en godartet tilstand hvor vev av samme type som bekler innsiden av livmorhulen er "feilplassert" utenfor livmoren.

Muskelknuter i livmoren

Muskelknuter i livmoren er knuter som oppstår i livmorens muskellag. Det kan medføre rikelige blødninger, problem med å bli gravid og komplikasjoner under graviditet og fødsel.

Fakta om Kvinnehelse:

Kvinnehelse defineres som sykdommer og tilstander knyttet til de kvinnelige kjønnsorganene og kjønnshormonene, herunder menstruasjon, overgangsalder og prevensjon, samt fertilitetsproblemer og behandling av dette, og graviditet, fødsel og amming. 

Direktør/ansvarlig redaktør: Elisabeth Lund-Andersen

Redaktør: Trude Susegg

Utgiver: Egmont Publishing AS

Personvern og cookies Adresse: Nydalsveien 12, 0441 Oslo Telefon sentralbord: 22 77 20 00 Kundeservice

Klikk.no arbeider etter Vær varsom-plakatens retningslinjer for god presseskikk